Home | Psoriasis | Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

⏱ Leestijd: 5 minuten

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan zelfs leiden tot depressieve gedachtes. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze vlekken aan te pakken, waaronder het gebruik van een zalf, medicijnen of lichttherapie, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen wanneer je last hebt van deze vervelende huidaandoening psoriasis.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Droge huid

Plaques zijn vlekken waarbij de huid erg droog is. Het is dus het beste om te voorkomen dat je last krijgt van een droge huid. Een droge huid is heel gevoelig, dus het is belangrijk dat je hier voorzichtig mee omgaat. Wanneer je je huid droog gaat maken, kun je deze dus het beste droog deppen en niet te hard wrijven. Dit belast de huid alleen maar. Het lijkt misschien aantrekkelijk om de dode huidcellen zoveel mogelijk weg te scrubben, maar een scrub of een peeling kan de psoriasis alleen maar erger maken. Daarnaast kun je je droge huid goed verzorgen door het in te smeren met een olie, zalf of crème. Op deze manier blijft de huid goed gehydrateerd en lekker soepel. Dit kun je dagelijks doen of bijvoorbeeld wanneer je onder de douche uit komt.

Een andere manier om een droge huid te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat de lucht in huis of op je werkplaats niet te droog is. Je kunt deze vochtig houden met een luchtbevochtiger. Zeep droogt je huid uit, maar cosmetica producten zoals parfum doen dit ook. Soms zitten hier chemische stoffen in die je huid kunnen irriteren en uit kunnen drogen. Deze producten moet je dus vermijden. Je kunt beter kiezen voor producten die speciaal zijn gemaakt voor een gevoelige huid of die pH-huidneutraal zijn.

Water

In veel gevallen droogt water de huid uit. Niet wanneer je het drinkt, maar wanneer je huid in aanraking komt met water. Het is dus belangrijk om langdurig contact met water zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor zeep. Hieronder valt dus zwemmen in een zwembad, maar ook lang douchen of een uitgebreid bad nemen. Vooral warm water droogt de huid extra uit, dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Zorg er dus voor dat het water van je douche of van je bad niet te heet is.

wat doen bij psoriasis

Kleding

Ook je kleding kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen psoriasis. Zo kun je het beste katoenen kleding dragen zodat je zo min mogelijk zweet. Ook kun je het beste kleding dragen die niet teveel knelt.

Wat te doen bij jeuk

Eén van de symptomen van psoriasis is jeuk. Hoe graag je ook wil krabben, is het het beste om dit niet te doen. Hierdoor beschadig je namelijk alleen maar je huid en kunnen er zelfs meer plaques ontstaan. Wel zijn er nog andere mogelijkheden om de jeuk te verlichten. Zo kun je koude omslagen, ijsblokjes of kompressen gebruiken. Een andere optie is om een lauwwarm bad te nemen. Hier kun je dan iets aan toevoegen zodat de jeuk minder wordt, zoals een minerale olie, melk, epsom zout of olijfolie. Niet alleen wordt de jeuk hier minder van, maar de schilfers en plaques kunnen hierdoor ook verdwijnen. Vergeet niet om meteen je huid te hydrateren zodra je het bad uit stapt.

Zonlicht

De lente en de zomer zijn gunstige seizoenen voor mensen met psoriasis. Zonlicht werkt namelijk heel goed hier tegen! Het zonlicht werkt ontstekingsremmend, waardoor je dus ook minder last krijgt van plaques. Zoek dus vooral de zon op wanneer je last hebt van psoriasis. Let er wel op dat je je goed insmeert, want de zon kan je huid ook uitdrogen. Bovendien kan je huid verbranden en dit zorgt er juist weer voor dat er nieuwe plekken ontstaan.

Zout water

Zout water kan enorm helpen wanneer je veel last hebt van plaques. Je kunt ervoor kiezen om in een zoutwaterbad te gaan. Dit kan in sommige gevallen bij een wellness, maar je kunt dit ook gewoon thuis doen. Als het weer het toelaat, kun je natuurlijk ook zwemmen in de zee. Vooral de Dode zee is heel goed voor je huid omdat hier veel zout in het water zit. De hoge zoutconcentratie in zout water zorgt ervoor dat de schilfers los raken en dat de ontstekingsreactie in de huid wordt geremd.

