Home | Psoriasis | Pas je voeding aan in de strijd tegen psoriasis
Voeding aanpassen op psoriasis

Pas je voeding aan in de strijd tegen psoriasis

⏱ Leestijd: 9 minuten

Psoriasis wordt meestal behandeld door crèmes, zalfjes of lichttherapie. Maar een andere manier om psoriasis zo goed mogelijk te behandelen en soms zelfs te voorkomen, is door voeding. Veel mensen die last hebben van psoriasis hebben er namelijk veel baat bij om aangepaste voeding te eten.

Geen specifiek voedingsadvies

Voeding kan wel helpen bij bepaalde klachten, maar er is nog geen heel duidelijk verband aangetoond tussen psoriasis en voeding. Wel is het zo dat gevolgen van een dieet invloed hebben op psoriasis. Dat betekent dat er ook geen specifiek voedingsadvies gegeven kan worden dat voor iedereen geldt. Elke persoon is natuurlijk anders en iedereen heeft ook andere klachten en vormen van psoriasis. Bepaalde voeding kan dus bij de ene patiënt heel erg helpen, terwijl het bij de andere patiënt die ongeveer dezelfde klachten heeft misschien helemaal niet helpt.

Wel is het zo dat gezonde voeding natuurlijk het beste dieet is, ook wanneer je last hebt van psoriasis. Met een huisarts die jou uitgebreid behandelt, zou je eventueel een voedingsplan op kunnen stellen. Het is het beste als deze dan bestaat uit veel groenten, fruit, vezels en onverzadigde vetten. Wanneer je last hebt van psoriasis, kun je gezoete dranken, snelle koolhydraten en verzadigd vet beter laten staan.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Dit moet je wel eten

Ten eerste schijnt vette vis te helpen in de strijd tegen psoriasis. Zij zijn namelijk rijk aan omega-3, onverzadigde vetzuren en vitamine D. Je moet dan denken aan vissen zoals makreel, zalm, forel en haring. Je kunt het beste wilde vis eten en niet gekweekte vis, omdat je bij het eten van gekweekte vis vaak ook schadelijke chemicaliën en giftige hulpstoffen binnenkrijgt. Een andere belangrijke bron van vetten is extra vergine olijfolie. Voor meervoudig onverzadigde vetzuren kun je het beste lijnzaadolie en teunisbloemolie consumeren.

Vezels en vitamines zijn erg belangrijk en deze vind je vooral in peulvruchten, volkorenproducten, fruit en groentes. Als je veel vitamine A wil eten, dan kun je het beste oranje en gele groentes eten. Mensen met psoriasis hebben vaak een tekort aan zink en dan kun je het beste pompoenpitten eten. Voor vitamine B12 moet je bakkersgist eten. Dit schijnt goed te helpen om plaques te bestrijden. Waarom deze vitamines en andere voedingsstoffen zo goed voor je zijn, lees je hieronder.

Vezels, vetten en vitamines

Vitamine A, E en C zouden anti-oxidante eigenschappen bezitten waardoor de oxidatieve stress minder wordt en er minder vrije zuurstofradicalen worden aangemaakt. Mineralen zoals ijzer, mangaan, zink, koper en selenium zouden hetzelfde effect hebben. Dat is positief, want bij oxidatieve stress maken de cellen van het lichaam teveel reactieve zuurstofverbindingen tijdens de stofwisseling. Deze zuurstofverbindingen worden ook wel zuurstofradicalen genoemd. Deze zuurstofradicalen kunnen beschadigen toebrengen aan alle delen van een cel. Antioxidanten bieden hier beschermen tegen en zorgen ervoor dat de cellen in de huid niet beschadigd raken.

