Home | Psoriasis | Psoriasis en reuma: hoe zit dat precies
Reuma bij psoriasis

Psoriasis en reuma: hoe zit dat precies

⏱ Leestijd: 5 minuten

Van de mensen die psoriasis krijgen, krijgt 5 tot 10% naast psoriasis ook reuma die elkaars effecten versterken. De combinatie psoriasis en reuma wordt ook wel artritis psoriatica genoemd, PsA, en het is een chronische aandoening waarvan de veroorzaker nog niet bekend is. Psoriasis en reuma zorgen beiden voor ontstekingen in je lichaam, alleen is dit bij reuma in de gewrichten en bij psoriasis in de huid. Als je lichaam meerdere ontstekingen moet aanvechten, kan je lichaam hier moeite mee krijgen en daarom is het van belang om beide aandoeningen goed te behandelen.

De combinatie psoriasis en reuma, PsA, komt bij mannen en vrouwen voor en qua leeftijd maakt het ook geen onderscheid. In veel gevallen begint bij een persoon eerst de psoriasis en komen de gewrichtsklachten later. Bij sommige mensen is het juist andersom en beginnen de gewrichtsklachten voordat psoriasis zichtbaar is. Het kan dus heel erg per persoon verschillen, maar 1 ding staat vast en dat is dat het nog niet te genezen is.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Plekken waar psoriasis en reuma kunnen ontstaan

Net als bij andere vormen van psoriasis is bij psoriasis met reuma klachten het ook zo dat je lichaam te snel nieuwe cellen aanmaakt. Doordat deze nieuwe cellen eigenlijk nog niet klaar zijn, gaan deze dood en stapelen de oude huidcellen zich op. Dit is waar de plakkaten met zilverachtige schilfers door ontstaan en zorgt er uiteindelijk voor dat er ontstekingen ontstaan. Psoriasis met reuma kan op verschillende plekken van je lichaam ontstaan.

De meest voorkomende plekken voor psoriasis zijn de ellebogen, knieën, hoofdhuid en huidplooien, maar ook op je handen en voeten kun je het krijgen. Als je reuma bij je psoriasis hebt, dan komt dit het meest voor bij de gewrichten van je armen, benen, handen, vingers en tenen. Het is ook mogelijk dat je het op je rug of in de bekken hebt en dan komt de psoriasis ook op deze plekken tevoorschijn. Het is zelfs mogelijk dat je reuma bij bot aanhechtingen hebt zoals je achillespees en dan zie je ook op deze plek psoriasis ontstaan, als je artritis psoriatica hebt.

Erfelijk en auto-immuunziekte

Hoewel er veel onderzoek gedaan wordt naar het ontstaan van artritis psoriatica, kunnen onderzoekers nog geen duidelijke veroorzaker aanwijzen. Het idee is wel dat het erfelijk zou kunnen zijn, maar niet iedereen die het krijgt heeft het ook in de familie zitten, dus die vlieger gaat niet in alle gevallen op. Het zou ook een auto-immuunziekte zijn aangezien het lichaam zichzelf aanvalt door een foutje in het systeem en de gezonde cellen als het ware aanvalt. Het afweersysteem werkt niet goed en dat lijkt een van de veroorzakers van artritis psoriatica te zijn.

Hoe psoriasis bij iemand ontwikkelt, is niet te voorspellen, het is namelijk een ziekte die bij de mensen die het hebben steeds anders uit kan pakken. De een heeft enkel psoriasis en de ander heeft last van zowel psoriasis en reuma. Dit is precies waarom het lastig is om precies te zeggen wat het veroorzaakt. Er is niet 1 precieze manier waarop psoriasis en reuma zich ontwikkelen en er dan een wondermiddel of behandeling uitgevonden kan worden.

