Home | Psoriasis | Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt
Niet doen bij psoriasis

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen waar het juist alleen maar erger van wordt. In dit artikel staan voorbeelden van dingen die je absoluut niet moet doen wanneer je last hebt van psoriasis.

Zit niet te veel aan de plaques

Je kunt het beste psoriasis bestrijden op een kalme, rustige manier. Wees dus voorzichtig, want de droge huid waar de plaques zitten is erg kwetsbaar. De verleiding om de schilfers eraf te krabben of te scrubben zal heel groot zijn, maar probeer deze te weerstaan. Hierdoor maak je het probleem namelijk alleen maar groter. Probeer er gewoon zo min mogelijk aan te zitten, want wanneer je schilfers eraf trekt die nog vast zaten, kun je bloedingen veroorzaken waardoor er ook weer infecties op kunnen treden. Je kunt dus beter met je huisarts of dermatoloog praten over wat je het beste kunt doen en vragen welke zalfjes en crèmes zij aanraden.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Maak je niet te druk

Iets anders dat veel mensen doen bij psoriasis, is zich heel druk maken om hun aandoening. Vooral wanneer de vlekken in zicht zijn, bijvoorbeeld op de handen of op de ellebogen, of wanneer de vlekken op het geslachtsdeel zitten, kunnen mensen zich hiervoor schamen. Als je je druk gaat maken om wat mensen hierover denken of je schaamt je voor je plaques, dan kun je ook psychische klachten krijgen. Zorg dus dat je het niet te groot maakt in je hoofd, maar probeer de psoriasis te relativeren en het te accepteren. Het laatste wat je wil is dat deze vervelende huidaandoening ervoor zorgt dat je depressieve klachten krijgt.

Vermijd stress

Hoewel psoriasis een erfelijke aandoening is, zijn er ook andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van plaques. Eén van deze factoren is stress. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat de psoriasis opnieuw uitbreekt, maar het kan ook de toestand verslechteren. Zorg er dus voor dat je stressvolle situaties vermijdt als dat mogelijk is. Onderneem indien nodig extra stappen om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je goed eet en genoeg slaapt. Ook sporten kan hier erg bij helpen. Het kan een uitlaatklep zijn, zoals boksen of hardlopen. Je kunt ook kiezen voor yoga, waarbij je juist tot rust komt en zoveel mogelijk ontspant. Een andere optie is om te mediteren, want ook hier word je lekker rustig en helemaal zen van.

Negeer je vlekken niet

Helaas is psoriasis een aandoening waar je niets aan kunt doen. Je kunt het niet voorkomen en je kunt het ook niet genezen. Het kan wel zo zijn dat je er een langere tijd geen last van hebt, maar het kan altijd terugkomen. Psoriasis heeft de neiging om soms heel aanwezig te zijn en om andere periodes weer wat af te nemen. Dat betekent niet dat je er niets aan hoeft te doen wanneer je weer last krijgt van plaques.

Als je langere tijd je psoriasis onder controle hebt en het komt ineens weer terug, kan het zeker geen kwaad om een afspraak te maken met je dokter of dermatoloog. Samen kunnen jullie dan kijken wat er gedaan kan worden om de vlekken weer te laten verdwijnen. Denk niet dat je er niets aan hoeft te doen en dat het vanzelf wel weer over gaat, want het is echt het beste als je de vlekken behandelt door er op zijn minst een zalfje op te smeren.

Geef niet op

Het klinkt misschien heel makkelijk, maar veel mensen hebben niet in de gaten dat psoriasis een erg frustrerende aandoening kan zijn. Zo zul je zien dat je net een hele lange tijd geen last meer hebt gehad van plaques en dat er dan ineens op een belangrijke dag wel weer overal vlekken zitten. Bovendien kan iemand anders in jouw omgeving ook last hebben van psoriasis en wat voor diegene wel helpt, kan voor jou misschien totaal niet helpen. Ook dit kan erg frustrerend zijn. Het zal dan ook wel even duren voordat je in de gaten hebt wat er voor jou wel en wat er niet goed werkt. Heb geduld en geef niet op. Het is belangrijk om door te gaan met de behandeling, ook als je symptomen niet erg heftig zijn of wanneer het niet lijkt te werken.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Feiten en fabels over de aandoening psoriasis

Feiten en fabels over de aandoening psoriasis

Psoriasis is een redelijk bekende ziekte, maar niet iedereen is er even bekend mee. Zo zijn er nog altijd veel mensen die niet goed weten wat het precies is of die er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Er zijn veel feiten en fabels over psoriasis in de...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!