Home | Psoriasis | Lees alles over psoriasis op de handen
Hand en psoriasis

Lees alles over psoriasis op de handen

⏱ Leestijd: 4 minuten

De chronische huidaandoening psoriasis kan op het hele lichaam ontstaan en dus ook op de handen. Dit kan een hele vervelende en pijnlijke plek zijn en het wordt psoriasis palmoplantaris genoemd. Het kan voor veel klachten zorgen in je dagelijks leven en dan niet alleen in je vrije tijd, maar ook op je werk. Deze chronische huidaandoening wordt soms gezien als eczeem of schimmel, maar dit is het niet.

Bij psoriasis op de handen is het net als bij plekken op de rest van het lichaam zo dat het lichaam sneller nieuwe cellen aanmaakt. Normaal gesproken doet je lichaam er zo’n 28 dagen over om de huid te vernieuwen, maar dit is bij iemand met psoriasis elke 7 tot 8 dagen het geval. Doordat de nieuwe cellen te snel aangemaakt worden, gaan deze dood en stapelen ze zich op. Zo krijg je een rode plek met schilfers wat psoriasis heet en dit is ook mogelijk op de handen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Nog geen exacte oorzaak ontdekt

Het is tot op heden nog niet echt bekend waardoor psoriasis aan de handen precies veroorzaakt wordt, maar er zijn wel een aantal ideeën. Zo is er het idee dat het een erfelijke aandoening is, aangezien er al genen gevonden zijn die psoriasis dragen. Toch zijn er ook genoeg mensen met psoriasis waarbij het niet van generatie op generatie over is gedragen. Er zijn een aantal factoren die bij kunnen dragen aan de mate van psoriasis op de handen en door deze factoren te mijden, kun je je psoriasis makkelijk verminderen.

1 van de factoren die je als je psoriasis hebt zou moeten mijden, is roken. Roken is slecht voor je huid en lichaam en kan eraan bijdragen dat je psoriasis erger wordt. Verder is emotionele stress ook 1 van de zaken die kan bijdragen aan het verergeren van psoriasis. Door jezelf genoeg ontspanning te bieden en stressvolle situaties uit de weg te gaan, kun je psoriasis voor een groot gedeelte verminderen.

Huid uitstrijkje en huidbiopsie

Wanneer je psoriasis op de handen hebt, zul je veel rode vlekken hebben die hard zijn en er plakkaten gevormd zijn van de dode schilfers. De drogen uit en kunnen hierdoor makkelijk openscheuren als het niet behandeld wordt. Als de plakkaten psoriasis op de handen uitdrogen en scheuren, zul je hier veel pijn van hebben en het is vaak op beide handen even erg. Het is ook mogelijk dat er puskopjes op de psoriasisplekken aanwezig zijn en ook de nagels kunnen door psoriasis aangetast zijn.

Als je het idee hebt dat je psoriasis aan de handen hebt, zul je naar de huisarts moeten gaan voor een consult. Je huisarts kan in veel gevallen zien dat het om psoriasis gaat en bij twijfel een beetje huid afnemen voor de zekerheid. Er wordt dan een huid uitstrijkje en een huidbiopsie gedaan. Aangezien de plekken waarschijnlijk pijnlijk zijn, word je in de meeste gevallen plaatselijk verdoofd zodat de arts zijn of haar werk goed kan doen.

Niet te genezen, wel te behandelen

Het is mogelijk om psoriasis aan de handen te kunnen behandelen om de symptomen in ieder geval onder controle te krijgen. Het is een huidaandoening die niet te genezen is, maar je kunt de symptomen met behandelingen wel verminderen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Het is dan alleen nog uitzoeken welke behandeling het beste werkt om psoriasis op je handen te verminderen.

1 van de mogelijkheden is om een lokale behandeling toe te passen op de psoriasisplekken en daar wordt dan crème of zalf voor gebruikt. Een dermatoloog of huisarts kan je een speciale zalf voorschrijven waar corticosteroïd in zit waarmee je de psoriasis kunt behandelen. Het is daarnaast ook mogelijk om tabletten of capsules in te nemen om je psoriasis te verminderen. Ook deze worden door een dermatoloog of arts voorgeschreven.

Injecties en lichttherapie toepassen

Als je psoriasis niet minder wordt van zalfjes of door het slikken van tabletten, dan is het ook nog mogelijk om met injecties psoriasis te verminderen. Een andere vorm van behandeling voor psoriasis aan de handen is lichttherapie. Als je dit bij je handen laat doen, zullen deze wel ingesmeerd moeten worden met een speciale gel zodat de straling beter door de huid heen komt.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis aan de handen

Kan psoriasis ook op de handen voor komen?

De chronische huidaandoening psoriasis kan ook op de handen voor komen. Dit is natuurlijk in het dagelijks leven erg vervelend, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om de symptomen onder de duim te krijgen.

Is de oorzaak van psoriasis op de handen bekend?

De echte oorzaak is nog niet duidelijk, maar wel wordt er gedacht dat het een erfelijke aandoening is. Bepaalde factoren als stress en roken kunnen psoriasis verergeren, maar zijn niet de oorzaak. Het is dus nog niet duidelijk, maar het is wel een aandoening die goed te behandelen is.

Hoe ziet psoriasis aan de handen eruit?

Als je psoriasis aan de handen hebt, zullen deze rode vlekken vertonen en bij ernstige psoriasis zullen er zich plakkaten vormen op je handen. Wanneer je deze niet goed behandelt, kunnen de plakkaten scheuren en dit doet heel veel pijn. Ook kunnen er puskopjes ontstaan en kun je psoriasis ook op je nagels krijgen.

Hoe wordt de diagnose van psoriasis gesteld?

Bij een vermoeden van psoriasis aan de handen, kun je het beste naar de huisarts. Deze kan je onderzoeken en bepalen of het inderdaad psoriasis is. Bij twijfel wordt er een beetje huid afgenomen en onderzocht of het om psoriasis gaat. Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Voor psoriasis aan de handen zijn een drietal behandelingen mogelijk. Je kunt met zalf of crème de psoriasisplekken op de handen plaatselijke behandelen. Het is ook mogelijk om met tabletten of injecties psoriasis onder controle te krijgen. Als laatste is het ook mogelijk om lichttherapie toe te passen op je psoriasis op de handen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!