Home | Psoriasis | Psoriasis genezen.. hoe doe je dat?
Hoe kan je psoriasis genezen

Psoriasis genezen.. hoe doe je dat?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je psoriasis hebt, dan is dit voor jezelf zowel fysiek als mentaal erg vervelend en het is dan ook fijn als er een genezing komt voor de chronische huidaandoening. Op het moment is psoriasis nog niet te genezen, maar zijn onderzoekers wel hard op zoek naar manieren om dit in de toekomst te kunnen. De reden dat er nog geen geneesmiddel is dat psoriasis voorgoed kan laten verdwijnen, is omdat de precieze oorzaak ervan nog niet gevonden is. Zodra dit het geval is, zal het ook makkelijker worden om een geneesmiddel te ontwikkelen dat psoriasis kan genezen.

Nog een reden dat psoriasis moeilijk te genezen is, is omdat het bij elke persoon die het heeft anders kan ontwikkelen. De ene heeft er namelijk erg veel last van, waar de ander er niet heel veel last van heeft. Dit verschil maakt het ook lastig om een geneesmiddel te vinden, omdat er nog niet echt grip op is. Iedereen kan het krijgen en dan is het maar net in welke mate je het krijgt.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Erfelijk bepaald of een auto-immuunziekte

Er zijn een aantal onderzoeken die aangeven dat psoriasis in een familie van generatie op generatie doorgegeven kan worden en het dus ook erfelijke aandoening is. Toch komt niet bij iedereen met psoriasis het ook in de familie voor en dus geldt deze stelling niet voor elke persoon met psoriasis. Er wordt ook gedacht dat het een auto-immuunziekte is waarbij een foutje in het lichaam ervoor zorgt dat er teveel huidcellen te snel aangemaakt worden. Waar dat foutje dan precies zit, is nog niet exact bekend en daardoor is genezing nog niet direct dichtbij.

Hoewel psoriasis nog niet te genezen is op dit moment, zijn er wel behandelingen die je symptomen onder controle kunnen krijgen en in ieder geval voor bepaalde periodes kunnen zorgen dat het verdwijnt. Of dit ook werkt, hangt af van je psoriasis, welk type en hoe ernstig je het hebt. Je kunt hiervoor een arts inschakelen, maar er zijn ook wel dingen die je zelf zou kunnen doen om je psoriasis te verminderen. Dit zijn simpele zaken die je moet vermijden om je psoriasis minder te maken.

Plekken waar psoriasis zich kan ontwikkelen

Bij psoriasis worden er te snel nieuwe huidcellen aangemaakt waardoor deze niet af zijn en doodgaan. Doordat de huidschilfers die ontstaan niet snel genoeg je lichaam verlaten, gaan deze zich opstapelen en krijg je de rode plekken die psoriasis genoemd worden. De chronische huidaandoening kan bij iedereen ontstaan ongeacht leeftijd, geslacht of ras. Het kan dus ook al bij een baby ontstaan vanaf 1 maand en ook bij iemand van ver boven de 70.

De meeste mensen die het krijgen hebben het op de knieën of ellebogen, al komt het op de hoofdhuid, in het gezicht en in de nek ook vaak genoeg voor. De rode vlekken en zilverachtige huidschilfers verraden de aandoening en als deze ziet, kun je het beste naar een huisarts gaan. Een huisarts kan je helpen met een behandeling of kan je doorsturen naar een dermatoloog. Het hangt er daarbij ook wel een beetje af hoe hevig je psoriasis is en op welke plekken je er last van hebt.

Het genezen van psoriasis

Psoriasis behandelingen

De behandelingen voor psoriasis zijn meestal door middel van een zalf, tabletten, injecties of speciale lichttherapie. Welk type behandeling het beste werkt voor jouw psoriasis is even uitzoeken, maar als je de juiste behandeling eenmaal gevonden hebt, kun je de klachten en symptomen drastisch verminderen. Het is ook mogelijk dat tabletten of injecties samen gebruikt worden met lichttherapie om zo elkaars effecten te versterken. Hierover kun je het beste overleggen met de behandelende arts of dermatoloog.

Je kunt ook zelf wat doen om je psoriasis te verminderen waarvan stress vermijden de beste manier is. Emotionele stress kan namelijk je psoriasis verergeren, dus door dit al eens proberen te vermijden, kun je zelf je psoriasisplekken minder maken. Wat ook helpt, is het gebruiken van een goede voedende zalf die vet is. Zo houd je de huid namelijk soepel en gevoed en is de kans op ontstekingen en uitdroging kleiner.

Niet krabben bij psoriasis

Als je psoriasis heel erg jeukt, dan is het ook verstandig ervoor te zorgen dat je je nagels kort knipt. Zo voorkom je namelijk dat je als je krabt ook plekken kapot krabt. Het krabben kan namelijk de psoriasis heel veel erger maken en bij hevige jeuk ook tot bloedens toe opengekrabd worden. Ook kun je op deze manier nieuwe plekken ontwikkelen door de huidbeschadiging veroorzaakt door het krabben.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis en het genezen

Is er een manier om te genezen van psoriasis?

Tot op heden is er nog geen manier gevonden om psoriasis voorgoed te laten verdwijnen van je lichaam. Er is dus nog geen manier van genezen, maar het is wel goed te behandelen om de symptomen onder controle te krijgen. Er zijn nog teveel onduidelijkheden over de huidaandoening om deze te kunnen genezen.

Is psoriasis bij iedereen hetzelfde?

De chronische huidaandoening psoriasis ontstaat bij iedereen anders. Waar de een het op de handen of voeten heeft, heeft de ander het op de hoofdhuid of ellebogen. Dit maakt het ook zo lastig om er een geneesmiddel voor iedereen voor te maken dat bij elke persoon met psoriasis werkt.

Zijn er zaken die bijdragen aan het verminderen van psoriasis?

Er zijn bepaalde dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat je minder last hebt van de klachten van psoriasis. 1 ervan is het verminderen van emotionele stress. Een andere manier is ervoor zorgen dat je huid overal goed gevoed blijft met behulp van een goede vettige crème. Als laatste is niet krabben ook heel belangrijk, hoe moeilijk dit misschien ook kan zijn.

Welke behandelingsvormen voor psoriasis zijn er?

De behandelingen die nu vooral gebruikt worden voor psoriasis zijn zalfjes, tabletten, injecties en lichttherapie. Met deze behandelingen kunnen de symptomen een heel stuk minder gemaakt worden, maar de psoriasis zal altijd weer terugkomen als je er niets aan doet. Het is daarom belangrijk om goed met de arts te overleggen.

Zijn er standaard plekken waar psoriasis ontstaat?

Er zijn een aantal plekken waar mensen psoriasis kunnen krijgen en de meest voorkomende zijn de ellebogen, knieën en hoofdhuid. De psoriasis kan eveneens op de rug, schenen en in het gezicht ontwikkelen. Er is niet een bepaalde reden waarom juist deze plekken psoriasis gevoelig zijn.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!