Home | Psoriasis | Psoriasis bij een baby: hoe kan je het verhelpen?

Psoriasis bij een baby: hoe kan je het verhelpen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij 1 op de 3 mensen die psoriasis heeft, kreeg dit al op jonge leeftijd als baby of als kind. Als het om psoriasis bij baby’s en kinderen gaat, dan zijn de plekken vaak niet zo dik of opgezwollen zoals bij volwassenen. Ook zullen deze plekken eerder in het gezicht te vinden zijn en zal er meer sprake zijn van jeuk dan bij volwassenen. Bij baby’s is het ook mogelijk dat er psoriasis te vinden is bij de luiers, maar ook op de hoofdhuid is het ook mogelijk dat psoriasis bij baby’s ontstaat.

Waar het bij volwassenen vaak dikke rode psoriasis plekken zijn, is het psoriasis bij een baby vooral bij aanvang heel dun en zul je niet direct kunnen zien dat het om psoriasis gaat. Tegen de tijd dat het duidelijk is dat het psoriasis is, zijn de kinderen vaak 4 jaar of ouder en het ook gediagnosticeerd wordt. Waar bij baby’s psoriasis nog niet opvalt, zul je dit bij een kind van 5 jaar oud wel langzaamaan gaan zien. De huid zal dan gaan schilferen en de rode plekken zullen dikker en opvallender worden.

Preventief werken bij baby’s en kinderen

Waar het voor volwassenen al vervelend kan zijn, is dit voor jongere kinderen ook niet bepaald fijn. Psoriasis bij baby’s zal nog geen schaamte veroorzaken, maar bij oudere kinderen is dit in sommige gevallen wel het geval. Als ze bijvoorbeeld moeten gaan zwemmen, dan kan er door de plekken schaamte ontstaan. Het is bij baby’s en kinderen wel zo dat je al goed preventief kunt werken.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Als ouders zul je veel geld kwijt zijn aan crèmes, zalfjes en verband, maar het is wel een manier om te voorkomen dat de psoriasis bij een baby erger wordt. Het is op het moment nog niet te genezen, maar het is wel mogelijk om de symptomen van psoriasis al wel voor een heel groot gedeelte minder te maken. Het is ook belangrijk als er sprake is van psoriasis bij een baby dat er gewerkt wordt met het juiste beddengoed en beschermende babykleding die de huid niet beschadigd.

Bezoek een arts bij het vermoeden

Mocht je het vermoeden hebben dat je baby psoriasis heeft, kun je hiervoor het beste even een bezoek brengen aan de huisarts. Deze kan namelijk het beste een diagnose stellen tijdens een anamnese. Aangezien rode huid bij de luier ook kan duiden op luieruitslag, is het wel belangrijk om dit te laten checken. Als het niet zeker is wat de rode plekken zijn, kan er een beetje huid afgenomen worden om te bepalen of je baby psoriasis heeft.

Bij zo’n anamnese wordt er ook gekeken of er toevallig psoriasis in de familie is. Het kan namelijk erfelijk zijn en dat houdt in dat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ook wordt er gekeken naar de geschiedenis van je baby zelf en als alles op een rijtje gezet is, kan met verder onderzoek vastgesteld worden of het om psoriasis gaat. Als het duidelijk is dat het psoriasis is, dan kan een behandelplan opgesteld worden.

Psoriasis

Gevoelige huid om te behandelen

Als het op de behandeling van psoriasis bij een baby aankomt, dan is dit iets anders dan bij een volwassene. Dit is omdat de huid van een baby nog heel broos is en enorm gevoelig. Er zijn verschillende manieren om psoriasis bij baby’s te behandelen en het is dan aan de behandelende arts of dermatoloog om te bepalen welke methode ingezet wordt.

De behandelingen van psoriasis bij een baby kan onder meer met een crème of zalf. Deze manier van behandelen wordt gebruikt als er sprake is van een lichte of matige vorm van psoriasis. Deze behandeling zul je altijd moeten blijven herhalen, dit omdat psoriasis nog niet te genezen is. Ook bij een baby kun je psoriasis niet laten verdwijnen, alleen minder maken.

Injecties tegen psoriasis

Als er sprake is van ernstige psoriasis bij een baby, kan er gekozen worden voor injecties. Dit is aan de arts of dermatoloog om te bekijken of dit een optie is. Het meeste is bij baby’s namelijk wel te behandelen met crème of zalf. Lichttherapie is nog niet mogelijk bij baby’s, dit kan pas vanaf de pubertijd.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis bij een baby

Ziet psoriasis bij een baby er hetzelfde uit als bij een volwassene?

Bij baby’s is nog niet altijd te zien dat het om psoriasis gaat. De plekken zijn vaak dunner en er zijn ook nog geen schilfers te zien. Om te weten dat het om psoriasis gaat, kun je het beste naar de huisarts gaan.

Waar kan een baby psoriasis krijgen?

Bij een baby kan psoriasis op meerdere plekken te vinden zijn. De meeste baby’s met psoriasis hebben het op de hoofdhuid, bij de luier of in het gezicht. De meeste plekken zijn nog niet zo hevig en dat maakt dat niet altijd te zien is of het om psoriasis gaat.

Welke behandelingen zijn er voor baby’s met psoriasis?

Een baby met psoriasis kan op verschillende manieren behandeld worden. Hetgeen dat meestal het beste helpt is zalf of crème. Het is ook mogelijk om psoriasis te behandelen met injecties, maar het is aan de dermatoloog of arts om te bepalen of dit de juiste behandeling is.

Is psoriasis bij een baby makkelijk te diagnosticeren?

Het is niet altijd duidelijk bij een baby dat het om psoriasis gaat. Bij psoriasis bij de luier kan het namelijk ook op luieruitslag lijken. De plekken zijn vaak gewoon dun en er zijn bij baby’s nog geen schilfers te vinden. Dit maakt de diagnose bij baby’s veel lastiger.

Is psoriasis bij baby’s te genezen?

Net als bij volwassenen is psoriasis bij baby’s ook nog niet te genezen. Dit is omdat nog niet 100% zeker is waardoor het veroorzaakt wordt. Het is wel mogelijk om de symptomen te verminderen middels behandelingen. Dit geldt voor zowel baby’s als volwassenen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!