Home | Psoriasis | Wat te doen tegen psoriasis? Lees het hier
Doen tegen psoriasis

Wat te doen tegen psoriasis? Lees het hier

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je last hebt van psoriasis is dit natuurlijk erg lastig en zul je hier naast het fysieke ongemak misschien ook wel mentaal ongemak van hebben. In veel gevallen zorgt het bij veel mensen voor veel onzekerheid omdat de huid op sommige plekken aangedaan is door psoriasis. Het is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is en waar je er weinig aan kunt doen als je het krijgt. Gelukkig is het wel een huidaandoening die goed te behandelen is en er zijn een aantal behandelingen die jou zouden kunnen helpen bij het verminderen van je klachten.

De psoriasis is te herkennen aan de rode schilferige vlekken welke in veel gevallen pijnlijk, maar ook jeukend kunnen zijn. Er bestaan verschillende vormen van psoriasis en deze kunnen op zo’n beetje het hele lichaam voorkomen. Doordat deze huidaandoening op heel veel verschillende manieren kan voorkomen bij mensen, is het per persoon verschillend wat je tegen psoriasis kunt doen. Er zijn een aantal behandelingen die erg effectief blijken als het op het verminderen van de klachten en symptomen aankomt.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

De mogelijke oorzaak en plekken waar het kan ontstaan

De chronische huidaandoening psoriasis ontstaat bij sommige mensen omdat het in de familie voorkomt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De aandoening wordt ook wel gezien als auto-immuunziekte waarbij het lichaam de gezonde cellen aanvalt door een foutje in het systeem. Toch is er nog geen duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden en zijn onderzoekers druk om de ziekte te ontrafelen. Zolang dit niet duidelijk is, is er nog geen wondermiddel gevonden wat geschikt is voor elk soort psoriasis.

Psoriasis kan ontstaan op je hele lichaam en komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, knieën, ellebogen en handen. Het kan ook op de rug, in de liezen en op de voeten voorkomen bij sommige mensen. Hoe ernstig de psoriasis is, kan per persoon verschillen. De een heeft heel veel last van de symptomen waar een ander eigenlijk nagenoeg nergens last van heeft.

Het behandelplan wordt op jou persoonlijk afgestemd

Er is vanalles te doen als je psoriasis hebt en daarvoor kun je het beste even aankloppen bij een arts. Deze kan namelijk als eerste bepalen of er sprake is van psoriasis en hoe dit vervolgens het beste behandeld kan worden. Er zijn een aantal behandelingen welke goed lijken te werken, maar dan is het even testen welke behandeling voor jouw psoriasis het beste werkt. Dit is dan ook waarom er altijd een persoonlijk behandelplan samengesteld wordt en er geen standaard behandelplan bestaat dat voor iedereen werkt.

Om erachter te komen of het om psoriasis gaat, kan een arts je onderzoeken en vaak is dan direct al wel duidelijk of het inderdaad psoriasis is. Als er twijfel is, dan kan er een beetje huid afgenomen worden om te onderzoeken. Zodra er bekend is wat de huidaandoening precies is, zul je samen met de arts naar de verschillende behandelingen gaan kijken. Welke behandeling werkt, hangt van de grote, mate en vorm van psoriasis af.

Wat te doen tegen psoriasis

Behandelingen tegen psoriasis met zalf, tabletten of injecties

Een van de behandelingen die goed lijkt te werken tegen psoriasis is de plaatselijke behandeling met een crème of zalf. In deze crème of zalf zitten medicijnen verwerkt die de plekken rustig maken en in sommige gevallen laten verdwijnen. Vaak moet je voor het aanbrengen van de zalf eerst zorgen dat nagenoeg alle huidschilfers weg zijn zodat de zalf goed in kan trekken. Dit is de meest gekozen manier van het behandelen van psoriasis.

Het is ook mogelijk om met tabletten of capsules psoriasis te behandelen. Deze tabletten helpen om de ontstekingen onder of op de huid te verminderen en zo de roodheid, pijn, jeuk en schilfers minder te maken. Je arts kan ook injecties zetten rondom de psoriasis plekken om zo de ontsteking direct te behandelen. Het wordt samen met jou samen bepaald welke manier van behandelen toegepast gaat worden en wat het beste is.

Lichttherapie tegen psoriasis

Een laatste behandeling die goed is tegen psoriasis, is lichttherapie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van UV straling en de hoeveelheid straling wordt daarbij langzaam opgebouwd zodat je huid niet verbrand. Deze vorm van behandeling is pas mogelijk vanaf de puberteit, maar is bij veel mensen zeer effectief. Het is ook mogelijk dat je medicijnen moet slikken in combinatie met de lichttherapie om zo het effect van de UV straling groter te laten zijn.

Vijf veelgestelde vragen over wat te doen tegen psoriasis

Is psoriasis te genezen?

Psoriasis is op het moment nog niet te genezen, maar er wordt druk gezocht naar de oorzaak om uiteindelijk ook een manier te vinden psoriasis te genezen. Hoewel het bij elke persoon die psoriasis heeft kan verschillen, is het een aandoening die wel goed te behandelen is. Welke vorm van behandeling het beste is voor jou, moet je met een arts overleggen.

Is er een standaard behandeling die tegen psoriasis werkt?

Aangezien psoriasis op veel verschillende manieren kan voorkomen, is er nog niet een standaard behandeling die voor iedereen werkt. De enige manier om erachter te komen wat werkt, is door de verschillende behandelingen te proberen in overleg met een arts. De meest gebruikte manieren van behandelen zijn zalfjes, tabletten en lichttherapie.

Hoe wordt bepaald of het psoriasis is?

Als je naar een arts gaat met een huidaandoening, kan deze vaak binnen de kortste keren wel zien of het om psoriasis gaat. Mocht er twijfel zijn of het inderdaad deze chronische huidaandoening is, kan een arts een beetje huid afnemen om te onderzoeken. Zo’n onderzoek kan duidelijkheid verschaffen en helpen bij het correct opstellen van een behandelplan.

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis is niet besmettelijk en is een huidaandoening die iedereen kan krijgen. Waarom iemand het krijgt, is nog niet bekend, maar er wordt gedacht dat het erfelijk overgedragen kan worden en een auto-immuunziekte is. Het is dus niet iets wat overdraagbaar is door bijvoorbeeld aanraking, maar het zou wel doorgegeven kunnen worden in de familie.

Waar kan psoriasis op het lichaam voorkomen?

Psoriasis kan in principe overal op je lichaam ontstaan, maar is vaak te vinden op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en handen. Het is ook mogelijk dat psoriasis op de voeten ontstaat, in de liezen en op de rug. Bij een vermoeden van psoriasis is het altijd verstandig om naar een arts te gaan.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!