Home | Psoriasis | Psoriasis op de rug: hoe kom je daar vanaf?
Hoe kom je van psoriasis op je rug af

Psoriasis op de rug: hoe kom je daar vanaf?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De huidaandoening psoriasis kan bij iedereen voorkomen en het maakt dan niet uit of je jong of oud, man of vrouw, blank of gekleurd bent. Het is een huidaandoening die op allerlei plekken op je lichaam kan ontstaan en ook in verschillende gradaties en vormen voor kan komen. Een van de plekken op het lichaam waar psoriasis kan ontwikkelend is op de rug. Als je hieraan begint te krabben, maak je de plekken alleen maar erger en het is daarom noodzakelijk dat dit op tijd en goed behandeld wordt.

Doordat je kleding steeds op de rug schuurt, kan de huid steeds meer aangetast raken en als je al een paar psoriasisplekken op de rug hebt, kan dit het alleen maar erger maken. Deze huidaandoening op de rug kan ervoor zorgen dat mensen niet meer zo goed in zwemkleding rond durven lopen. De schaamte maakt psoriasis in sommige gevallen nog erger door de stress die het kan veroorzaken. Door een goede behandeling kunnen de plekken nagenoeg verdwijnen en dat neemt de schaamte weg om in badkleding rond te lopen bij veel mensen.

Erfelijke factor bij de ontwikkeling van psoriasis op de rug

Of een persoon psoriasis op de rug krijgt, hangt onder meer af van of het in de familie voorkomt. Als meerdere mensen in de familie het hebben, is de kans aanwezig dat je het daardoor hebt. Toch is dit niet in alle gevallen zo en hebben mensen ook gewoon psoriasis zonder dat er een erfelijke factor meespeelde. Dit maakt de huidaandoening juist ook zo moeilijk te genezen. Er is namelijk niet 1 duidelijk factor aan te wijzen wat het ontstaan verklaart.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Bij psoriasis maakt de huid veel sneller nieuwe huidcellen aan dan de bedoeling is en hierdoor sterven deze af. Op de plek waar je psoriasis ziet, hebben deze huidcellen zich opgehoopt en dat zorgt voor de verdikte, rode en ontstoken huid. Als de dode huidschilfers zich steeds meer ophopen komen er plakkaten op de plekken te zitten en deze kunnen uitdrogen en kapot gaan. Dit kan voor zowel pijn als jeuk zorgen en het is zaak om hier niet aan te gaan krabben.

Op tijd diagnose laten stellen en behandelen

Bij een vermoeden van psoriasis is het altijd verstandig om met een arts te gaan praten aangezien die direct kan zien of het inderdaad psoriasis is. Als er twijfel bestaat over wat de aandoening precies is, kan een arts een huidbiopsie doen om het zeker te weten. Bij een huidbiopsie word je in de meeste gevallen plaatselijk verdoofd zodat je geen pijn hebt bij het afnemen van een stukje huid. Als duidelijk is dat het om psoriasis op de rug gaat, kan er ook een behandelplan gemaakt worden om de klachten en symptomen te verminderen.

Iedereen die aanleg heeft voor psoriasis kan het krijgen, dus dat houdt in dat een baby van 1 maand oud het kan krijgen, maar ook een oudere vrouw van boven de 70. De piekleeftijden waarop het meestal ontstaat zijn 15 tot 21 en 55 tot 60, maar ook buiten deze leeftijdscategoriën kun je dus psoriasis krijgen. Door direct te beginnen met behandelen als het ontdekt wordt, kan de schade en kunnen de klachten ervan beperkt blijven. Wacht dus niet te lang als je denkt dat het psoriasis en stap naar een dokter.

Wondermiddelen tegen psoriasis

Behandelingen om klachten en symptomen te verminderen

Qua behandelingen is er genoeg te vinden om je te helpen bij het beperken van de klachten en symptomen. De meest geadviseerde behandeling voor psoriasis op de rug is de plaatselijke behandeling met een zalf of crème. Deze crème bevat dan medicijnen die de huid rustiger maken en de ontstekingen verminderen. Je zult op advies van de arts de zalf waarschijnlijk elke dag voor een bepaalde tijd op moeten smeren en dit vervolgens afbouwen.

Een andere behandeling die effectief kan zijn als behandeling tegen psoriasis op de rug is systemische medicijnen. Dit zijn tabletten, capsules of injecties welke ervoor zorgen dat de psoriasis van binnenuit wordt behandeld. De ontstekingen moeten hierdoor verminderen waardoor de plekken op je lichaam ook onderdrukt worden. Deze vorm van behandeling wordt door een arts voorgeschreven als dit geschikt is voor de vorm van psoriasis die jij hebt.

De behandelmethode lichttherapie

Wanneer je een ernstige vorm van psoriasis op de rug hebt, wordt er in veel gevallen lichttherapie ingezet. Door middel van UV straling worden de plekken behandeld en zullen deze langzaamaan minder worden. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van lichttherapie in combinatie met tabletten om zo het effect van deze behandeling nog groter te maken. Als je voor deze behandeling in aanmerking komt, zal het stralingsniveau langzaam opgebouwd worden om ervoor te zorgen dat je huid niet verbrand.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis op de rug

Kan psoriasis ook op de rug ontwikkelen?

Psoriasis is een aandoening die overal op je lichaam kan ontstaan en bij veel mensen ook op de rug te vinden is. Wanneer je al wat plekken op de rug hebt, kan schurende kleding ervoor zorgen dat er nog meer plekken bijkomen. Zorg dat als je psoriasis ontdekt dat je zo snel mogelijk begint met het behandelen ervan.

Is erfelijkheid een factor of je psoriasis op de rug krijgt?

Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan het ontstaan van psoriasis is erfelijkheid. Als er psoriasis voorkomt in de familie is de kans groot dat je het hierdoor gekregen hebt. Aangezien dit niet bij elk geval zo is, is het moeilijk te bepalen wat de exacte oorzaak van psoriasis op de rug is.

Kan psoriasis op de rug jeuken?

Wanneer je psoriasis op de rug hebt, kan dit pijnlijk zijn, maar het kan ook ontzettend jeuken. Het is dan belangrijk dat je er niet aan krabt. Dit kan het namelijk alleen maar verergeren.

Hoe wordt de diagnose voor psoriasis op de rug gesteld?

Als je naar de dokter gaat voor psoriasis op de rug, kan hij of zij meestal direct wel zien of het psoriasis is. Wanneer het niet zeker is, wordt er een biopsie gedaan waarbij huid wordt afgenomen om te onderzoeken. Na het onderzoek moet uitwijzen om welke aandoening het gaat.

Is psoriasis op de rug te behandelen?

Er zijn meerdere behandelmethodes die werken voor psoriasis op de rug. Deze vorm kan behandeld worden met zalf, tabletten, injecties en lichttherapie. De mate van hardnekkigheid en hevigheid bepaalt in principe voor welke behandelingsmethode gekozen wordt.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!