Home | Psoriasis | Heb je psoriasis aan de elleboog? Lees dan dit
Elleboog en psoriasis

Heb je psoriasis aan de elleboog? Lees dan dit

⏱ Leestijd: 5 minuten

Overal op je lichaam kun je psoriasis krijgen en aan de ellebogen is 1 van de meest voorkomende plekken waar mensen het krijgen. Wanneer je deze op 1 van de ellebogen hebt, dan is het eigenlijk bijna altijd het geval dat je het aan beide ellebogen hebt. Het is een aandoening die namelijk symmetrisch is en daarom dus zowel op je linker als rechter elleboog te vinden zullen zijn. Het is vaak aan de strekzijde van je elleboog te vinden en is te herkennen aan de rode schilferige huid.

De plekken van je psoriasis aan de elleboog kunnen verschillende vormen en maten hebben, maar deze zijn altijd duidelijk afgelijnd. Eromheen zul je gewoon gezonde huid kunnen zien en op de plek zelf zie je een ontstoken huid met meestal zilverkleurige schilfers. De reden dat het aan de elleboog kan ontstaan is om dat het wrijvings zones zijn waar bijvoorbeeld kleding langsheen schuurt en daardoor een bepaald huidtrauma ontstaan. Steeds als dit opnieuw gebeurt, kan de psoriasis weer aangewakkerd worden en ook verergerd worden.

Geen besmettelijke aandoening

Wanneer je psoriasis aan de ellebogen hebt, dan is het natuurlijk vooral vervelend als je met blote armen wilt lopen. Het is iets waar veel mensen zich voor schamen, maar je kunt er in principe weinig aan doen dat je het hebt. Natuurlijk kun je wel zorgen dat het minder zichtbaar is door het goed te behandelen, maar het is een chronische huidaandoening die je wel of niet hebt. Het is niet besmettelijk, maar de exacte reden waardoor het ontstaat is nog niet helemaal bekend.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Er zijn wel vermoedens over waardoor het veroorzaakt wordt, maar 1 echte duidelijke veroorzaker kan nog niet aangewezen worden. Psoriasis aan de ellebogen kan je krijgen doordat het veel voorkomt in de familie, wat het een erfelijke aandoening zou maken. Ook mensen die het niet in de familie hebben kunnen het gewoon krijgen, dus die vlieger gaat niet in alle gevallen op. Er wordt gedacht dat het een auto-immuunziekte is waarbij je eigen lichaam per ongeluk gezonde cellen aanvalt en de psoriasis plekken hierdoor veroorzaakt worden.

Zorg dat je de behandeling doorzet

Gelukkig is psoriasis aan de ellebogen redelijk goed te behandelen, maar het is wel zaak dat je je geduld houdt en net zolang doorgaat tot het verandert. Het kan namelijk even duren voor een behandeling werkt, maar dan is het wel de bedoeling dat je ermee doorgaat ook als je geen verandering ziet. Het kan terwijl het behandeld wordt nog dagen en weken blijven zitten zonder dat er iets aan de plekken verandert. De ene plek zal nu eenmaal sneller verbetering tonen dan de anderen en dat is waarom je vol moet houden.

Om zeker te weten dat je te maken hebt met psoriasis aan de ellebogen is het belangrijk dat je hiervoor naar de huisarts gaat. Een huisarts kan je bij het onderzoek in veel gevallen al vertellen of het om psoriasis gaat, maar kan ook een beetje huid afnemen bij twijfel. Als het inderdaad psoriasis aan de ellebogen is, zul je vaak door worden gestuurd naar een dermatoloog voor de behandeling ervan. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van psoriasis en kan je verschillende behandelingen bieden.

De verschillende mogelijke behandelingen

Zoals gezegd zijn er meerdere behandelingen die je uitkomst kunnen bieden als je psoriasis aan de ellebogen hebt. 1 ervan is door plaatselijke behandeling door middel van een zalf of crème waar medicijnen in verwerkt zijn. Deze zul je een aantal dagen dagelijks moeten smeren waarna dit afgebouwd zal moeten worden. Als je niet al te ernstige psoriasis hebt, is dit de meest gekozen behandeling.

Mocht je psoriasis aan de elleboog erger zijn dan wordt er vaak gekozen voor een gecombineerde behandeling. Dit kan zijn door lichttherapie te combineren met een zalf of crème om het effect van beiden elkaar te laten versterken. Lichttherapie kan ook samengaan met een behandeling met tabletten of injecties, al kunnen beide therapieën ook los van elkaar voorgeschreven worden. Het is vooral even bekijken wat voor jou het beste werkt en daarbij vooral niet bij de pakken neer gaan zitten.

Zelf psoriasis aan de elleboog verminderen

Naast de behandelingen bij een arts of dermatoloog, kun je ook zelf al een groot gedeelte van je psoriasis aan de elleboog verbeteren. Het belangrijkste is dat je middels een goede crème je huid soepel, zacht en gevoed houdt. Je zult een paar keer per dag moeten smeren, maar uiteindelijk zal er verschil optreden. Vermijd ook risicofactoren als veel alcohol consumeren en roken en probeer stressvolle situaties ook uit de weg te gaan wanneer dit mogelijk is.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis aan de elleboog

Is het mogelijk psoriasis op 1 elleboog te krijgen?

Psoriasis op de elleboog komt in bijna alle gevallen in symmetrische vorm voor. Dit houdt in dat je eigenlijk bijna altijd aan beide ellebogen psoriasis zult hebben als je het hebt. Enkel psoriasis aan 1 elleboog is iets wat nagenoeg niet voorkomt.

Waardoor wordt psoriasis op de elleboog veroorzaakt?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet helemaal bekend, maar als je het hebt, krijg je het op je ellebogen vaak door wrijving. Je kleding zal bijvoorbeeld langs je elleboog schuren en dit kan je psoriasis aanwakkeren op de ellebogen. Er is dan sprake van een huidtrauma en dan treden er ontstekingen en overtollige huidschilfers op.

Is psoriasis aan de elleboog besmettelijk?

Het antwoord op deze vraag is een nadrukkelijke nee en dat is iets wat meer mensen zouden moeten weten. Het ziet er misschien vervelend uit, maar het is een chronische aandoening die je niet kunt overdragen door bijvoorbeeld contact. Het is wel mogelijk dat het een erfelijke aandoening is. Je zou het dus wel door kunnen geven aan je kinderen.

Wie stelt de diagnose psoriasis aan de elleboog?

Als je het vermoeden hebt psoriasis aan de elleboog te hebben, kun je het best een afspraak bij de huisarts maken. Deze zal je zelf onderzoeken en bekijken of het nodig is om je door te sturen naar een dermatoloog. Een dermatoloog kan je vervolgens helpen bij het opstellen van een behandelplan.

Hoe moet psoriasis aan de elleboog behandeld worden?

Er is geen exacte manier die voor iedereen werkt als het op de behandeling van psoriasis aan de elleboog aankomt. Het hangt er vanaf hoe ernstig het bij jou aanwezig is en ook hoe de plekken op een behandeling reageren. Je kunt een zalf voorgeschreven krijgen, maar het is ook mogelijk dat er gewerkt wordt met lichttherapie of tabletten en injecties.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!