Psoriasis

Naast vitamines spelen ook vezels een belangrijke rol in het proces om ontstekingen te remmen. Ze helpen om het cholesterolgehalte van het bloed en om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Daarnaast verminderen ook vezels de oxidatieve stress wanneer je te veel snelle koolhydraten eet. Vitamine D is betrokken bij de groei en uitrijping van keratinocyten. Dit zijn de huidcellen waaruit de opperhuid van het lichaam is opgebouwd. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, omdat dit helpt in het proces tegen psoriasis.

Dan heb je ook nog vetten en dan geen verzadigde vetten, maar enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze worden gezien als gezonde vetten. Een voorbeeld hiervan is extra vergine olijfolie. Dit product wordt ook het meest geconsumeerde product dat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren heeft. Deze onverzadigde vetten zorgen ervoor dat de lichaamscellen goed beschermd zijn tegen eventuele schade.

Dit kun je beter niet eten

Dan zijn er natuurlijk ook nog dingen die je beter kunt laten staan wanneer je last hebt van psoriasis. Zo is het het beste om zo weinig mogelijk alcohol te drinken. Af en toe een glaasje kan natuurlijk wel, maar niet te veel. Alcohol droogt de huid natuurlijk alleen maar uit en dat is niet gunstig voor mensen met psoriasis. Bovendien zitten er veel gluten in alcohol en gluten kunnen beter worden vermeden omdat coeliakie, een glutenintolerantie, vaker voorkomt bij mensen met psoriasis. Bespreek dit echter eerst wel met je huisarts voordat je stopt met gluten eten, want als je geen glutenintolerantie hebt dan is het onnodig om geen gluten te eten. Verder kun je het beste rood vlees en zuivelproducten vermijden omdat deze over het algemeen veel verzadigde vetten bevatten.

Het is nog onduidelijk of cafeïne, dus koffie, zwarte thee en pure chocolade, een verband hebben met psoriasis. Als je je dieet gaat aanpassen en helemaal gaat baseren op de bestrijding van psoriasis, dan kun je het beste een plan of dieet samenstellen met een voedingsdeskundige.

Tekort aan voedingsstoffen

Wanneer je last hebt van ernstige psoriasis, heb je ook een grotere kans op het tekort aan voedingsstoffen. Dit tekort aan voedingsstoffen ontstaat dan door hyperproliferatie van de opperhuid, oftewel het snel groeien van huidcellen waardoor ze gaan schilferen. Uit studies is gebleken dat het volgen van verschillende diëten de huid kan verbeteren. Dit is getest met een vegetarisch dieet en dieetprogramma’s op basis van maaltijdshakes, een koolhydraatvrij dieet en een glutenvrij dieet. Daarnaast verbeterde de huid van de patiënt ook bij het volgen van een dieet waarin veel vette vis werd gegeten of werd gevast. Goede vetten in vis zouden namelijk een ontstekingsremmende werking hebben.

Dagboek

Wat je wel kunt doen, is een eetdagboek bijhouden. Hier vul je dan elke dag in wat je eet en drinkt. Je kunt hier dan ook in opschrijven of je klacht hebt van psoriasis, in welke mate dit dan is en waar de vlekken zitten. Na verloop van tijd kun je dan een patroon ontdekken. Zo kan dan bijvoorbeeld blijken dat je veel last hebt van psoriasis na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Ook kun je hieruit afleiden als er juist bepaalde voedingsmiddelen zijn die een positieve invloed hebben op je huid. Je kunt ook opschrijven wanneer je ziek bent geweest, bepaalde medicijnen hebt gebruikt of veel last hebt van stress. Dit zijn namelijk ook factoren die kunnen leiden tot plaques.

Voeding bij bepaalde varianten psoriasis

Het lijkt er op dat er bepaalde natuurlijke producten zijn die kunnen helpen wanneer je last hebt van psoriasis inversa, oftewel psoriasis in de lichaamsplooien. Vitamine A, zink, vitamine D, omega-3 en omega-6 zijn hier voorbeelden van. Deze producten kunnen de klachten van patiënten verminderen. Andere voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen zijn knoflook, gember, geelwortel, wortel, bessen, zeegroenten, koolsoorten, kiemgroenten, citrusfruit en granaatappels.

