Home | Psoriasis | Ontdek hier alles over psoriasis vulgaris
Psoriasis

Ontdek hier alles over psoriasis vulgaris

⏱ Leestijd: 5 minuten

De meest voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. De huidaandoening psoriasis is niets anders dan een chronische aandoening waarbij er ontstekingen onder of op de huid te vinden zijn. Psoriasis vulgaris komt bij 85% van de mensen voor die psoriasis hebben en deze vorm uit zich in rode schilferige plekken die op armen en benen te vinden zijn voornamelijk op ellebogen en knieën. Deze vorm van psoriasis is tevens op de hoofdhuid te vinden en bij psoriasis vulgaris heb je vaak ook heel veel last van jeuk.

Psoriasis vulgaris wordt ook wel de gewone psoriasis genoemd juist omdat zoveel mensen er aan lijden, maar wordt ook wel plaque psoriasis genoemd. Plaque betekent in het Frans plakkaten en het verwijst naar de plakkaten van huidschilfers die kunnen ontstaan als grote plekken psoriasis samenkomen. De plekken kunnen heel erg verschillen in vorm en grootte, maar kunnen wel overal op het lichaam ontstaan. Vaak is het bij psoriasis vulgaris zo dat de plekken ook symmetrisch zijn wat inhoudt dat je bijvoorbeeld zowel aan je linker als rechter elleboog psoriasis vulgaris zult hebben.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Symptomen van psoriasis vulgaris herkennen

Waar je psoriasis vulgaris heel goed aan kunt herkennen zijn de plekken die grillig gevormd zijn, een dieprode kleur hebben en waarop zilverachtige huidschilfers te zien zijn. Als je over de schilfers heen krabt, zullen deze witter worden, wat ook wel bekend staat als het kaarsvetfenomeen. De huid vlekken zijn vaak duidelijk zichtbaar en zijn ook dikker dan de huid op andere plekken. De plekken zullen veel jeuken als je het niet goed behandelt en de verleiding om te krabben is soms onweerstaanbaar.

De psoriasis vulgaris vorm kent een aantal voorkeursplaatsen op het lichaam. Dit zijn ellebogen en knieën zoals eerder vernoemd, maar ook op de rug, hoofdhuid en in het gezicht kun je psoriasis krijgen. In het gezicht komt het minder vaak voor, maar het is zeker een plek waar je het kunt krijgen. Vaak is het dan rond de ogen, in de wenkbrauwen, tussen de neus en bovenlip en in de oren te vinden.

Comfortabel leven met chronische huidaandoening

Wat psoriasis vulgaris zo’n moeilijke aandoening maakt, is dat het onduidelijk is wat nu precies de veroorzaker is van deze chronische huidaandoening. Er zijn wel ideeën en theorieën waardoor het veroorzaakt lijkt te worden, maar nog niets is zeker. Hierdoor is het nog geen middel of manier gevonden waarmee psoriasis vulgaris helemaal genezen kan worden. Op het moment is het alleen mogelijk om de huidaandoening te behandelen en zul je als je psoriasis vulgaris hebt er mee moeten leren leven zolang er geen genezing geboden kan worden.

Het kan dus wel goed behandeld worden om zo je zo comfortabel mogelijk te laten leven met de huidaandoening. Veel mensen schamen zich ervoor, terwijl ze er dus eigenlijk helemaal niets aan kunnen doen. Het is dan wel zo fijn dat er een manier is om het in ieder geval voor het oog te verminderen en het zelfvertrouwen een beetje op te krikken. Als je denkt psoriasis te hebben, is het verstandig om hiervoor een huisarts in te schakelen zodat deze je door kan verwijzen naar een dermatoloog.

psoriasis vulgaris

Arts inschakelen bij een vermoeden van psoriasis vulgaris

Wanneer je vermoedt dat je psoriasis vulgaris hebt, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de arts. Je zult dan een onderzoek ondergaan en er kan een stukje huid weggenomen worden om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als een biopt gedaan wordt, dan zul je een plaatselijke verdoving krijgen aangezien de plekken vaak gevoelig en pijnlijk zijn. Zo’n biopt moet duidelijkheid geven of het om psoriasis vulgaris gaat of dat het misschien een schimmelinfectie is.

