Home | Psoriasis | Psoriasis capitis huidziekten: lees er hier alles over
Psoriasis

Psoriasis capitis huidziekten: lees er hier alles over

⏱ Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je wel eens gehoord van de psoriasis capitis huidziekten of heb je er zelf ervaring mee. Het is de vorm van psoriasis welke op de behaarde hoofdhuid te vinden is en het is een van de meest voorkomende gebieden waar psoriasis voorkomt. Vooral de haargrenzen langs het voorhoofd en bij de slapen zijn de plekken waar het te vinden is. Wanneer je een hele bos met haar hebt, kunnen de psoriasis capitis huidziekten behoorlijk moeilijk te behandelen zijn, maar het is niet onmogelijk.

Psoriasis capitis komt zoals gezegd vaak voor en het proces dat de rode schilferige plekken veroorzaakt, is hetzelfde als gewone psoriasis. De vernieuwing van huidcellen is op deze plekken ontregelt en gaat veel sneller dan normaal gesproken het geval is. Hierdoor hopen doden huidcellen zich op en vormen de plakkaten die je vaak ziet bij psoriasis. De reden dat psoriasis ontstaat is nog niet 100% zeker, maar er zijn al wel een aantal genen ontdekt die psoriasis veroorzaken.

Plekken waar psoriasis capitis te vinden is

Psoriasis capitis huidziekten zijn vooral te vinden langs de haargrenzen, in de nek en bij de slapen. Vaak zijn deze zo’n 1 tot 2 cm verspreid over de omliggende huid. Wanneer je psoriasis capitis hebt, dan zul je grijs witte schilfers hebben, maar wanneer je vet haar hebt, hoeven deze niet altijd aanwezig te zijn. Als deze schilfers ontbreken en er ook niet echt sprake is van veel roodheid, is het moeilijk bepalen of het om psoriasis capitis huidziekten gaat of om een andere huidaandoening.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Bij een vermoeden van psoriasis capitis huidziekten is het verstandig om even bij je huisarts langs te gaan om dit vast te stellen. Een huisarts kan in veel gevallen al wel zien wat het precies is en kan je helpen met het bepalen van de behandeling. Mocht er twijfel zijn, kan er een beetje huid afgenomen worden, een zogenaamd biopt, om te onderzoeken wat het is. Vaak zal je plaatselijke verdoving krijgen zodat de huisarts dit zonder problemen kan afnemen.

Jeukende hoofdhuid als symptoom

Bij psoriasis capitis huidziekten delen de cellen van de hoofdhuid zich alsmaar sneller en komen er steeds meer schilfers bij. Als deze plakkaten gaan vormen en uit gaan drogen, dan is het mogelijk dat het heel erg gaat jeuken. Het is belangrijk dat je hier niet aan gaat krabben, want dan maak je het alleen maar erger en kan het zelfs gaan bloeden. Als je last hebt van psoriasis capitis is het verstandig hier direct mee naar de huisarts te gaan.

Voor het behandelen van psoriasis capitis huidziekten wordt een speciale aanpak gehanteerd. Juist door de haren is het moeilijk om de hoofdhuid echt goed te behandelen. Het is daarom ook verstandig om hier niet zelf mee te gaan experimenteren, maar de hulp van een huisarts of dermatoloog in te schakelen. Zij weten precies hoe psoriasis capitis huidziekten behandeld moeten worden.

Psoriasis capitis huidziekten

Wasbehandeling voor psoriasis capitis

De behandeling van psoriasis capitis is zoals gezegd een speciale manier van behandelen. Als eerste zullen de plakkaten van schilfers verwijderd of opgelost moeten worden en hiervoor wordt vaak een middel met salicylzuur gebruikt. In de meeste gevallen moet dit middel ‘s avonds ingemasseerd worden op de hoofdhuid en vaak moet dit een aantal dagen tot een week gedaan worden. Dit is omdat het middel dan de hele nacht heeft om in te werken op de plekken op je hoofdhuid.

De ochtenden na de salicylzuur behandeling moet de hoofdhuid gewassen worden met een milde shampoo, al is een shampoo met teer nog beter. Vervolgens behandel je je hoofdhuid nog met een lotion, gel of shampoo waar corticosteroïd in zit, welke voorgeschreven wordt door de huisarts of dermatoloog. Als je enkel in kleinere mate schilfers op je hoofdhuid hebt, mag je zo’n nabehandel middel ook zonder de voor- en wasbehandeling aanbrengen waar je psoriasis capitis hebt. Door dit zorgvuldig te doen, kun je de psoriasisplekken een heel stuk beter maken.

Behandeling met lichttherapie of tabletten

Op het moment dat zo’n wasbehandeling niet helemaal het effect heeft dat je wenst, kan het zijn dat je lichttherapie op de hardnekkig vlekken kunt doen. Dit kan alleen als de plekken niet te dik of te groot zijn. Het is ook mogelijk om tabletten te krijgen waarmee via het bloed de psoriasis capitis wordt behandeld. Welke behandeling het beste is voor jou, hangt af van hoe erg je psoriasis capitis is en groot de plekken zijn.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis capitis huidziekten

Hoe ontstaat psoriasis capitis?

Psoriasis capitis ontstaat net zoals gewone psoriasis doordat de nieuwe cellen te snel aangemaakt worden en deze niet volledig gerijpt zijn zoals dat dan heet. Deze nieuwe cellen gaan dus al snel dood en hopen zich op tot een groot plakkaat. Dit kan ook op de hoofdhuid zijn en toont zich vaak langs de haargrenzen, nek en slapen.

Hoe ziet psoriasis capitis eruit?

De ontstekingsziekte psoriasis capitis kenmerkt zich door rode hoofdhuid en zilverkleurige schilfers. Je kunt het ook hebben zonder rode hoofdhuid en ook zonder de schilfers. Dit kan per persoon namelijk verschillen.

Zorgt psoriasis capitis ook voor jeuk?

Psoriasis capitis kan ervoor zorgen dat je heel veel jeuk krijgt. Dit is omdat de cellen zich ophopen, plakkaten vormen en uitdrogen. Pas op dat je er niet aan gaat krabben en alles kapot krabt, want daar maak je het niet bepaald beter door.

Door wie wordt de diagnose van psoriasis capitis huidziekten gesteld?

Als je last hebt van psoriasis capitis huidziekten, dan is de huisarts de persoon die dit vast kan stellen. Meestal is dit in 1 oogopslag te zien en kan het behandelplan opgesteld worden. Als er twijfel is, dan kan er nog een huidbiopt genomen worden om zeker te weten dat het om psoriasis gaat.

Is er een behandeling voor psoriasis capitis?

Er is zeker een behandeling voor psoriasis capitis en hoe het behandeld moet worden, hangt af van hoe erg je dit hebt. Er is een behandeling waarbij je je hoofdhuid moet inmasseren, wassen en na-behandelen die voor veel mensen prima werkt. Ook is het mogelijk dat lichttherapie geschikt is voor jou. Als laatste kunnen ook tabletten en capsules ingezet worden om psoriasis van binnenuit te behandelen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!