Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode vlekken op de huid die huidschilfers hebben. Deze vlekken worden ook wel plaques genoemd en kunnen erg jeuken en pijnlijk aanvoelen.
Wie krijgt er psoriasis?
Iedereen kan psoriasis krijgen. Het maakt dus niet uit of je een man of een vrouw bent. Wel kan de leeftijd een rol spelen. Zo krijgen mensen die rond de twintig jaar zijn vaker last van psoriasis dan mensen die ouder zijn dan dertig. Er zijn wel bepaalde factoren die een rol spelen in wie er psoriasis krijgt, namelijk ziektes zoals obesitas en erfelijke factoren, maar er zijn ook genoeg mensen die helemaal gezond zijn en toch last krijgen van psoriasis. Je kunt het dus echt niet voorspellen en je kunt het helaas ook niet voorkomen.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!
Hoe ontstaat psoriasis?
De huid blijft zichzelf constant vernieuwen. Bij een persoon die geen last heeft van psoriasis, doet de huid er zo’n 28 dagen over om de huid helemaal te vernieuwen. Bij mensen die last hebben van psoriasis, gaat dit een stuk sneller. Het immuunsysteem is namelijk overactief waardoor het proces ook sneller gaat en in zo’n vier dagen al klaar is. Hierdoor kunnen de dode huidcellen niet goed loslaten, waardoor er een ontsteking ontstaat. Deze ontsteking uit zich dan in rode vlekken met schilfers.
Kan ik genezen van psoriasis?
Helaas is psoriasis een chronische ziekte, wat betekent dat je er niet van kunt genezen. Gelukkig zijn er wel genoeg middeltjes en medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat de symptomen zo min mogelijk last geven of zelfs voor een tijdje te laten verdwijnen. Hetgeen dat het meeste gebruikt wordt, zijn crèmepjes en zalfjes, maar er zijn ook medicijnen, injecties en lichttherapie.
Waar komt psoriasis voor op het lichaam?
In de meeste gevallen komen de psoriasis vlekken voor op de buitenkant van de ledematen. Dat wil zeggen op de knieën en de ellebogen. Meestal zijn deze vlekken symmetrisch. Als je dus aan de linkerkant een vlek hebt, dan heb je er waarschijnlijk aan de rechterkant ook een. Het is echter ook mogelijk dat de vlekken op de rest van het lichaam voorkomen. Dit hangt een beetje af van de variant die je hebt. Zo zijn er ook vormen waarbij je het juist op je handen en voeten krijgt, rond het gezicht of op het geslachtsorgaan.
Zijn er verschillende vormen van psoriasis?
Ja, er zijn verschillende varianten van deze huidaandoening. De meest voorkomende variant is psoriasis vulgaris. Daarnaast heb je ook nog psoriasis capitis waarbij je schilferende plekken op de hoofdhuid krijgt, psoriasis inversa waarbij de vlekken vooral in de lichaamsplooien zitten, psoriasis guttata waarbij je last hebt van kleine, rode vlekjes over het gehele lichaam en psoriasis unguium waarbij de psoriasis in de nagels zit. Dan heb je ook nog de ziekte van Andrews-Barber, een zeldzame vorm van psoriasis. Hierbij heb je last van blaasjes met pus die vooral op de handpalmen en onder de voeten zitten. Een andere zeldzame vorm van psoriasis is erythrodermische psoriasis waarbij zo’n drie kwart van het lichaam bedekt is met rode vlekken met schilfers. Tot slot heb je ook nog artritis psoriatica waarbij de psoriasis gecombineerd is met reuma.
Wat kan ik doen tegen de jeuk?