Obesitas en het metabool syndroom

Uit onderzoek is gebleken dat psoriasis vaak samengaat met het metabool syndroom en obesitas. Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor een combinatie van vier aandoeningen die regelmatig voorkomen. Deze zijn een hoge bloeddruk, overgewicht, een verhoogd cholesterol en suikerziekte. Hierdoor is het zo dat mensen die last hebben van psoriasis ook meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Om hier zo min mogelijk last van te hebben, moet je dus ook letten op wat je eet. Zo kun je het beste vette vleeswaren of ongezonde voeding ontwijken.

Het mediterraan dieet

Een dieet waarom allemaal voedingsstoffen samenkomen die gunstig zijn voor mensen met psoriasis is het mediterraan dieet. Het traditionele mediterrane dieet is namelijk erg gezond en heeft veel groentes en granen, brood, pasta, peulvruchten, salades, noten en fruit. Bovendien is extra vergine olijfolie de belangrijkste bron van vetten in dit dieet. Dan heb je ook nog vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten die zorgen voor variatie. Natuurlijk mag je altijd wel een glaasje wijn bij het eten en dierlijke vetten die ongezond zijn zoals room, boter en reuzel komen niet veel voor in dit dieet. Daarnaast wordt een mediterraan dieet vaak geassocieerd met een lager risico op verschillende aandoeningen zoals stofwisselingsziektes, kanker, hart- en vaatziekten en chronische ontstekingsziekten.

Het lastige van elk dieet is natuurlijk om het goed vol te houden. Gelukkig lukt dat met het mediterraans dieet wel, want de Zuid-Europeanen weten wel wat er lekker is. Hierdoor is het niet moeilijk om het dieet lang vol te houden en kun je dus makkelijker resultaten boeken. Uit onderzoek is gebleken dat je minder kans hebt op chronische ontstekingen wanneer je een gezond dieet lang volhoudt. Dat is dus ideaal wanneer het gaat om chronische huidaandoening zoals psoriasis. Diëten die gebaseerd zijn op groenten en fruit worden geassocieerd met lage ontstekingswaarden in het bloed. Je hebt dan een laag CRP: C-reactief proteïne. Dit is een eiwit dat bij een acute ontsteking verhoogd raakt.

Men denkt dat een mediterraans dieet zo goed voor de gezondheid is omdat er verschillende gunstige voedingsstoffen inzitten zoals polyfenolen en antioxidanten. Deze komen in ruimte mate voor in plantaardige producten, rode wijn en fruit. Deze voedingsstoffen hebben antioxidatieve en ontstekingsremmende krachten, wat erg gunstig is bij psoriasis. Er zijn meerdere studies waar uit is gebleken dat het volgen van een mediterraan dieet ervoor zorgt dat chronische ontstekingsziekten minder vaak voorkomen.

Obesitas

Het lijkt dat obesitas een risico rol speelt in het krijgen van psoriasis. Het wordt namelijk beschouwd als een aandoening waarbij er altijd sprake is van en lichte ontsteking. Vetweefsel eist vaak de hoofdrol op wanneer er sprake is van ontstekingen en bloedstollingen. Het is een soort fabriek die verschillende stoffen aanmaakt en de belangrijkste hiervan is adipokine. Er wordt nog onderzocht wat de rol van adipokines zijn bij psoriasis. Er zijn verschillende adipokines, waarvan leptine een voorbeeld is. Dit is een stofje dat nauw betrokken is bij het regelen van het hongergevoel. Het zorgt er onder andere voor hoeveel je eet en speelt een grote rol in overgewicht en het dichtslibben van de bloedvaten, oftewel atherosclerose. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die last hebben van psoriasis ook hogere leptine waarden hebben dan mensen die geen psoriasis hebben.

