Home | Psoriasis | Psoriasis op de voeten: ontdek hier de behandeling
Voeten met psoriasis

Psoriasis op de voeten: ontdek hier de behandeling

⏱ Leestijd: 5 minuten

De chronische huidaandoening psoriasis kan werkelijk op alle plekken op je lichaam ontstaan en daar zijn je voeten geen uitzondering van helaas. Psoriasis zorgt ervoor dat je rode plekken krijgt die vaak schilferig zijn, jeuken en ook nog eens pijnlijk zijn. Psoriasis op de voeten is vaak heel pijnlijk en is ook een grote uitdaging om goed te behandelen, in ieder geval uitdagender dan andere gedeelten van het lichaam. Het is mogelijk om dit goed te behandelen, al is het vaak even zoeken wat het beste werkt voor jou.

Je hebt zelf ook mogelijkheden om in ieder geval psoriasis zelf grotendeels te verminderen. Dit kun je onder meer doen door je huid goed gevoed en soepel te houden, risicofactoren te mijden en gezond te leven. Door goed na te denken over wat goed is voor je lichaam, kun je zelf voor een groot gedeelte psoriasis op je voeten minderen. Er is nog geen echte oplossing gevonden voor volledige genezing, maar er bestaan goede behandelingen om je symptomen onder controle te krijgen.

Theorieën over de oorzaak van psoriasis

Wanneer nieuwe cellen te snel de oude proberen te vervangen, is er sprake van psoriasis en dit kan zoals gezegd overal voorkomen, ook op je voeten. Doordat de nieuwe cellen te snel de oude vervangen, gaan deze dood omdat deze nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. De huidschilfers die dood gaan vermenigvuldigen zich zo snel dat er ophopingen ontstaan en deze ontstekingen gaan veroorzaken. Het is nog niet precies duidelijk waardoor dit komt, maar gedacht wordt dat het erfelijk is en met je immuunsysteem te maken heeft.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Als je psoriasis op de voeten krijgt, kan dit zijn omdat het in je familie veel voorkomt en dus speelt de erfelijke factor een rol. Toch is dit niet altijd de reden dat je het krijgt, want er zijn genoeg mensen die psoriasis op de voeten gekregen hebben, terwijl het niet voorkomt in de familie. Er wordt gedacht dat het te maken heeft met je immuunsysteem en dat het dus een auto-immuunziekte is waarbij je lichaam zichzelf in principe aanvalt. Doordat de echte oorzaak nog niet aangewezen kan worden, is het een chronische aandoening welke nog niet te genezen is.

Factoren die psoriasis op de voeten verergeren

Bij de meeste mensen die psoriasis aan de voeten hebben, zijn er bepaalde zaken die ervoor kunnen zorgen dat de psoriasis erger wordt of juist kunnen activeren. Het kan per persoon verschillen welke factoren dit precies zijn, maar er zijn wel zaken die bij veel patiënten triggers lijken te zijn. Zo zijn er bepaalde medicijnen waar psoriasis als reactie uit voortkomt en het is belangrijk als dit bij jou zo is dat je hierover met de arts praat. Ook kan psoriasis ontstaan als je een huidwond hebt, deze begint te irriteren en vervolgens een (nieuwe) psoriasis plek geeft.

Een van de andere factoren die een rol spelen in het verergeren of actief maken van psoriasis aan de voeten is een infectie of virus. Een virus kan de infectiewaarden verhogen waardoor weer meer ontstekingen kunnen ontstaan en je psoriasis op de voeten verergert. Het is ook duidelijk dat emotionele stress een negatief effect kan hebben op je psoriasis en dat is waarom ontspanning juist ook zo belangrijk is. Ook heeft het weer effect op je psoriasis op de voeten, omdat je in de winter een drogere huid hebt, zul je dan meer last van psoriasis hebben.

Psoriasis op de voeten is erg vervelend en is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met het behandelen ervan om de symptomen onder controle te krijgen. Je kunt hiervoor aankloppen bij je huisarts welke je hoogstwaarschijnlijk doorstuurt naar een dermatoloog. Deze kan je dan bepaalde behandelingen aanbieden om je psoriasis op de voeten te verminderen. Ook als je denkt dat het voetschimmel is, is het belangrijk naar een arts te gaan, juist omdat deze 2 aandoeningen op elkaar lijken.

