Home | Psoriasis | De zin en onzin over lichttherapie voor psoriasis
Psoriasis verhelpen met lichttherapie

De zin en onzin over lichttherapie voor psoriasis

⏱ Leestijd: 4 minuten

Hoewel er nog geen exacte oorzaak van psoriasis gevonden is, zijn er wel verschillende behandelingen die je kunnen helpen om de symptomen van psoriasis te verminderen. Zo zijn er behandelingen met zalfjes en crèmes, maar kun je ook voor lichttherapie voor je psoriasis gaan. Dit is een type behandeling waarvoor bepaald moet worden of je psoriasis er voor in aanmerking komt. Dit is iets wat een dermatoloog bepaald en deze kan de lichttherapie op je psoriasis ook bij je uitvoeren.

Lichttherapie is simpelweg een behandeling waarbij UV straling gebruikt wordt voor je psoriasis plekken. Dit idee is ontstaan doordat psoriasis patiënten merkten dat door zonlicht hun plekken verbeterden. Door het zonlicht na te bootsen en de UV straling specifiek op de psoriasisplekken te zetten, kan je de klachten van psoriasis aanzienlijk verminderen. Of je psoriasis in aanmerking komt voor lichttherapie is iets wat bepaald moet worden door een arts of dermatoloog.

Lichttherapie in een ziekenhuis of professionele kliniek

Als je naar de samenstelling van zonlicht kijkt, dan zul je onder meer UV-A en UV-B licht vinden waarvan UV-B het beste werkt tegen huidaandoeningen. Dit is dan ook waarom er voor lichttherapie voor psoriasis UV-B straling gebruikt wordt. Misschien denk je dat een zonnebank pakken hetzelfde is, maar dit is UV-A licht en werkt niet echt goed voor je psoriasis. Voor echte lichttherapie voor je psoriasis zul je dus echt naar een specialist moeten als je het goed wilt doen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Er zijn meerdere type lichtbehandelingen die effect hebben op psoriasis en welke het beste is voor jou huid, kan een arts normaal gesproken goed inschatten. De drie vormen van lichttherapie voor psoriasis zijn een UVB lichtkuur welke je in het ziekenhuis of thuis kunt doen, een UVB laag gedoseerde onderhoudstherapie voor thuis en een PUVA kuur. Welke vorm jij voor je psoriasis nodig hebt, is even uitzoeken, maar je zult het verschil na een aantal behandelingen hoogstwaarschijnlijk wel merken.

Bekijken wat werkt voor jou

Bij sommige mensen helpt een zalf heel goed en anderen hebben weer veel baat bij tabletten of injecties. Dat is het vervelende aan psoriasis, er is niet 1 wondermiddel wat voor iedereen werkt. Het is dus echt uitzoeken wat voor jou het beste is en hierover met je arts over dermatoloog praten. Lichttherapie kan voor de ene persoon wel helemaal niet werken, maar voor de andere perfect zijn.

Bij lichttherapie wordt de huid, zoals eerder vermeld en de naam aangeeft, behandeld met licht om zo de symptomen van psoriasis te verminderen. Dit wordt op professionele wijze gedaan en met alle mogelijke voorzichtigheid. Het is namelijk niet de bedoeling dat je huid gaat verbranden, want dan kan je psoriasis nog erger worden dan het al is. Kies daarom altijd voor een ziekenhuis of professionele kliniek voor een lichtbehandeling voor psoriasis.

Eczeem en psoriasis

UV-B kuur of onderhoudstherapie

Als je een UV-B kuur gaat doen, werkt dit het beste als dit in hoge dosis gebruikt wordt, maar wel op zo’n niveau dat je huid er niet door gaat verbranden. Daarom wordt met zo’n kuur de hoeveelheid steeds een beetje opgeschroefd en zul je geleidelijk aan effect gaan merken. Bij de meeste mensen met psoriasis zijn zo’n 25 tot 30 behandelingen nodig welke 3 keer in de week 12 weken achtereenvolgend gevolgd moeten worden om te werken.

Bij UV-B onderhoudstherapie wordt de lichtintensiteit lager toegepast zodat het voor langere tijd te gebruiken is. Zo kan de psoriasis op de huid elke dag het hele jaar door behandeld worden met lichttherapie. Met deze manier van lichttherapie doe je er 2 jaar over wat je met een kuur met een hogere dosis UV-B straling in 12 weken kunt bereiken. Ook bij deze manier van lichttherapie moet je oppassen dat je huid en de psoriasisplekken niet verbranden.

Een PUVA behandeling voor psoriasis

De laatste manier van lichttherapie voor psoriasis is de behandeling PUVA, wat staat voor Psoraleen-UVA. Deze manier van lichttherapie combineert UV licht met psoralenen waarvan het laatste je huid gevoeliger maakt voor de straling zodat het beter opgenomen wordt. Je zult dan tabletten of capsules in moeten nemen gedurende de behandelingstijd en de lichttherapie zal middels belichting cabines toegepast worden. Ook bij deze manier van behandelen is het zaak dat de huid niet verbrand en daardoor zal het stralingsniveau langzaam opgebouwd worden.

Vijf veelgestelde vragen over lichttherapie voor psoriasis

Wie bepaalt of lichttherapie wordt toegepast?

Of lichttherapie een vorm van behandeling is die ook geschikt is voor jou, hangt af van je psoriasis. Een arts of dermatoloog kan samen met jou bekijken of lichttherapie voor jouw psoriasis zin heeft. Ook kan dan bekeken worden welke vorm van lichttherapie het beste is.

Welke vorm van lichttherapie is het beste?

Er is niet echt een beste vorm van lichttherapie uit te kiezen, omdat het per persoon kan verschillen welke vorm het beste is. De ene therapie is korter dan de andere en dan is het maar net wat voor jouw psoriasis het beste werkt. Hier kom je achter door goed te overleggen met de dermatoloog of arts.

Waarom kan er niet direct een hoge dosis gebruikt worden voor lichttherapie?

Je huid zal eerst moeten wennen aan de UV straling die gebruikt wordt bij lichttherapie voor psoriasis. Als er direct een te hoge dosis gebruikt wordt, zal je huid verbranden en zal de psoriasis alleen maar erger worden. Door het op te bouwen, is de lichttherapie het meest effectief.

Wat is PUVA?

PUVA is een manier van lichttherapie waar gewerkt wordt met UV straling en medicijnen. Deze medicijnen kun je in tablet of capsule vorm innemen en zullen je huid extra gevoelig maken voor de UV straling. Zo zal de lichttherapie dus nog effectiever worden.

Is een zonnebanksessie hetzelfde als lichttherapie?

Bij een zonnebank wordt er gebruik gemaakt van UV-A licht, dit is minder sterk dan UV-B en heeft daardoor minder effect. Zelf naar de zonnebank gaan, is misschien fijn, maar zal niet echt veel effect hebben op je psoriasis. Voor lichttherapie voor psoriasis kun je het beste naar een ziekenhuis of professionele kliniek gaan.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!