Het vervelende aan psoriasis vulgaris is dat iedereen het kan krijgen ongeacht hoe oud je bent en of je een vrouw of man bent. Psoriasis vulgaris kan al optreden bij baby’s vanaf 1 maand oud en kan ook beginnen met ontwikkelen als je over de 80 bent. Dit is dan ook waarom het lastig is om te bepalen waardoor psoriasis vulgaris precies veroorzaakt wordt. Zonder dat dit duidelijk is, zal er nog geen optie voor genezing komen.

Onduidelijk wat de oorzaak is

Er werd lang gedacht dat psoriasis vulgaris iets is wat je krijgt omdat het genetisch bepaald is. Dit houdt dus in dat als meerdere mensen in de familie het hebben, dat dan de reden is als jij het ook krijgt. Toch zijn er ook mensen die geen psoriasis in de familie hebben, maar toch psoriasis vulgaris krijgen. HIerdoor kan het niet altijd iets genetisch zijn, want hoe kan het dan ontstaan bij iemand die het niet georven heeft.

Dit is tot nu toe de enige oorzaak waar men opgekomen is, al zijn er natuurlijk wel zaken die kunnen bijdragen aan het verergeren van psoriasis vulgaris. Roken, alcohol drinken, slecht eten en stress kunnen factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat psoriasis erger wordt. Ook infecties, ontstekingen en verbranding van de huid dragen bij aan het erger worden van psoriasis vulgaris. Door in ieder geval over deze factoren goed na te denken, kun je grotendeels je psoriasis vulgaris al verminderen.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis vulgaris

Wat is psoriasis vulgaris?

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis en komt bij zo’n 85% van de mensen voor die de huidaandoening heeft. Het is een chronische aandoening waarbij er ontstekingen op of onder de huid te vinden zijn. Door ophopingen van huidschilfers worden dit vervelende rode plekken die ook nog eens heel erg kunnen jeuken.

Waar op het lichaam is psoriasis vulgaris te vinden?

De chronische aandoening psoriasis vulgaris kan overal op je lichaam ontstaan. Sommige krijgen het op de rug of in het gezicht, waar anderen het op de ellebogen, knieën of hoofdhuid krijgen. Het kan dus op verschillende plekken ontstaan en ook verschillende vormen en groottes aannemen.

Wat te doen bij een vermoeden van psoriasis vulgaris?

Als je denkt dat je psoriasis vulgaris hebt, is het het beste als je naar de huisarts gaat voor een onderzoek. Meestal kan een arts direct al wel zien of het om psoriasis vulgaris gaat of dat er sprake is van een andere huidaandoening. Een huisarts kan je vervolgens verder onderzoeken door een biopt te nemen en kan je ook doorverwijzen naar een dermatoloog. Zo’n dermatoloog weet precies hoe psoriasis vulgaris behandeld moet worden.

Kan iedereen psoriasis vulgaris krijgen?

Psoriasis vulgaris is een chronische huidaandoening die bij iedereen kan ontstaan. Of je nu jong of oud bent, vrouw of man, blank of donker, psoriasis vulgaris kan bij iedereen voorkomen. Het is nog niet duidelijk waardoor het veroorzaakt wordt en dat is juist omdat zoveel verschillende mensen de huidaandoening krijgen.

Wat veroorzaakt psoriasis vulgaris?

De theorie is momenteel dat psoriasis vulgaris zich herbergt in bepaalde genen waardoor het een erfelijke huidaandoening is. Het is een theorie, want er zijn ook mensen die psoriasis vulgaris krijgen waarbij het niet in de familie doorgegeven is. Zaken als roken, alcohol drinken, stress en infecties kunnen bijdragen aan psoriasis vulgaris, maar zijn geen veroorzakers.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!