Home | Psoriasis | Wat is psoriasis?
Wat is psoriasis precies

Wat is psoriasis?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Psoriasis is een huidaandoening waarbij je veel last heb van schilfers, jeuk en roodheid. Het is gelukkig geen besmettelijke ziekte, maar het is wel een hele vervelende ziekte. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de klachten zo laag mogelijk te houden. In dit artikel vertellen we je precies wat psoriasis is.

Huidaandoening

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Als je hier last van hebt, heb je rode plekken met witte schilfers op je huid. Die plekken kunnen erg jeuken of zelfs pijn doen. Deze plekken kunnen in principe over heel het lichaam voorkomen, maar zitten vooral op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder de haren op je hoofd. Een klein deel van de mensen die last hebben van psoriasis krijgen soms ook ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstekingen zitten meestal in de handen en de voeten. Dit heet artritis psoriasis. Zo’n twee tot drie procent van de Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

De huid vernieuwt voortdurend, maar bij mensen die psoriasis hebben gaat dit net iets sneller dan bij anderen. Normaal gesproken gaat dit proces rustig aan. Nieuwe cellen worden aangemaakt en daardoor schilferen de oude cellen af. Die oude cellen zijn zo klein dat je ze niet eens kunt zien, waardoor je dus ook niets van dit proces meekrijgt. Het duurt ongeveer 28 dagen voordat je huid weer helemaal vernieuwd is. Wanneer je last hebt van psoriasis, gaat dit proces een stuk sneller. De huid wordt dan helemaal vernieuwd in maar 4 of 5 dagen. Dit gaat eigenlijk veel te snel voor je huid, waardoor de nieuwe huidcellen niet helemaal goed kunnen worden gemaakt en doodgaan. Op deze manier ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen op je huid omdat die dode huidcellen niet op tijd afgestoten worden. Het resultaat hiervan zijn dikke, rode, geïrriteerde en schilferige plekken.

Hoe je psoriasis geneest

Waarom deze celvernieuwing zo versneld plaatsvindt, is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem hier wel een rol in. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën en virussen buiten blijven en dat de deeltjes die toch je lichaam binnendringen niet de kans krijgen om schade aan te richten en je ziek te maken. Mensen die last hebben van psoriasis, hebben waarschijnlijk een foutje in hun immuunsysteem waardoor het lichaam de eigen huidcellen aanvalt. Dit zorgt er ook voor dat de psoriasis ontstoken raakt. Bovendien kan het ook nog erger worden wanneer je last hebt van wondjes, stress, ontstekingen of niet tegen bepaalde geneesmiddelen kan.

Zo ontstaat psoriasis

Helaas kun je niet voorkomen dat je psoriasis krijgt, het is namelijk een erfelijke aandoening. Daarnaast kan hij ook op elke leeftijd nog ontstaan. Zo kan het dus best zijn dat je pas op je vijftigste last krijgt van deze ziekte, maar meestal ontstaat psoriasis bij mensen die tussen de 16 en 21 jaar oud zijn of tussen de 57 en de 60 jaar.

Zo verloopt psoriasis

Helaas is het niet mogelijk om psoriasis te genezen. Daar komt nog eens bij kijken dat je het verloop van deze aandoening niet kunt voorspellen. Zo kan het ineens heel goed gaan, maar kun je ook ineens heel veel last hebben van verergeringen. Je kunt sommige plekken wel verminderen door behandelingen en soms verdwijnen ze zelfs voor een poosje, maar meestal komen ze uiteindelijk gewoon weer terug.

Zo wordt psoriasis behandeld

Meestal wordt er een crème of een zalf op de plek gesmeerd die de psoriasis onderdrukt. In de meeste gevallen is deze lokale behandeling voldoende, vooral wanneer je niet heel veel last hebt van psoriasis. Een andere optie is lichttherapie. Dit is geschikt voor mensen die matige tot ernstige last hebben van psoriasis waarbij een zalf niet genoeg werkt. Tijdens deze behandeling met ultraviolet-licht worden de plekken minder of gaan ze zelfs helemaal weg, al is dit wel tijdelijk. De ontstekingsreactie in de huid wordt met deze therapie onderdrukt. Deze lichttherapie wordt meestal gecombineerd met een lokale behandeling zoals een zalfje of een crème. Tot slot heb je ook nog systemische behandelingen. Dit zijn injecties of tabletten met stoffen waarmee de psoriasis onderdrukt kan worden. De medicijnen komen dan via het bloed in de huid terecht.

Tips voor een jeukende huid

Eén van de meest vervelende dingen aan psoriasis is waarschijnlijk de jeukende huid. Gelukkig zijn er wel een aantal middeltjes om deze jeuk tegen te gaan. Jeuk wordt vaak veroorzaakt door een droge huid, dus het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huid zo gehydrateerd mogelijk is. Dit kan heel gemakkelijk met een zalf of een hydraterende crème. Dit zorgt voor een directe verlichting, maar zorgt er ook voor dat je huid minder droog wordt waardoor hij dus voor een langere tijd minder jeukt.

Een andere tip is om zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Als je steeds aan je jeuk denkt en hier veel mee bezig bent, is dat ook het enige waar je aan kunt denken en merk je niks anders meer op. Door afleiding hoef je steeds minder aan de jeuk te denken en ga je vanzelf ook minder krabben. Hoe verleidelijk het ook is, krabben is juist iets dat je niet moet doen wanneer je jeuk hebt. Dit kan de jeuk namelijk alleen maar verergeren en het kan je huid ook flink beschadigen.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je huid niet nog verder uitdroogt. Een lange douche of een warm bad is dus een absolute no-go. Het water droogt de huid namelijk enorm uit. Zeker wanneer je warm water gebruikt, want dit zorgt ervoor dat de huid nog extra uitdroogt.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!