Jeuk is ontzettend vervelend, maar helaas een symptoom dat vaak voorkomt bij psoriasis. Het liefste wil je flink gaan krabben, maar dit is juist het laatste dat je moet doen. Hiermee maak je het juist alleen maar erger. Het beste kun je de vlekken hydrateren. De plaques zijn namelijk heel droog en hebben dus veel te weinig vocht. Door ze goed te hydrateren, kun je het beste de jeuk zo goed mogelijk onder controle houden. Een andere optie is om een koude natte handdoek op de plekken houden of een koude douche nemen. Dit is echter niet iets dat lange verlichting biedt. Als je er echt niet meer tegen kunt, dan kun je bij de huisarts ook om medicijnen vragen die de jeuk verminderen.
Wat is het verschil tussen psoriasis en eczeem?
Qua uiterlijke symptomen lijken eczeem en psoriasis redelijk veel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Eczeem bijvoorbeeld ontstaat vanuit een reactie van prikkels zoals wrijving van sieraden of een droge huid. Psoriasis ontstaat doordat het immuunsysteem te hard werkt waardoor de cellen niet genoeg tijd hebben om zich te vernieuwen.
Is psoriasis besmettelijk?
Nee, gelukkig is psoriasis niet besmettelijk. Je kunt jouw droge huid namelijk niet doorgeven aan iemand anders. Bovendien is psoriasis niet een aandoening die ontstaat door een schimmel, bacterie of infectie. Helaas zijn er mensen die denken dat psoriasis wel een besmettelijke ziekte is waardoor de impact van deze huidaandoening vaak groter is dan alleen maar fysiek ongemak.
Wat kan psoriasis verergeren?
Je kunt er meestal niets aan doen wanneer je last krijgt van psoriasis, maar er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen. Zo kan de psoriasis erger worden wanneer je veel last heb van stress. De ziekte kan ook verergerd worden door huidbeschadigingen die je krijgt als gevolg van een piercing. Medicijnen kunnen ook de symptomen verergeren. Ook roken en alcohol hebben een negatieve invloed.
Heeft het weer invloed op mijn psoriasis?
Sommige mensen met psoriasis geven aan dat hun aandoening in de winter erger wordt. Dat komt omdat een droog en koud klimaat er inderdaad voor kunnen zorgen dat je eerder last krijgt van psoriasis. De reden hiervan is omdat de lucht dan een stuk droger is. Binnen staat bijvoorbeeld altijd de centrale verwarming aan, waardoor de lucht erg droog wordt. Een droge lucht vergroot de kans op een droge en jeukende huid. Om dit tegen te gaan, kun je een luchtbevochtiger gebruiken. Daarnaast heeft het zonlicht juist een positief effect op psoriasis en de zon schijnt minder in de wintermaanden.
Helpt zout water tegen psoriasis?
Ja, zout water kan je zeker helpen om je plaques te bestrijden. Het zout in het water zorgt er namelijk voor dat de schilfers losraken en dat je minder ontstekingen in de huid krijgt. Je kunt dus gerust in de zee gaan zwemmen wanneer je last hebt van psoriasis. Daarnaast helpt zonlicht ook tegen psoriasis, dus een dagje naar het strand is dubbel zo fijn wanneer je last hebt van deze huidaandoening. Het is niet nodig om in zout water te liggen terwijl je geen last hebt van vlekken. Het water kan dan zelfs je huid juist uitdrogen.
Is zuiveringszout een goede oplossing voor psoriasis?
Nee, baking soda oftewel zuiveringszout is niet een middel dat jou kan helpen bij je psoriasis. Het heeft geen negatief, maar ook geen positief effect op de huidaandoening. Veel mensen denken dat dit wel zo is omdat zout water wél positief werkt tegen psoriasis, maar helaas is dit niet waar.
Is psoriasis tijdens de zwangerschap erg?
Het is eigenlijk niet echt te voorspellen hoe de psoriasis verloopt tijdens de zwangerschap. Bij heel veel vrouwen is het gelukkig erg rustig wanneer zij zwanger zijn. Ze hebben dan geen of maar weinig behandeling nodig. Als je wel veel last hebt van psoriasis tijdens de zwangerschap, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!
- 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!