Bovendien speelt obesitas ook nog een belangrijke rol in het behandelen van psoriasis. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam een slechtere reactie heeft op systemische behandelingen en behandelingen waarbij biologicals worden gebruikt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met wat het lichaam doet met een bepaald medicijn. Dit heten farmacokinetische factoren. Wanneer iemand overgewicht heeft, heeft hij dus ook meer lichaamsweefsel waar het medicijn zich over moet verdelen. Daarom heeft obesitas ook vaker een negatieve invloed op de behandeling van psoriasis wanneer er een vaste dosering wordt voorgeschreven en minder bij een medicatie die wordt aangepast op het gewicht van de patiënt.

Er zijn biologicals waarbij de dosering niet aan wordt gepast op het gewicht zoals adalimumab en etanercept. Hierdoor kunnen zij minder effect hebben op de behandeling. Wanneer de dosering van biologicals wel afhangt van het gewicht van de patiënt, betekent dit dus dat er meer biologicals in de dosering zitten waardoor de medicijnen ook meteen een stuk duurder worden. Daarnaast kan de werking van het medicijn misschien wel beter worden bij een hogere dosering, maar het kan er ook voor zorgen dat er sneller bijwerkingen ontstaan.

Wanneer je obesitas aan probeert te pakken, doe je dit op basis van een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Onderzoek laat zien dat de effecten van biologicals groter werden bij mensen met psoriasis en obesitas die gewicht verloren door een dieet te volgen. Daarnaast is het ook zo gebleken de ziekte van mensen met obesitas en psoriasis verbeterde na gewichtsverlies door een operatie. Hoe meer gewichtsverlies na de operatie, hoe beter de psoriasis werd. Advies in de leefstijl en het dieet zijn dus heel belangrijk in de strijd tegen psoriasis. Vooral gewichtsverlies lijkt er dus toe te kunnen leiden dat het effect van medicijnen groter wordt.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis en voeding

Staan psoriasis en voeding met elkaar in verbinding?

Psoriasis en voeding hebben zeker een invloed op elkaar. Als je slecht eet, zul je waarschijnlijk veel last hebben van je psoriasis. Wanneer je een goed gezond dieet volgt, zul je hoogstwaarschijnlijk veel minder last hebben van je psoriasis. Welk dieet goed is voor jou, hangt af van wat bij jou goed werkt.

Is psoriasis een op zichzelf staande ziekte of altijd in combinatie met wat anders ?

In veel gevallen krijg je psoriasis als je ook last hebt van andere aandoeningen, maar het kan ook zijn dat je enkel psoriasis hebt. Dit kan heel erg per persoon verschillen en er is dus geen duidelijk antwoord op de vraag te geven. Juist omdat men nog niet precies weet waardoor psoriasis veroorzaakt wordt.

Wat is een goed dieet om psoriasis te verminderen?

Een dieet wat voor veel mensen goed lijkt te helpen om psoriasis te verminderen, is het mediterraan dieet. Dit is een dieet waarbij je alle goede vetten, vitamines en bouwstoffen binnen krijgt waarmee je lichaam aan de slag kan. Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen, misschien werkt het voor jou ook.

Speelt obesitas of overgewicht een rol bij psoriasis?

Overgewicht is een belangrijke speler als het op psoriasis aankomt. Vetweefsel creëert namelijk ontstekingen en dit speelt psoriasis weer in de hand als ontstekingsziekte. Hoe meer vetweefsel, hoe meer je last zult hebben van je psoriasis. Dit is dan ook waarom bij psoriasis voeding zo belangrijk is.

Welke vitamines en mineralen werken tegen psoriasis?

De vitaminen die een belangrijke rol spelen bij het verminderen van psoriasis zijn de vitamines A, C, E en ook D is belangrijk. De mineralen zijn zink, mangaan, selenium, koper en ijzer. Als je zorgt dat je hier genoeg van binnenkrijgt, kun je je psoriasis aanzienlijk verminderen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!