Home | Psoriasis | De symptomen van psoriasis

De symptomen van psoriasis

⏱ Leestijd: 4 minuten

De bekendste symptomen van psoriasis zijn natuurlijk de kenmerkende rode vlekken met schilfers. Deze kunnen erg jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Hoe deze vlekken er precies uitzien en waar op het lichaam ze zitten, hangt van verschillende factoren af. Zo verschilt het per persoon en per soort psoriasis welke symptomen je hebt.

Rode vlekken

Over het algemeen zijn de symptomen van psoriasis hetzelfde: rode, verharde plekken met een zilverwitte schilfering die symmetrisch verdeeld zijn. Ze kunnen groot of klein zijn, maar ze kunnen ook samenvloeien. De schilfers op de vlekken laten gemakkelijk los van de huid. Omdat deze huid erg droog wordt, kunnen de vlekken, die ook wel plaques worden genoemd, erg gaan jeuken en pijn doen. Vooral wanneer ze net ontstaan, kunnen deze plekken erg jeuken. Daarnaast kunnen er ook nog kloven in de huid ontstaan op deze droge en aangetaste plekken.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Je hebt milde psoriasis en ernstige psoriasis. Bij de milde variant heb je één of twee plaques. Meer dan de helft van de mensen die last hebben van psoriasis, hebben deze milde variant. Bij de ernstige vorm heb je er meer of een paar die heel groot en uitgebreid zijn. Ze bedekken dan een groot deel van de huid. Meestal komen deze plekken voor op de ellebogen, de knie, op het hoofd en op de onderrug. Soms zitten ze echter ook in de lichaamsplooien, bijvoorbeeld onder de borsten, in de oksels, de bilspleet of de liezen. Ze kunnen zelfs voorkomen op het geslachtsdeel. Bij de mannen zitten ze dan op de balzak en de penis en bij de vrouwen op de schaamlippen, maar ze kunnen ook diep in de vagina zitten.

Meestal blijven deze vlekken een paar weken zitten. Wanneer de plekken weer verdwijnen, kan het zijn dat de huid op die plek tijdelijk iets lichter of juist wat donkerder is. Het kan ook zo zijn dat de plekken de rest van het leven blijven zitten.

Verschillende varianten

Vaak kun je aan de plek of aan de vorm van de plaques ook al zien om welke variant het gaat. Wanneer de psoriasis bestaat uit meerdere ronde vlekjes die maximaal een centimeter groot zijn en vooral voorkomen op de romp, de bovenarmen en de bovenbenen, is de kans groot dat het gaat om psoriasis guttata. Met deze vorm begint psoriasis vaak en het komt vooral voor bij jongeren en kinderen.

symptomen psoriasis

Psoriasis komt meestal niet voor in het gezicht. Wel kan het voorkomen bij de oren, langs de haargrens, op de slapen of in de nek. Als er op deze plekken psoriasisplekken komen, dan heb je waarschijnlijk last van psoriasis capitis. De psoriasis zit dan ook op je hoofdhuid, maar als je last hebt van vette haren dan kun je de schilfers op de vlekken niet zien.

De symptomen van psoriasis unguium zijn duidelijk te zien. De psoriasis zit dan namelijk in de nagels. Dit kan voorkomen bij de nagels van je handen en van je tenen. Je krijgt dan kleine putjes in de nagelplaat, je nagel kan bruin kleuren, je kunt een verdikking van de nagel hebben, puskoppen in de nagelplaat of splinterbloedinkjes. Deze vorm van psoriasis lijkt een beetje op een kalknagel. Het kan zelfs zo erg zijn dat er een eeltlaag onder de nagel komt te zitten waardoor de nagel helemaal los komt van het nagelbed.

Meestal komen de psoriasisvlekken op de buitenkant van je ledematen, zoals de ellebogen en de knieën. Als je last hebt van psoriasis inversa, dan kun je deze herkennen aan de plaques die in de lichaamsplooien zitten. Ze gaan op plekjes zitten die vochtig en warm zijn, zoals in de oksels, in de navel, tussen of onder de borsten, in de bilnaad, op het geslachtsdeel of in de liezen. Bij deze vorm van psoriasis zien de plaques er iets anders uit. Ze hebben namelijk meer een roze kleur en hebben geen schilfers.

De symptomen die horen bij de zeldzame en chronische vorm van psoriasis, de ziekte van Andrews-Barber, zijn pustels. Dit zijn witte blaasjes met pus die vooral onder de voeten en op de handpalmen zitten. Deze pustels kunnen zich echter ook verspreiden over het gehele lichaam en dan is het niet de ziekte van Andrews-Barber, maar dan is het psoriasis pustulosa. Zo’n pustel is geen teken van een infectie, ze zijn juist steriel en bevatten geen bacteriën.

Als een groot deel van je lichaam bedekt zit met rode, schilferende plekken dan is dit een teken van erythrodermische psoriasis. Andere symptomen van deze variant zijn dat de huid gezwollen en strak gespannen kan zijn. Daarnaast kan de huid ook warm aanvoelen. Omdat bij deze vorm de bloedvaten verwijd zijn, verlies je veel mineralen, eiwitten en vocht waardoor het moeilijk is voor je lichaam om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Tot slot is er ook nog een vorm van psoriasis die gecombineerd gaat met ontstekingsreuma genaamd artritis psoriatica. De symptomen van deze vorm zijn, naast psoriasisplekken, pijn aan je gewrichten. Het kan bij deze vorm echter jaren duren voordat je last krijgt van deze symptomen, dus het kan best zo zijn dat het heel lang lijkt dat je de gewone variant van psoriasis hebt. Je kunt deze vorm ook herkennen wanneer je psoriasis veel effect heeft op je hoofdhuid, nagels of de huid bij je billen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!