Psoriasis op de voeten

Symptomen van psoriasis op de voeten

Er zijn een aantal symptomen die je aan kunnen geven dat je last hebt van psoriasis naast de rode schilferige huid. Er is bij een aantal mensen die psoriasis op de voeten hebben ook sprake van gewrichtsstijfheid en gewrichtspijn. Psoriasis op de voeten start meestal net als voetschimmel als rode schilferige plekken, maar psoriasis zal op den duur van vorm en kleur veranderen. Als je de rode schilferige plekken op je voetzolen hebt, kun je er bijna vanuit gaan dat het op psoriasis op je voeten gaat.

Als je psoriasis op de voeten hebt, dan kan dit in sommige gevallen ook uitbreiden naar je teennagels. Je kunt dit herkennen teennagels die gaan opzwellen of juist deukjes krijgen. Bij psoriasis aan de voeten zal er meestal sprake zijn van pijn, al kan er ook hevige jeuk optreden. Het is daarbij altijd belangrijk dat je niet gaat krabben om de psoriasis te verergeren.

Behandelingen tegen psoriasis op de voeten

Er zijn een aantal behandelingen die goed werken tegen psoriasis aan de voeten en het is dan maar net wat voor jou het beste werkt. Je kunt kijken samen met een dermatoloog of lichttherapie wat voor je is, waarbij de plekken worden behandeld met ultraviolet licht. In sommige gevallen is plaatselijke behandeling middels een zalf of crème genoeg, maar dit kan ook in combinatie met lichttherapie gedaan worden. Als laatste is het ook mogelijk om met tabletten of injecties de psoriasis op de voeten te verminderen.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis op de voeten

Is het mogelijk zelf psoriasis op de voeten te verminderen?

Het is aan te raden als je psoriasis op de voeten hebt om hier zelf ook de nodige maatregelen tegen te nemen. Als eerste is het belangrijk dat je de huid goed soepel houdt door goed te smeren met een voedende crème. Daarnaast moet je proberen stressvolle situaties te vermijden en ook voldoende ontspanning geniet. Als je gevoelig bent voor bepaalde medicijnen, kun je dit aangeven bij de arts wanneer je psoriasis op de voeten er erger van wordt.

Naar wie moet ik heen als ik denk psoriasis op de voeten te hebben?

Mocht je het vermoeden hebben dat je psoriasis op je voeten hebt, kun je hiervoor het beste aankloppen bij de huisarts. Deze kan je onderzoeken en wanneer nodig doorverwijzen naar een dermatoloog. Ook als je denkt dat het voetschimmel is, is het verstandig dit toch eerst even te laten checken.

Wat zijn symptomen van psoriasis op de voeten?

De symptomen van psoriasis op de voeten kunnen per persoon verschillen, maar wat eigenlijk iedereen heeft zijn de rode schilferige vlekken die overal op het lichaam kunnen ontstaan. Verder hebben sommige mensen ook last van gewrichtspijn of gewrichtsstijfheid. In sommige gevallen is er ook sprake van nagelpsoriasis bij psoriasis op de voeten. Dit is te herkennen aan gezwollen nagels of nagels met deukjes erin.

Hoe wordt psoriasis op de voeten behandeld?

Er zijn een aantal mogelijkheden om psoriasis op de voeten effectief te behandelen op de symptomen onder controle te krijgen. Bij sommige mensen helpt lichttherapie heel goed en bij anderen is deze behandeling in combinatie met het gebruik van een zalf weer beter. Het is ook mogelijk als je minder last hebt, dat je genoeg hebt aan een goede zalf waar medicijnen in zitten. Een andere optie is het gebruik van tabletten en injecties om van binnenuit een werking te genereren.

Is psoriasis op de voeten eenvoudig te behandelen?

Psoriasis op de voeten is een van de moeilijkst behandelbare vormen van psoriasis. Dit is dan ook waarom veel mensen een combinatie van behandelingen nodig hebben. Het is dan uitzoeken wat het beste voor jou werkt.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!