Home | Psoriasis | Psoriasis in het gezicht.. hoe behandel je dat?
Psoriasis

Psoriasis in het gezicht.. hoe behandel je dat?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Psoriasis komt in verschillende vormen, soorten en maten en kan ook op verschillende plekken op je lichaam tevoorschijn komen. 1 van de plekken waar je ook psoriasis kunt krijgen is in het gezicht. Dit type psoriasis is anders dan op andere delen van het lichaam vooral omdat de huid van je gezicht dun en gevoelig is. Dit maakt dat je huid voor de behandelingen veel kwetsbaarder is en hier voorzichtig mee omgesprongen moet worden.

Psoriasis in het gezicht is vaak te zien rond de wenkbrauwen, neus en bovenlip. Verder kan het ook op het voorhoofd en rond de haargrenzen te vinden zijn. Het is mogelijk om psoriasis in het gezicht te behandelen, maar dit is niet hetzelfde als gewone psoriasis behandelen. Je zult ervoor naar de huisarts of dermatoloog heen moeten gaan. De meeste mensen die psoriasis in het gezicht hebben, hebben dit ook op andere plekken op het lichaam.

Symptomen van psoriasis in het gezicht

Aangezien psoriasis een chronische huidaandoening is, is er nog geen manier gevonden om ervan te genezen. Het zal dus behandeld moeten worden om het te verminderen, maar het zal nooit helemaal weggaan helaas. Er wordt hard gewerkt om dit wel te realiseren, maar het grootste gedeelte van het probleem is dat men niet de exacte oorzaak weet. De aandoening op het gezicht kan verschillende symptomen veroorzaken en dan hangt het er vooral vanaf waar je de psoriasis precies in het gezicht hebt.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Wanneer je psoriasis op de oogleden hebt, kun je schilfers in je wimpers hebben, kan het rode korstige randen van de oogleden veroorzaken en kunnen deze randen ook geïrriteerd raken. Je ogen kunnen er ontstoken door raken en je kunt zelfs problemen met je zicht krijgen. Bij de mond kun je witte en grijze plekken op je tandvlees, tong, wang, neus of lippen hebben door de psoriasis. De plekken zijn vooral heel schilferig en deze ophoping van de huidschilfers zorgt voor ontstekingen en irritaties.

De mogelijke oorzaak van psoriasis in het gezicht

De echte oorzaak van het ontstaan van psoriasis in het gezicht is nog niet vastgesteld, maar er zijn wel factoren die mee kunnen spelen of je psoriasis kunnen verergeren. Vooral je genen en immuunsysteem zijn van groot belang als het om de oorzaak van psoriasis gaat. In ongeveer 40% van de gevallen is er een genetische grondslag waarbij de huidaandoening in de familie voorkomt. De genen die bij psoriasis horen, lijken een grote invloed te hebben op het immuunsysteem vandaar dat gedacht wordt dat deze 2 de veroorzakers lijken te zijn.

Verder zijn zaken die ook een rol spelen bij de vorming of verergering van psoriasis in het gezicht roken, overgewicht en bepaalde medicijnen. Ook wordt er gedacht dat virussen een grote rol spelen als het op de mate waarin je psoriasis in je gezicht hebt aankomt. Ook alcohol en een tekort aan vitamine D kunnen je psoriasis erger maken. Als laatste spelen stress en spanning ook mee en is het belangrijk om veel ontspanning en stress-vrije situaties te creëren.

Psoriasis in het gezicht

Behandelingen voor psoriasis in het gezicht

Als je psoriasis in je gezicht wilt verminderen, zijn er een aantal behandelingen waar naar gegrepen kan worden. Zo wordt er vooral gewerkt met zalven, juist omdat je huid dun is en de zalf dus goed op kan nemen. Vaak krijg je een hormoonzalf voorgeschreven door de arts of dermatoloog en zul je daarnaast een crème moeten gebruiken waar geen medicijnen in zitten. Het is zaak dat je met de hormoonzalf voorzichtig bent bij je ogen en een andere zalf gebruikt voor dicht bij je ogen.

Je kunt zelf ook wat dingen doen om te zorgen dat je psoriasis minder wordt naast je behandeling door de arts of dermatoloog. Als eerste kun je zorgen dat je minder stress krijgt en ook is het belangrijk dat je triggers als roken en alcohol zoveel mogelijk probeert te vermijden. Zorg dat je je nagels kort hebt zodat als je krabt aan de plekken dat je deze niet helemaal kapot kunt krabben. Gebruik daarnaast ook een goede vette crème die ervoor zorgt dat je huid niet uitdroogt.

Genezing nog niet aan de orde

Zoals eerder gezegd kan psoriasis in het gezicht voor een groot gedeelte verminderd worden, maar zal het nooit helemaal weggaan. Dat is het grootste probleem met de chronische huidaandoening, het kan even weggaan, maar zal als je het niet goed behandeld ook weer op kunnen komen. Je zult merken dat je in de winter meer moet doen om je psoriasis weg te houden dan in de zomer. Dit is omdat je in de winter vaak een drogere huid krijgt en dat dit de psoriasis alleen maar aanwakkert.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis in het gezicht

Is psoriasis in het gezicht alleen in combinatie met andere soorten psoriasis te zien?

Psoriasis in het gezicht kan op zichzelf staan als enige vorm van psoriasis op je lichaam, maar komt toch vaker voor in combinatie met andere plekken op je lichaam. Bij de behandeling van je gezicht is wel voorzichtigheid geboden. Dit omdat je huid daar veel gevoeliger en dunner is dan op de rest van je lichaam.

Waar is psoriasis in het gezicht te vinden?

Psoriasis in het gezicht is vaak te vinden in de wenkbrauwen, tussen neus en bovenlip, op het voorhoofd en langs de haargrens. Je kunt het ook op je oogleden en langs de randen van je ogen hebben, maar ook kun je ontstoken ogen erdoor krijgen waardoor je zicht slechter zou kunnen worden. Het is zelfs mogelijk dat je op je tandvlees of tong grijze en witte vlekken krijgt en als je dit ziet, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Is de oorzaak van psoriasis aan het gezicht bekend?

Het is anno 2020 nog niet bekend waardoor psoriasis in het gezicht veroorzaakt wordt. Voor nu is de theorie dat psoriasis veroorzaakt wordt door de genen en het immuunsysteem. Vaak als er psoriasis voorkomt in de familie, is het erfelijk bepaald als je het ook krijgt. Verder kunnen factoren als roken, alcohol, virussen en bepaalde medicijnen psoriasis verergeren, maar zijn deze niet de oorzaak ervan.

Kan psoriasis in het gezicht makkelijk behandeld worden?

Psoriasis in het gezicht kan relatief goed behandeld worden aangezien je huid dunner is in het gezicht. Doordat de huid een stuk dunner is, zullen voorgeschreven zalven veel makkelijker de huid doordringen en beter hun werk kunnen doen. Het is ook mogelijk om tabletten te nemen, al is werken met een goede zalf een veel makkelijkere manier van behandelen.

Kan zelfzorg ook helpen psoriasis in het gezicht te verminderen?

Het is zeker mogelijk om zelf psoriasis te helpen verminderen. Het is belangrijk dat je je huid vettig houdt en dit kan door goed en vaak te smeren met vettige crème. Ook zou je dingen als sigaretten, alcohol en slecht eten moeten vermijden. Knip ook je nagels kort om te voorkomen dat je gaat krabben.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!