Home | Psoriasis | Psoriasis versus eczeem: wat zijn de verschillen
Eczeem en psoriasis

Psoriasis versus eczeem: wat zijn de verschillen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Veel mensen denken dat psoriasis hetzelfde is als eczeem, maar dit is niet het geval aangezien er wel verschillen tussen de 2 huidaandoeningen zijn. Psoriasis is de chronische huidziekte waarbij er rode vlekken ontstaan op de huid door een ophoping van schilfers. Deze ophoping komt omdat er in rap tempo nieuwe huidcellen aangemaakt worden en deze doodgaan doordat ze niet volledig ontwikkeld zijn. Deze ophoping vormt de rode plekken of plakkaten op de huid waar psoriasis om bekend staat.

Psoriasis ontstaat waarschijnlijk door een fout in het immuunsysteem waarbij het lichaam de eigen cellen als het ware aanvalt. Eczeem daarentegen wordt veroorzaakt door externe prikkels waardoor de huidcellen vocht minder goed vast kunnen houden en de huid uitdroogt. Dit veroorzaakt ontstekingen, rode vlekken en uitgedroogde huid. Waar de oorzaak van eczeem duidelijk is, is het van psoriasis nog niet 100% wat de oorzaak is en wordt er nog steeds gezocht naar de echte veroorzaker.

Biopt om te bepalen wat het is

Waar je zelf misschien niet direct het verschil tussen psoriasis en eczeem kunt zien, is dit voor een arts of dermatoloog makkelijker te beoordelen waar het om gaat. Mocht er toch nog twijfel zijn over wat de rode vlekken op je huid zijn, dan kan er een biopt genomen worden. Er wordt dan een klein beetje huid van de plak weggehaald om te onderzoeken zodat het duidelijk wordt om welke huidaandoening het gaat. Je wordt in de meeste gevallen even plaatselijk verdoofd zodat de arts de biopt kan uitvoeren.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Eczeem krijgt bijna iedereen wel een keer in zijn of haar leven, maar het is geen besmettelijke ziekte, net zoals psoriasis dit ook niet is. Vaak ontstaat eczeem door een irriterende stof, maar ook schoonmaakmiddelen en cosmetica kunnen eczeem veroorzaken. Zoals gezegd is psoriasis een auto-immuunziekte waarbij de oorzaak binnenin het lichaam zelf ligt, maar nog niet exact bekend is. Eczeem is daardoor wel te genezen, maar psoriasis op het moment nog niet.

Ontwikkeling van psoriasis is bij iedereen anders

Waar iedereen wel een keer last kan krijgen van eczeem, is dit bij psoriasis anders. Iedereen zou het kunnen krijgen, maar niet iedereen krijgt het. Er wordt gedacht dat het een erfelijke aandoening is aangezien er genen zijn gevonden die psoriasis bevatten, maar er zijn ook mensen die psoriasis krijgen terwijl het niet in de familie voorkomt. Doordat er nog geen exacte oorzaak bekend is, kan er ook nog geen geneesmiddel ontwikkeld worden wat de huidaandoening voor goed laat verdwijnen. Ook ontwikkelt psoriasis zich bij iedereen anders waardoor er niet 1 middel of behandeling is wat voor iedereen goed werkt.

Bij eczeem is de behandeling eigenlijk voor iedereen wel zo’n beetje hetzelfde. Het is belangrijk dat de bron die de eczeem veroorzaakt aangepakt wordt door bijvoorbeeld contact met irriterende stoffen te verminderen of vermijden. Bij sommige eczeem plekken moet er gebruik gemaakt worden van een hormoon- of zinkzalf, maar dat is zeker niet bij elk geval zo. De behandeling van eczeem is dus een stuk eenvoudiger dan het behandelen van psoriasis.

Symptomen en behandelingen verschillen

Hoe de huid er bij de 2 huidaandoeningen uitziet, verschilt ook bij psoriasis en eczeem en ook de plek waar het voorkomt is anders. De huidaandoening eczeem komt voor op de plekken waar het warm is zoals de binnenkant van de ellebogen en knieën. Psoriasis is juist aan de andere kant, de strek kant, van ellebogen en knieën te vinden. De huidschilfers van psoriasis zien er droog uit en zorgen ook voor verdikking, waar het bij eczeem kleine schilfers met blaasjes en vochtige plekken zijn.

Op de handen en voeten kunnen beide voorkomen en dan is het soms voor een arts ook moeilijk bekijken of het om eczeem of psoriasis gaat. Dan wordt zo’n eerder genoemd biopt afgenomen en onderzocht waar het om gaat. Zo kan ook de passende behandeling voor de huidaandoening samengesteld worden. Het is niet schadelijk als het als de andere huidaandoening behandeld wordt, maar het zorgt er wel voor dat er niet helemaal het gewenste effect bereikt wordt.

Wat zijn fabels en feiten bij psoriasis

Afspraak maken met de huisarts

Als je last hebt van rode vlekken is het dus altijd verstandig om hiervoor even contact op te nemen met de huisarts. Het kan wel een simpele aandoening zijn, maar het is ook mogelijk dat het eczeem of psoriasis is en dan is goede behandeling heel belangrijk. Je kunt dus het best even een afspraak maken om te laten onderzoeken wat het is. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen in zo’n geval.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis versus eczeem

Is psoriasis hetzelfde als eczeem?

Psoriasis is niet hetzelfde als eczeem, het enige wat ze gemeen hebben is dat het huidaandoening zijn waarbij de huid rood is. Qua symptomen, oorzaak en behandeling zijn het 2 verschillende aandoeningen. Psoriasis is een chronische aandoening die niet zal verdwijnen en eczeem is weer wel te genezen.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

De symptomen van psoriasis kunnen in verschillende vormen komen doordat het bij iedereen anders ontwikkelt. Over het algemeen zijn het rode vlekken waarbij in veel gevallen er ook sprake is van een verdikking van de huid. Je zult bij bepaalde type psoriasis ook ophopingen van zilverachtige schilfers zien die plakkaten vormen op je huid.

Zijn de oorzaken van psoriasis en eczeem bekend?

De oorzaak van eczeem is in de meeste gevallen bekend en komt door externe prikkels die de huid aantasten. De oorzaak van psoriasis is nog niet exact duidelijk, maar er wordt wel gedacht dat het met erfelijkheid en het immuunsysteem te maken heeft. Er wordt naar de oorzaak van psoriasis nog steeds onderzoek gedaan om erachter te komen.

Waar kunnen psoriasis en eczeem voor komen op het lichaam?

Eczeem is te vinden op plekken waar het juist warm is. De aandoening komt dus vooral voor aan de binnenkant van je knieën en ellebogen. Bij psoriasis is dit juist het tegenovergestelde. Je vindt de plekken vaak aan de buitenkant van de ellebogen of knieën.

Is de behandeling voor eczeem en psoriasis voor iedereen hetzelfde?

Bij eczeem is de behandeling voor nagenoeg elke persoon nagenoeg hetzelfde, al moet er soms gebruik gemaakt worden van een hormoonzalf. Bij psoriasis is dit niet zo. Dit komt omdat het in verschillende vormen en maten voorkomt en er niet 1 manier van behandelen werkt voor iedereen. Het is bij psoriasis dus belangrijk dat je een persoonlijk behandelplan met een arts opstelt.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!