Uitlokkende factoren

Psoriasis kan ineens op komen zetten en vaak kun je hier niets aan doen. Er zijn echter wel factoren die de kans op plaques vergroten, dus deze kun je het beste vermijden. Het gaat dan om stress, roken en alcohol. Wanneer je veel last hebt van stress, kun je eens proberen om te mediteren of om yoga te doen. Dit kan erg ontspannend werken. Het is ook het beste om te stoppen met roken. Niet alleen verhoogt roken het risico op psoriasis, maar het zorgt er ook voor dat de klachten erger worden. Er komen tijdens het roken veel vrije radicalen in het lichaam die psoriasis kunnen triggeren.

Psychische klachten

Helaas kan psoriasis er ook voor zorgen dat mensen last krijgen van psychische klachten. Soms kunnen deze plaques namelijk een negatieve invloed hebben op je dagelijkse leven. Dit gebeurt vooral wanneer de vlekken veel te zien zijn of op je schaamstreek zitten. Hierdoor kun je erg onzeker worden en je zelfs schamen voor deze huidaandoening. Het kan zo ver gaan dat je depressieve klachten kunt krijgen door psoriasis. Omdat mensen zich schamen voor hun psoriasis, zijn ze ook een stuk terughoudender op het gebied van lichamelijke activiteiten. Dit komt omdat bij lichamelijke activiteiten vaak de huid ook zichtbaar is, waardoor de psoriasis ook zichtbaar is voor buitenstaanders. Hierdoor blijven mensen met psoriasis vaak zitten, wat niet gezond is.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen waardoor het makkelijker wordt om met psoriasis om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld je omgeving vertellen over de psoriasis. Hierdoor weet iedereen wat er aan de hand is en wat het voor vlekken op je lichaam zijn. Op deze manier kun je ongewenste en vervelende reacties voorkomen. Het laatste wat je wil als je last hebt van plaques is dat mensen er een vervelende opmerking over maken. Wanneer je iemand voor het eerst leert kennen en je een goede indruk wil maken, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of wanneer je voor het eerst de familie van je partner ontmoet, heb je misschien niet altijd zin om je huidaandoening uitgebreid te bespreken. Je kunt er dan voor kiezen om de plekken te bedekken door bijvoorbeeld lange kleding te dragen. Een andere optie is om de plaques te bedekken met camouflage of hypoallergene make-up.

Wanneer je je zorgen maakt om negatieve gevoelens, kun je gerust contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan dan met jou meedenken en je doorverwijzen naar een specialist als dat nodig mocht zijn. Ook kun je contact zoeken met lotgenoten. Dit kan online of bij een organisatie zoals Psoriasispatiënten Nederland. Hier kun je ervaringen delen en praten met mensen die in hetzelfde schuitje als jij zitten.

Psoriasis capitis

Wanneer je last hebt van psoriasis op je hoofdhuid, dan kun je ervoor kiezen om deze te behandelen met een vettige zalf of badolie. Bij psoriasis capitis heb je namelijk droge vlekken op de hoofdhuid met schilfers. Door een zalf of olie te gebruiken, raken de schilfers los en kunnen andere hulpmiddeltjes beter tot de huid doordringen en hun werk doen.

Artritis psoriatica

Bij artritis psoriatica heb je niet alleen last van psoriasis, maar ook van reuma. Hierbij is het verstandig om zoveel mogelijk lichaamsbeweging te hebben zodat de gewrichten soepel blijven. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de spieren rond de gewrichten sterk blijven, waardoor je stijfheid en pijn afnemen. Als je niet zo goed weet hoe je dit het beste aan moet pakken, kun je naar een fysiotherapeut. Je kunt dan speciale oefeningen doen waar je spieren sterker van worden.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

Feiten en fabels over de aandoening psoriasis

Feiten en fabels over de aandoening psoriasis

Psoriasis is een redelijk bekende ziekte, maar niet iedereen is er even bekend mee. Zo zijn er nog altijd veel mensen die niet goed weten wat het precies is of die er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Er zijn veel feiten en fabels over psoriasis in de...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!