Home | Psoriasis | Wat is de beste psoriasis behandeling?
De beste behandeling bij psoriasis

Wat is de beste psoriasis behandeling?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Psoriasis is een vervelende huidaandoening welke helaas niet te genezen is, tenminste op dit moment nog niet. Op dit moment kun je alleen maar een psoriasis behandeling krijgen om te zorgen dat je klachten en symptomen onder controle blijven. Het vervelende aan deze huidaandoening is dat je deze over je hele lichaam kunt hebben zitten. Hoe de psoriasis behandeling samengesteld is, hangt af van waar je het hebt en in welke mate.

Het scheelt wel dat het een huidaandoening is die goed te behandelen is. Je zult echter altijd waakzaam moeten zijn of het na behandeling weer terug komt en in welke mate. Als je psoriasis hebt, zul je dus altijd aan de behandeling ervan vast blijven zitten. Meestal kan het het hele jaar door schommelen in hoeverre je er last van hebt of niet en hoeveel je er aan moet doen.

Proces en oorzaak

Als je psoriasis hebt, dan vindt er een versnelde celdeling plaats op de plek waar je het hebt. Dit is te zien op de buitenste laag van de huid, maar ook in de laag eronder kan er sprake zijn van ontstekingen. Door een goede psoriasis behandeling, kun je het een heel stuk minder maken zodat het nagenoeg niet meer te zien is. Dit hangt natuurlijk wel af van hoe hevig je het hebt.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Psoriasis wordt volgens onderzoekers veroorzaakt door meerdere factoren, al is de echte directe oorzaak nog niet helemaal bekend. Het lijkt een genetisch bepaalde huidaandoening te zijn, al is dit ook weer niet in alle gevallen zo. Je klachten kunnen ook komen of verergerd worden door stress, ontstekingen, virussen of bepaalde medicijnen. Dit zijn belangrijke zaken om het met de huisarts over te hebben voor de psoriasis behandeling.

Overal op het lichaam

Zoals gezegd kan psoriasis overal op je lichaam tevoorschijn komen in de vorm van rode, schilferende plekken welke verschillen in formaat en vorm. De meeste mensen die psoriasis hebben, hebben het aan de ellebogen, knieën, onderrug en hoofdhuid. Ook kun je het bij de oksels, liezen, navel en onder de borsten krijgen. In veel gevallen heb je ook ontstekingen in de gewrichten op de plekken waar je de psoriasis hebt.

Er zijn verschillende psoriasis behandelingen waar uit gekozen kan worden. Het hangt allemaal af van hoe erg je het hebt en waar het precies zit. Je kunt het behandelen met crème, zalf, gel of lotion, maar het zou ook door middel van tabletten, capsules en injecties kunnen. Voor anderen is lichttherapie dan weer een hele effectieve manier.

Zorg zelf voor een goede lotion

Wanneer je voor een psoriasis behandeling met gel, zalf, crème of lotion kiest naast de behandeling van de dermatoloog, zul je hier een goede routine voor moeten maken. Je moet zelf de huid ook soepel houden door bijvoorbeeld verzorgende crème of zalf te gebruiken. Dit kan helpen bij het verminderen van je psoriasis en versterkt de psoriasis behandeling van de dermatoloog.

Wat het beste helpt, is een zalf met vitamine D3 of corticosteroïden te gebruiken. Je kunt dit krijgen bij de apotheek of dermatoloog. Je zult dit medicijn vaak of 1 of 2 keer daags aan moeten brengen om het gewenste effect te krijgen. Na de eerste weken, kun je dit afbouwen. Welke zalf je moet hebben, kun je het beste met de dermatoloog overleggen, die weet immers hoe je huid er aan toe is.

psoriasis behandeling

Tabletten, injecties of lichttherapie

Wanneer zalf niet zo goed bij je werkt of je liever tabletten of injecties wilt als psoriasis behandeling, behoort dit ook tot de mogelijkheden. Er zijn meerdere medicijnen die goed werken waar methotrexaat, ciclosporine en acitretine er een paar van zijn. Dit soort medicijnen kunnen worden voorgeschreven door de dermatoloog. Het is dus slim om hier goed met je dermatoloog over de praten om tot de beste psoriasis behandeling voor jou te komen.

Je zou ook kunnen bekijken of lichttherapie een psoriasis behandeling voor jou is. Bij dit type therapie wordt er gebruik gemaakt van UV straling. Dit kan met UVB of PUVA gedaan worden. Of je in aanmerking komt voor deze behandeling, kun je het beste met de dermatoloog overleggen. Ook zal de dermatoloog weten welk type lichttherapie de beste psoriasis behandeling voor jouw huid gaat zijn.

Vijf veelgestelde vragen over de psoriasis behandeling

Kan ik met een psoriasis behandeling mijn klachten onder controle krijgen?

Met een psoriasis behandeling is het zeker mogelijk om je klachten onder controle te krijgen. Het hangt daarbij wel af hoe ernstig de huidaandoening bij jou is en of het niet resistent is tegen bepaalde middelen. Je kunt hiervoor het beste aankloppen bij een dermatoloog. Dit is de expert als het op psoriasis aankomt.

Waardoor ontstaat psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening die doorgegeven kan worden in de familie, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan ook door stress, ontstekingen, virussen en medicijnen komen. De echte oorzaak is tot op heden nog onbekend. Het is gelukkig in de meeste gevallen wel goed te behandelen.

Waar kan ik psoriasis hebben?

De huidaandoening psoriasis is overal op het lichaam te vinden. De meeste mensen hebben het op de knieën, ellebogen, hoofdhuid of onderrug, maar ook in de oksels en bij je navel en liezen kun je het krijgen. Het is vaak te herkennen aan de rode en schilferige huid.

Hoe is psoriasis te behandelen?

Er zijn verschillende psoriasis behandelingen die geschikt zouden kunnen zijn voor jou. Welke voor jou geschikt is, heeft te maken met waar je het hebt en of je lichaam goed op de psoriasis behandeling reageert. Het is te behandelen met gel, lotion en zalf, maar ook tabletten en injecties behoren tot de mogelijkheden. Als je huid er geschikt voor is, kan lichttherapie ook een optie zijn.

Bij wie moet ik aankloppen voor een psoriasis behandeling?

Als je denkt last te hebben van psoriasis, kun je het beste eerst een afspraak maken bij je huisarts. Deze kan vaak in 1 oogopslag al zien of dit het wel of niet is. Een huisarts kan je vervolgens doorsturen naar een dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in psoriasis behandelingen en kan je helpen het onder controle te krijgen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!