Psoriasis komt bij ongeveer 2 à 3 procent van onze bevolking voor en komt in verschillende vormen, groottes en gradaties. Het is een vervelende chronische aandoening die tot op de dag van vandaag nog niet te genezen is. Psoriasis is een huidaandoening waarbij je rode plekken en in de meeste gevallen grijs witte schilfers ziet. Het is een chronische huidaandoening, maar het vervelende is dat de echte oorzaak van psoriasis nog steeds niet bekend is.
De plekken waar je psoriasis hebt, zullen veelal erg jeuken en ook kunnen het pijnlijke plekken zijn. Het is een huidaandoening die je overal op je lichaam kunt hebben of krijgen en wat de oorzaak precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de psoriasis, maar hoe je het in eerste instantie krijgt, is nog onduidelijk. Het begint als een paar plekjes en kan al snel veranderen in een grote plek op je huid.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!
Schakel een dermatoloog in
Doordat het een chronische aandoening is, is psoriasis niet te genezen op dit moment, maar wel goed te behandelen. Er zijn meerdere manieren waarop je je klachten kunt verminderen. Je kunt al best veel zelf doen, maar het is ook verstandig om via de huisarts bij een dermatoloog terecht te komen. Een dermatoloog is een expert en kan samen met jou uitzoeken wat oorzaken kunnen zijn voor jouw psoriasis en hoe het behandeld moet worden.
Psoriasis kan op verschillende delen van het lichaam opduiken. Dit kan bij op je hoofdhuid zijn, maar ook in je nek en op je rug kun je last krijgen van psoriasis. Daarnaast zijn er ook mensen die het in de liezen, oksels of onder de borsten hebben. Er zijn een aantal zaken die het kunnen veroorzaken, maar de huidaandoening maakt geen onderscheid tussen mannen, vrouwen of rassen, iedereen kan het krijgen.
Iedereen kan psoriasis krijgen
Psoriasis is een huidafwijking die op elke leeftijd wel kan beginnen. Dit kan zijn bij een baby, maar ook bij iemand die al rond de 90 jaar is. Toch is de grootste kans dat je het kunt krijgen is tussen je 15e en 20e levensjaar en tussen je 55e en 60e. Er zijn daardoor 2 verschillende types die in verschillende vormen komen. Er is de vroege onset psoriasis en de late onset psoriasis.
Type 1 ontstaat voor je 40 wordt en is het meest voorkomende type. Het tweede type kun je na je 40e jaar krijgen. Hier is dus eigenlijk ook geen touw aan vast te knopen over de oorzaak van psoriasis. Juist omdat het bij heel veel verschillende soorten mensen kan ontstaan, is het zo moeilijk om te bepalen wat de echte oorzaak is.
Meerdere mogelijke oorzaken van psoriasis
De reden waarom je psoriasis kunt krijgen, kunnen er meerdere zijn, maar niets is echt zeker. Zo kan het zijn dat je het in de familie hebt en het daardoor aan je doorgegeven is. Toch kan je het ook krijgen als niemand in je familie het gehad heeft. Het kan dus genetisch bepaald zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
Een andere oorzaak van psoriasis kan zijn dat je een huidwond gehad hebt en hier een ontsteking is ontstaan. Deze ontsteking is dan wat de psoriasis kan triggeren en dit zul je al snel zien aan de roodheid van en schilfers op de huid. Stress kan ook een oorzaak zijn, maar is meer een factor die het kan verergeren dan echt veroorzaken. Ook een virus of keelontsteking kan het veroorzaken, maar is ook eerder iets wat het verergert.
Psoriasis in combinatie met andere aandoeningen
Wanneer je psoriasis hebt, is het goed om te weten dat deze aandoening vaak samen gaat met andere aandoeningen. Denk hierbij aan suikerziekte, overgewicht en hart- en vaatziekten. Als je psoriasis erger wordt, kan dit een indicatie zijn dat er nog meer mis is in je lichaam. Het is dan belangrijk om direct naar de huisarts te stappen om erover te praten.
Het behandelen van psoriasis wordt op verschillende manieren gedaan. Zo kun je gel, lotion, zalf en crème krijgen, maar ook met tabletten, capsules en injecties is psoriasis onder controle te krijgen. Mocht je ervoor in aanmerking komen, zou je ook nog lichttherapie kunnen proberen. Dit zijn manier om het te verminderen, maar zoals eerder gezegd is het nog niet te genezen.
Vijf veelgestelde vragen over de oorzaak van psoriasis
Is de oorzaak van psoriasis bekend?
Op het moment is het nog onduidelijk waardoor psoriasis echt ontstaat. Een van de theorieën is dat het genetisch is, maar niet bij iedereen die psoriasis krijgt, zit het in de familie. Ook zouden ontstekingen een aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van psoriasis. Ook dit is nog niet helemaal zeker.
Waar kan psoriasis zitten op het lichaam?
Psoriasis kan in principe overal op het lichaam voorkomen. De meeste mensen krijgen het op de knieën, ellebogen, hoofdhuid of rug. Het is echter ook mogelijk dat je psoriasis krijgt in de liezen, onder de borsten, in je knieholtes en onder je oksels. Het begint vaak klein, maar breidt zich al gauw uit.
Is er een manier om psoriasis te genezen?
Hoewel er veel te doen is om psoriasis te behandelen, is er nog geen manier gevonden om de huidaandoening te genezen. Je zult er dus niet helemaal vanaf komen, maar kunt met behulp van behandelingen de klachten wel grotendeels verminderen. Het is een chronische aandoening die iedereen, ongeacht geslacht of ras, kan krijgen.
Zijn er factoren die psoriasis kunnen verergeren?
Er bestaan zeker zaken die er voor kunnen zorgen dat je psoriasis erger wordt. 1 van de grootste factoren is emotionele stress. Ook ontstekingen in je lichaam kunnen bijdragen aan de mate van je psoriasis. Het is dus zaak dat je veel ontspant en ervoor zorgt dat je lichaam zo fit en gezond mogelijk is.
Welke manieren van behandelen zijn er voor psoriasis?
Er zijn een aantal manieren waarop psoriasis effectief verminderd kan worden. 1 van die manieren is door een zalf of crème van de dermatoloog. Verder zou je ook met tabletten en injecties psoriasis onder controle kunnen krijgen. Bij sommige mensen helpt lichttherapie ook, maar daarbij moet de dermatoloog bepalen of jouw vorm van psoriasis geschikt is.
Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!
- 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!