Home | Psoriasis | Psoriasis op je ooglid.. wat doe je daar aan?
psoriasis op je ooglid

Psoriasis op je ooglid.. wat doe je daar aan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Overal op het lichaam kan psoriasis voorkomen en dus ook op het ooglid en rond de ogen. Het is een auto-immuunziekte die op het moment nog niet te genezen is, maar wel te behandelen is. Vooral rond en op het ooglid is voorzichtigheid geboden om ervoor te zorgen dat het oog niet beschadigd raakt. Je zult als je psoriasis op het ooglid hebt regelmatig naar een oogarts moeten om dit te laten checken.

Bij psoriasis op het ooglid is de check-up van een arts zo belangrijk omdat het ook je gezichtsvermogen kan aantasten en je er slechter door zou kunnen gaan zien. Dit is dan ook waarom de behandeling goed moet zijn en de correcte behandeling gekozen moet worden. Zorg ook dat je zo’n behandeling bij een specialist laat doen, zodat je zeker weet dat je met iemand te maken hebt die duidelijk weet wat hij of zij doet. Je kunt met je ogen niet voorzichtig genoeg zijn als het hierop aankomt.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Factoren die bijdragen aan psoriasis op het ooglid

De reden dat psoriasis op het ooglid bij iemand ontstaat zijn er meerdere, waarbij net als bij andere vormen ook de erfelijke factor een rol kan spelen. Als er in de familie meerdere gevallen van psoriasis zijn, is de kans groter dat je het ook krijgt. Een andere factor die kan bijdragen bij het ontstaan van psoriasis bij de ogen is roken en het is dan ook zaak direct te stoppen aangezien het de klachten ook kan verergeren. Verder kunnen infecties ook het ontstaan van psoriasis stimuleren doordat het immuunsysteem tegen een infectie moet vechten en hierdoor een soort van afgeleid is.

Ook bij mensen met overgewicht komt psoriasis op het ooglid vaker voor en het is daarom ook goed om na te denken over afvallen en je voeding om psoriasis te verminderen. Zowel stress als angst hebben een negatief effect op psoriasis en moeten daarom zoveel mogelijk vermeden worden wanneer mogelijk. Ook is het zo dat het weer ook mee kan spelen als het om psoriasis gaat. In de winter bij droger weer, zul je eerder drogere huid krijgen en is de kans dat je psoriasis opkomt veel groter dan in de andere seizoenen.

Symptomen en klachten van psoriasis op het ooglid

Als je psoriasis op het ooglid hebt, kan dit op verschillende manieren zich uiten, maar lijken de klachten wel op de normale klachten die bij psoriasis spelen. Bij de ene persoon zijn de klachten heel heftig en bij de andere persoon juist mild. Dit is dan ook waarom de behandelingen afgestemd moeten worden op jouw persoonlijke situatie. Hevige klachten en symptomen vragen om andere behandelingen dan mildere klachten.

1 van de symptomen van psoriasis op het ooglid is een ontsteking bij de randen van je ooglid en die het knipperen moeilijker maken. Daarnaast zijn jeukende ogen in combinatie met een zanderig gevoel ook een symptoom. Verder is de huid rondom het oog en het oog zelf vaak droog en zul je in sommige gevallen ook een gebarsten huid zien. De ogen kunnen jeuken, maar kunnen ook heel pijnlijk zijn en opzwellen.

Psoriasis

Verschillende behandelingen mogelijk

Er kunnen meerdere opties geboden worden om psoriasis op het ooglid te behandelen. Een manier om het te behandelen is door middel van topische geneesmiddelen, systemische medicijnen en lichttherapie. Het kan zijn dat je je manier van leven moet aanpassen om de behandelingen optimaal te laten werken. Voor de behandelingen zul je naar een specialist moeten juist omdat het om je ogen gaat en je voorzichtig moet zijn.

Topische behandelingen zijn middels crèmes en zalfjes die vooral helpen als je klachten en symptomen mild zijn. Je zult voor je ogen andere zalf krijgen dan wanneer je op de rest van je lichaam ook psoriasis hebt, juist omdat het een gevoelig gebied is. De systemische medicijnen zijn tabletten of injecties die een arts voorschrijft om de psoriasis op het ooglid van binnenuit te kunnen behandelen. Lichttherapie of ook wel fototherapie kan ook gebruikt worden voor de oogleden, maar hierbij moet wel goed opgepast worden met het stralingsniveau.

Kies voor een specialist

Het hebben van psoriasis op het ooglid kan heel vervelend zijn en kan naast fysieke ongemakken ook zorgen voor emotionele of mentale ongemakken. Het is daarom belangrijk om dit op de juiste manier te behandelen zodat je de symptomen en klachten goed onder controle kunt houden. Een specialist weet precies hoe je dit het beste kunt doen en kan samen met jou een plan maken. Het is in ieder geval een manier van behandelen die kan werken totdat de mogelijkheid tot genezing er is.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis op het ooglid

Kan psoriasis op het ooglid ontstaan?

Psoriasis kan op het ooglid ontstaan net als dat het op de rest van het lichaam kan ontstaan. Doordat de ogen een heel gevoelig gebied zijn, is het belangrijk om hiervoor een specialist te bezoeken. Deze weet precies welke behandelingen wel en niet voor het ooglid geschikt zijn.

Is er genezing van psoriasis op het ooglid mogelijk?

Anno 2020 is er nog geen genezing van psoriasis op het ooglid mogelijk. Het is iets waar onderzoekers druk mee bezig zijn om op te lossen. Tot het moment daar is dat het genezen kan worden, is het met behandelingen in ieder geval onder controle te houden.

Is elke psoriasis crème geschikt voor op het ooglid?

Aangezien het gebied rondom de ogen gevoelig is, kan je niet zomaar elke psoriasis crème gebruiken voor op je ooglid of rondom je ogen. Er zijn speciale crèmes ontwikkeld die zeer geschikt zijn voor op je oogleden of rondom je ogen. Het is dan ook aan te raden deze te gebruiken.

Is lichttherapie mogelijk bij psoriasis op het ooglid?

Lichttherapie behoort zeker tot de mogelijke behandelingen voor psoriasis op het ooglid. Dit moet je wel door een specialist laten doen die weet hoe dit moet. Er moet namelijk nauwkeurig gekeken worden naar het stralingsniveau om te voorkomen dat je schade oploopt.

Zijn er factoren die bijdragen aan het ontstaat van psoriasis op het ooglid?

Factoren als overgewicht, stress en roken dragen bij aan het ontstaan en verergeren van psoriasis, al zijn deze niet de oorzaak. Het is daarom goed om deze zaken aan te pakken en zo je psoriasis te verminderen. Een aanpassing van je levensstijl kan nodig zijn om zo je psoriasis minder te maken.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!