Home | Psoriasis | Psoriasis aan de hoofdhuid
Je hoofdhuid met psoriasis

Psoriasis aan de hoofdhuid

⏱ Leestijd: 4 minuten

Psoriasis aan de hoofdhuid is een huidaandoening die best vaak voorkomt. De oorzaak van psoriasis aan de hoofdhuid is nagenoeg hetzelfde als reguliere psoriasis. Het komt vooral doordat er bij de de huidcellen een versnelde celdeling plaatsvindt en de reactie hierop om dit tegen te gaan is afwijkend en veroorzaakt psoriasis. Het is ook erfelijk en kan in je genen zitten.

Als je psoriasis aan de hoofdhuid hebt, dan zul je dit hoogstwaarschijnlijk langs de voorste haargrenzen, de nek of slapen hebben. Dit zijn de meest voorkomende plekken en het breidt zich vaak ook iets verder uit, tot 1 à 2 centimeter rondom de plek. Je ziet dan vaak grijs witte schilfers en roodheid van de huid op deze plekken. Het kan wel zijn als je enigszins vettig haar op je hoofd hebt, dat je geen last hebt van schilfers.

Gevolgen van psoriasis aan de hoofdhuid

Helaas kan psoriasis aan de hoofdhuid er ook voor zorgen dat je haar uit gaat vallen. Dit is zeker niet bij iedereen het geval, maar bij sommige mensen wel. Dit is vooral als je behoorlijk ernstige psoriasis hebt waarbij de plekken ook nog eens resistent tegen therapie zijn en daardoor niet te behandelen zijn. Vaak krijg je op dit soort plekken haarloze gebieden waar je niet zo veel aan kunt veranderen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

In eigenlijk alle gevallen van psoriasis aan de hoofdhuid treed er ook jeuk op aan de hoofdhuid. Dit komt omdat er schilfers ontstaan welke uitdrogen en daarbij kloven en scheurtjes kunnen ontstaan. Dit is precies de reden dat je hoofdhuid zal gaan jeuken en in veel gevallen is de jeuk erg genoeg dat je je niet zult kunnen beheersen. Door te krabben zal het alleen maar erger worden en kun je zelfs tot bloedens toe doorgaan.

Diagnose vaststellen en behandelplan maken

De diagnose van psoriasis aan de hoofdhuid kan heel snel en eenvoudig gesteld worden. Je zult hiervoor naar de huisarts moeten, maar deze zal binnen de kortste keren al kunnen zien wat er aan de hand is. Als het met het blote oog niet direct helemaal duidelijk is, kan het zijn dat er een huidbiopsie gedaan moet worden. Dit is alleen bij twijfelgevallen het geval.

Wanneer de diagnose vastgesteld is, zal je samen met de huisarts een behandelplan op moeten stellen. Wat het beste is voor jouw psoriasis aan de hoofdhuid hangt af van hoe ernstig het is en waar het precies zit. Het is wel mogelijk om het te verminderen, maar het zal nooit helemaal verdwijnen. Je zult dus wel constant moeten zorgen dat je het behandelplan blijft volgen.

Wat je zelf kunt doen

Er zijn al een aantal dingen die je zelf kunt doen alvorens je naar de dokter gaat voor een behandelplan. Zo kun je zelf al goed zorgen dat je hoofdhuid goed vet is. Dit zorgt er namelijk voor dat de huidschilfers er makkelijker afvallen en als je dan bepaalde middelen gebruikt, zullen deze makkelijker in de huid kunnen trekken. Vaak werken middelen met vitamine D en corticosteroïden het beste en zullen beter werken als het goed in kan trekken.

Er wordt ook gezegd dat psoriasis aan de hoofdhuid grotendeels ook door stress veroorzaakt wordt. Emotionele stress is een grote boosdoener en dat maakt het heel belangrijk voor jou om de oorzaak hiervan te vinden. Dit is ook waarom het zo belangrijk is dat je veel ontspanning zoekt om de psoriasis aan je hoofdhuid te verminderen. Zorg er ook voor dat je niet gaat krabben, want dan kun je het nog veel erger maken.

Over de oorzaak van psoriasis

Niet krabben en voldoende zonlicht

Er is nog meer wat je zou kunnen doen om te zorgen dat je psoriasis aan de hoofdhuid niet erger wordt. Zorg er als eerste voor dat je nagels kort zijn, zodat je minder kapot kunt krabben, mocht je jezelf niet kunnen beheersen. Misschien vind je het heerlijk om langer onder de hete douche te staan of lang in bad te liggen, maar dit is iets wat je met psoriasis aan de hoofdhuid beter niet kunt doen. Hierdoor zal je huid alleen maar meer uitdrogen namelijk.

Zorg ook dat je genoeg zonlicht op je huid krijgt. Zonlicht zorgt namelijk dat je klachten zullen verminderen. Pas wel op dat je huid niet verbrand, want dat kan je klachten weer verergeren. Het zou ook kunnen helpen in zeewater te zwemmen, maar dit verschilt per persoon.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis aan de hoofdhuid

Is psoriasis aan de hoofdhuid te genezen?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Op dit moment kan psoriasis aan de hoofdhuid nog niet genezen worden. Het is wel mogelijk om met behandelingen de controle over klachten en symptomen te krijgen, maar dit verschilt ook per persoon.

Helpt een kuur met zonlicht en zeewater tegen psoriasis?

Voor sommige mensen kan een kuur met zonlicht en zeewater helpen tegen psoriasis aan de hoofdhuid. Dit verschilt per persoon en hangt ook af van de kuur. Het is mogelijk om in Nederland zo’n kuur te ondergaan bij verschillende dagbehandelcentra die gespecialiseerd is in psoriasis aan de hoofdhuid.

Wat veroorzaakt psoriasis aan de hoofdhuid?

Waardoor psoriasis aan de hoofdhuid precies ontstaat, is nog niet helemaal bekend, maar er zijn wel een aantal factoren die gezien worden als veroorzakers. Zo is stress een belangrijke factor, maar ook kunnen je genen bepalen of je het wel of niet krijgt. Het kan ook ontstaan nadat je een huidwond gehad hebt en er een ontsteking ontstaat.

Is er iets wat ik zelf aan psoriasis aan de hoofdhuid kan doen?

Er zijn bepaalde dingen die je zelf kunt doen als je last hebt van psoriasis. Je huid goed vet houden is er 1 van. Je zou ook kunnen zorgen dat je je nagels kort houdt. Dit gaat het krabben tegen en zorgt dat het niet veel erger wordt als je krabt.

Kan ik heet douchen en lang badderen als ik psoriasis aan de hoofdhuid hebt?

Als je psoriasis aan de hoofdhuid hebt, is het beter dat je niet te heet gaat douchen en ook niet te lang in bad ligt. Hoe lang je onder het water staat of ligt, hoe meer je huid zal uitdrogen. Hierdoor krijg je weer meer schilfers en zal je dus eerder nog meer last krijgen dan het verminderen. Je zou in bad wel een goede badolie kunnen doen om het enigszins tegen te gaan.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!