Inhoudsopgave
Psoriasis is een redelijk bekende ziekte, maar niet iedereen is er even bekend mee. Zo zijn er nog altijd veel mensen die niet goed weten wat het precies is of die er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Er zijn veel feiten en fabels over psoriasis in de wereld, waardoor je soms niet meer weet wat er nu wel en wat er nu niet waar is.
In Nederland hebben meer dan 500.000 personen last van psoriasis
Dit is een fabel. Wereldwijd hebben zo’n twee tot drie procent van de mensen last van psoriasis. Als je dat betrekt op Nederland, komt dat dus uit op zo’n 350.000 mensen. Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent, want het komt bij allebei de geslachten even vaak voor.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!
Psoriasis is besmettelijk
Dit is een fabel, want psoriasis is absoluut niet besmettelijk. Als iemand waar jij mee in aanraking komt een droge huid heeft, zal dat er niet voor zorgen dat jij ook een droge huid krijgt. Bovendien wordt psoriasis niet veroorzaakt door een virus, schimmel of bacterie. Het is namelijk een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijkheid. Daarnaast speelt het afweersysteem en de huid van iemand een belangrijke rol in het ontstaan van deze huidaandoening.
Psoriasis zit vaak in de familie
Dit is waar, want psoriasis is een erfelijke huidaandoening. Dat wil zeggen dat als jouw ouders het hebben, jij ook kans loopt op psoriasis. Wanneer één van je ouders psoriasis heeft, is de kans dat jij het ook krijgt een stuk kleiner dan wanneer zij het allebei hebben. Wanneer je ouders allebei psoriasis hebben, is de kans namelijk vijftig procent dat jij het ook krijgt. Het hoeft trouwens niet per se één van je ouders te zijn die psoriasis heeft om het door te kunnen geven aan jou, maar het kan ook je opa of oma zijn. Toch zijn er ook nog andere factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van psoriasis en die hebben niets met erfelijkheid te maken. Zo kun je ook psoriasis krijgen wanneer je last hebt van stress of een infectie zoals een keelontsteking.
Je kunt psoriasis onderscheiden in twee verschillende types: type 1 en type 2. De mensen die rond hun twintigste levensjaar last krijgen van psoriasis vallen onder type 1 en de kans dat je dan deze huidaandoening krijgt door erfelijkheid is een stuk groter dan bij type 2. Bij type 2 krijg je namelijk pas last van psoriasis tussen je veertigste en vijftigste levensjaar. De kans dat je het dan hebt geërfd is een stuk kleiner.
Psoriasis is chronisch
Dit is juist. Helaas kan psoriasis nog niet worden genezen, dus het is een chronische huidziekte. Vlekken kunnen wel verdwijnen, maar ze kunnen ook altijd weer terugkomen. Je weet nooit wanneer dit gaat gebeuren. Ondanks dat het niet te genezen is, zijn er gelukkig wel veel manieren waarop je de klachten die je krijgt bij psoriasis wel kunt remmen. Zo kan het bijvoorbeeld al helpen om elke dag een neutrale en een vette zalf of crème te smeren.
Psoriasis is een ander woord voor schub
Dat klopt! Psoriasis is namelijk afgeleid van het Griekse woord psore dat schub betekent. De reden dat het schub heet is omdat de schilfers die bij psoriasis ontstaan aan schubben doet denken. Daarom wordt psoriasis soms ook wel de schubziekte genoemd.
Psoriasis is alleen maar een huidaandoening
Dit lijkt misschien waar, maar dat is het niet. Voor het grootste deel is het inderdaad een huidaandoening, maar het kan ook gepaard gaan met pees- en gewrichtsontstekingen. Je hebt dan een andere vorm van psoriasis genaamd artritis psoriatica. Ook hebben mensen met psoriasis meer kans op suikerziekte, een depressie, overgewicht en hart- en vaatziekten.
Psoriasis is alleen een cosmetisch probleem
Dit is een fabel. Deze huidaandoening heeft namelijk nog veel meer impact dan alleen op de huid. Het heeft ook een negatieve invloed op het gehele lichaam, het sociaal functioneren en de psychische gesteldheid van de patiënt. Je kunt de impact van psoriasis een beetje vergelijken met de impact van andere chronische ziektes zoals hartfalen, een hoge bloeddruk en suikerziekte.
Het enige middel tegen psoriasis is een zalf of een crème
Dit is gelukkig niet waar. Er zijn namelijk ook nog andere manieren waarop psoriasis bestreden kan worden. Denk hierbij aan tabletten, injecties of lichttherapie. Welke behandeling voor jou het beste is, kun je het beste bespreken met de huisarts of met de dermatoloog.
Er zijn verschillende varianten psoriasis
Dit is helemaal waar. Je hebt wel de ‘gewone’ psoriasis, namelijk de psoriasis vulgaris, die het meeste voorkomt. Hierbij zitten de vlekken vooral op de ellebogen en op de knieën. Daarnaast heb je ook nog andere vormen van psoriasis zoals psoriasis inversa waarbij de vlekken vooral voorkomen in de huidplooien zoals de oksels, navel en liezen. Nog een andere vorm is psoriasis capitis, waarbij de schilferige plekken krijgt op de behaarde hoofdhuid. Psoriasis guttata is ook een variant. Hierbij krijg je mini plekjes over het gehele lichaam.
Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!
- 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!