Home | Psoriasis | Psoriasis aan de nagels: hoe kom je er vanaf?
Nagels met psoriasis

Psoriasis aan de nagels: hoe kom je er vanaf?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een groot gedeelte van de mensen die met psoriasis te maken hebben, hebben ook klachten met betrekking tot de nagels. Wanneer je psoriasis met klachten aan de gewrichten hebt, is psoriasis aan de nagels een veel voorkomende klacht. Nagelpsoriasis gaat dus nagenoeg altijd samen met andere soorten psoriasis, al is het natuurlijk wel mogelijk enkel de aandoening aan de nagels te hebben. Het kan zowel het nagelbed als de nagelplaat aantasten.

Nagelpsoriasis kan bij iedereen ontstaan en daarbij maakt het niet uit hoe oud je bent. Het is niet een besmettelijke aandoening, maar wel een chronische. Je kunt het voor een groot gedeelte onder controle krijgen, maar er van genezen is op het moment nog niet direct mogelijk. Psoriasis aan de nagel ontstaat rond de nagelwortel en ook onder de nagel.

Symptomen van psoriasis aan de nagel

Wanneer er sprake is van psoriasis onder de nagel, dan kun je kleine deukjes, witte vlekken of verdikkingen op de nagel ontdekken. In veel gevallen zal de nagel aan het uiteinde los gaan zitten en zal er een witte verkleuring golvend over de nagel zichtbaar worden. Ook kan je nagel een zalmroze kleur kunnen krijgen of zijn er kleine bloedingen onder de nagel te zien welke bruinzwart zijn. Wanneer er veel huidschilfers onder de nagelplaat komen te zitten, zullen deze de nagelplaat omhoog duwen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Als je nagelpsoriasis hebt, dan zullen je nagels er niet heel mooi uitzien, maar het is natuurlijk ook niet bepaald fijn. Op het moment dat je met een losse nagel blijft haken, kan je dit heel veel pijn doen. Ook handelingen als veters strikken en een blouse dichtknopen kunnen lastig worden. Zowel de nagels als de huid eromheen zullen zeer gevoelig en pijnlijk zijn, al is er wel wat aan te doen.

Diagnose wordt gesteld door een arts

Mocht je het idee hebben dat je psoriasis aan de nagels hebt, kun je je het beste even melden bij de huisarts. Deze moet namelijk bekijken of het inderdaad psoriasis is, voordat hij of zij je door kan sturen. Het kan namelijk ook gewoon een schimmelnagel zijn en om zeker te zijn wat het is, wordt er een stukje nagel onderzocht. Op deze manier kan het juiste behandelplan er namelijk bij worden gemaakt.

Het kan ook zijn dat er extra onderzoek gedaan moet worden om zeker te weten dat het om psoriasis aan de nagel gaat. Dit extra onderzoek wordt gedaan in de vorm van een biopt. Er wordt dan een klein stukje van het nagelbed genomen onder de nagel. Aangezien dit natuurlijk niet bepaald prettig is, zal je vinger verdooft worden om dit succesvol te kunnen doen.

Langzaam proces van herstel

Bij psoriasis op het lichaam is het behandelen iets eenvoudiger dan nagelpsoriasis. Je moet er bij het behandelen van psoriasis aan de nagel vanuit gaan dat het minimaal een half jaar kan duren voordat een behandeling aanslaat. Dit is vooral omdat de groei van nagels niet zo heel hard gaat. Dit is dan ook belangrijk om in gedachten te houden en niet als je geen verbetering merkt te stoppen met de behandeling.

Als je in een behandelcentrum bent, dit kan een kliniek of ziekenhuis zijn, dan zal er steeds een foto gemaakt worden van je nagels. Bij elk bezoek wordt dit gedaan om te bekijken of er verandering optreedt of niet. Er wordt dan vervolgens aan de hand van de foto’s steeds bekeken hoe de vervolgbehandelingen ingericht worden. Je kunt er dus vanuit gaan dat er goed bekeken wordt of een behandeling echt wel effect heeft of niet.

Hand en psoriasis

De behandelingen voor nagelpsoriasis

Er zijn een paar manieren om psoriasis aan de nagels te behandelen. Meestal wordt er gekozen voor een behandeling met een zalf. Zo’n zalf moet je rond de nagel aanbrengen, dit omdat een nagel zelf de zalf niet op kan nemen. Vaak zul je het eerst dagelijks moeten aanbrengen en vervolgens terugbrengen naar 4 dagen achtereenvolgend in 1 week. Het is dan maar net wat je voorgeschreven wordt door de behandelende arts.

Als je psoriasis aan de nagel hebt wat zich gevestigd heeft in de nagelwortel, dan wordt er meestal behandeld met injecties. Dit zijn corticosteroïdeninjecties en deze moeten helpen om alles in de nagelwortel rustiger te maken. Psoriasis aan de nagel kan ook behandeld worden met tabletten of capsules als methotrexaat of acitretine. Dit type medicijnen kan bijwerken geven en daarom wordt er altijd bloed afgenomen voordat deze behandeling gestart wordt.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis aan de nagels

Kan psoriasis aan de nagel ook zonder ergens anders psoriasis te hebben?

Het is zeker mogelijk om alleen nagelpsoriasis te hebben, maar dit komt niet heel veel voor. Psoriasis aan de nagel is vaak in combinatie met andere vormen van psoriasis. Meestal als je gewrichtsklachten hebt, komt nagelpsoriasis ook vaak voor. Dit kan zowel aan de nagelplaat als het nagelbed zijn.

Kan iedereen nagelpsoriasis krijgen?

Iedereen kan psoriasis aan de nagel krijgen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud je bent, of je man of vrouw bent en ook niet tot welk ras je behoort. Het is een chronische aandoening die geen onderscheid maakt, maar is daarbij niet besmettelijk. De oorzaak van de aandoening is tot op heden nog niet bekend.

Hoe herken ik psoriasis aan de nagel?

Nagelpsoriasis is te herkennen aan deukjes in de nagel en een golvende witte lijn die over je nagel loopt. Het kan ook zijn dat je nagels zalmroze worden en bruin zwarte strepen onder de nagel verschijnen. In veel gevallen zullen nagels ook los gaan zitten, wat natuurlijk heel veel pijn kan doen. Daarnaast kunnen je nagels ook verdikt zijn doordat huidschilfers zich onder de nagels ophopen.

Hoe wordt de diagnose voor nagelpsoriasis gemaakt?

Een diagnose voor nagelpsoriasis wordt door een arts gemaakt en dit kan gedaan worden door een stukje van je nagel te onderzoeken. Meestal wordt dan al wel duidelijk of het om psoriasis gaat of dat het een schimmelnagel is. Als het niet duidelijk is, kan er nog een biopt genomen worden. Voor zo’n biopt zal je nagel eerst verdoofd worden voor de arts aan de slag gaat.

Hoe is psoriasis onder de nagel te behandelen?

Psoriasis onder de nagel is eigenlijk hetzelfde te behandelen als gewone psoriasis. Dit wordt gedaan door middel van zalf, tabletten of injecties. Het is echter moeilijker om nagelpsoriasis te behandelen dan gewone psoriasis op de huid. Dit komt omdat je nagels langzaam groeien en de nagel zelf niets kan opnemen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!