De een heeft er veel meer last van dan de ander en dit kan voor zowel de psoriasis als de reuma gelden. Het ene moment kan je heel veel last hebben en het andere moment weer heel weinig last hebben. PsA is bij elke persoon die het heeft anders en het kan ook zijn dat het ene moment je meer last hebt van de psoriasis en het andere moment juist weer van de reuma. Door beiden te behandelen, wordt geprobeerd om de klachten en symptomen in ieder geval grotendeels te verminderen.

Psoriasis en reuma

Ontstekingen verminderen met reumatoloog

Zoals gezegd is er nog geen manier gevonden om psoriasis en reuma te genezen, maar er zijn wel een aantal opties die je kunnen helpen de klachten te verminderen. De behandelingen zijn vooral gefocust op het verminderen van de ontstekingen om zo zowel de pijn in je gewrichten als de ontstekingen onder de huid te laten verdwijnen. In ieder geval ben je dan zolang je de behandeling blijft doen deels af van de symptomen van psoriasis en reuma. Aangezien deze aandoening bij iedereen anders is, is het even uitzoeken welke behandeling het beste bij jou past.

In veel gevallen van psoriasis en reuma wordt er gewerkt met medicijnen die de klachten wegnemen, maar je niet echt genezen. Hoe erg je klachten zijn, waar je er precies last van hebt en de bijwerkingen van de medicijnen zijn zaken die allemaal meegenomen worden bij het opstellen van een behandelplan voor jou. Bij de meeste mensen met psoriasis en reuma wordt er door een reumatoloog een combinatie van medicijnen voorgeschreven. Zo worden op meerdere vlakken je symptomen aangepakt.

Dermatoloog voor psoriasis

Voor de behandeling van de psoriasis zul je dan weer naar een dermatoloog gaan. Meestal werkt voor deze aandoening plaatselijke behandeling met zalf het beste. Als je huid er geschikt voor is, kan ook lichttherapie ingezet worden om de psoriasisplekken te verminderen. Deze vorm van therapie kan ook samen gaan met het nemen van medicijnen om het effect te vergroten, maar hierover zal een dermatoloog altijd contact moeten opnemen met de reumatoloog voor de beste combinatie.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis en reuma

Is een combinatie van psoriasis en reuma mogelijk bij een mens

Het is zeker mogelijk om psoriasis en reuma te hebben en dit wordt artritis psoriatica genoemd. Bij sommige mensen ontstaat er eerst psoriasis en dan reuma en bij anderen is dit weer andersom. Het verloop van artritis psoriatica is bij iedereen anders.

Is er een behandeling die standaard bij iedereen werkt voor psoriasis en reuma?

Als je psoriasis en reuma hebt, is het voor een reumatoloog en dermatoloog belangrijk te bekijken welke behandeling het beste voor jou is. Dit wordt altijd persoonlijk afgestemd op jouw klachten en symptomen. Er is dus niet 1 standaard behandeling die bij iedereen werkt.

Waar kan artritis psoriatica voorkomen in en op het lichaam?

De combinatie van psoriasis en reuma komt meestal op de plekken voor dicht bij de gewrichten. Het is dus vooral te vinden op de armen en benen, bij de handen en voeten. Ook kan het op de rug voorkomen en in de bekken.

Wie doet de behandeling van artritis psoriatica?

Aangezien je te maken hebt met 2 verschillende specialisaties als het op psoriasis en reuma aankomt, zal een dermatoloog samenwerken met een reumatoloog om een behandelplan voor jou op te stellen. De reumatoloog pakt de reuma aan en de dermatoloog focust zich op de psoriasis. Hierover wordt goed overleg gepleegd, zodat je de best mogelijke behandeling krijgt voor beide aandoeningen.

Is artritis psoriatica te genezen?

Op dit moment is er nog geen middel gevonden waarmee je kunt genezen van artritis psoriatica. Onderzoekers weten op het moment nog niet duidelijk waardoor het precies veroorzaakt wordt. Hierdoor is het ook nog niet mogelijk een definitief middel te vinden en het is ook zo dat de aandoening zich bij iedereen anders manifesteert.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!