Inhoudsopgave
Een van de meest voorkomende chronische aandoeningen is psoriasis en het is dan ook een aandoening die overal op je lichaam kan opkomen. Er is tot op heden nog geen echte oorzaak voor de aandoening gevonden en dat maakt ook dat er nog geen geneesmiddel is gevonden wat psoriasis voorgoed kan laten verdwijnen. Er zijn genoeg manieren om het te behandelen, maar het echt helemaal weg krijgen, behoort op het moment nog niet tot de mogelijkheden. Je hebt mogelijkheden om de klachten te verlichten, maar als er veel factoren in je leven zijn wat psoriasis aanwakkert, zul je er hoe dan ook altijd wel last van hebben.
Er bestaan genoeg behandelingen om psoriasis onder controle te houden, maar een echt wondermiddel is er nog niet. Dit komt omdat wat voor de een werkt niet perse voor de ander hoeft te werken. Het is dus als je psoriasis hebt gewoon uitzoeken wat het beste voor je werkt en waarmee je je psoriasis beduidend minder krijgt. Dit kunnen middelen die een dermatoloog voorschrijft zijn, maar ook sommige simpele middelen die in de supermarkt of andere gewone winkel te verkrijgen zijn, zouden kunnen helpen.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!
Nog geen exacte oorzaak te vinden
De reden dat de echte oorzaak van psoriasis nog niet gevonden is, zit in het feit dat zoveel verschillende mensen het kunnen krijgen. Psoriasis is niet gebonden aan leeftijd, geslacht of ras en dat maakt het moeilijk bepalen wat nu echt de factor is die het veroorzaakt. Het is mogelijk om psoriasis te krijgen vanaf de 1e maand na de geboorte, maar ook ver na je 70e kun je nog psoriasis krijgen. De piektijden van psoriasis liggen bij de meeste mensen wel tussen de 15 en 20 jaar en 55 en 60 jaar, maar in principe kan iedereen het op elke leeftijd krijgen.
In sommige gevallen wordt psoriasis als erfelijke aandoening doorgegeven van generatie op generatie. Toch is dit niet altijd het geval en kan je het ook krijgen zonder het in de familie voorkomt. Het zou een auto-immuunziekte kunnen zijn waarbij je een foutje in je systeem hebt. Dit foutje zorgt ervoor dat je lichaam de eigen cellen aanvalt en dus de rode schilferige plekken die psoriasis heten veroorzaken.
Herken de symptomen van psoriasis
Als je psoriasis hebt, kun je dit redelijk eenvoudig herkennen aan de symptomen die de aandoening geeft. Je kunt het op veel verschillende plekken krijgen, maar de meest voorkomende zijn langs de haargrens op de hoofdhuid, in de nek, op de rug en op de knieën en ellebogen. Je zult er een zeer rode plek aantreffen met zilverachtige huidschilfers die op de huid liggen. Het kan daarbij zijn dat de plekken jeuken, maar het is ook mogelijk dat ze pijnlijk zijn.
Mocht je deze symptomen tegenkomen bij een rode plek op je lichaam, zou je het beste even contact kunnen opnemen met de huisarts voor een onderzoek. Om te bekijken of er sprake is van psoriasis kan een huisarts bij twijfel een stukje huid afnemen om te onderzoeken en dit heet ook wel een biopt. In de meeste gevallen zal de arts de huid plaatselijk verdoven zodat je er niets van voelt. Als het psoriasis is, kan een huisarts je wanneer nodig doorverwijzen naar de dermatoloog.
Behandelingen bij een dermatoloog
Wanneer je naar de dermatoloog moet voor je psoriasis, zal er aan de hand van de hevigheid en de plaatsing ervan bekeken worden wat het beste behandelplan is. Als je niet zo heel ernstige psoriasis hebt, dan wordt er vaak een zalf gebruikt om plaatselijk de psoriasis te behandelen. Wanneer je het op meerdere plekken hebt, kan het zijn dat je lichttherapie voorgeschreven krijgt. Dit wordt vaak in een ziekenhuis gedaan en dan worden de plekken behandeld met ultraviolet licht.
Het is ook mogelijk dat je door middel van tabletten of injecties behandeld gaat worden. Op deze manier wordt via je bloed de psoriasis behandeld van binnenuit. Dit wordt vaak gedaan als je psoriasis op veel plekken op het lichaam hebt en er dus veel last van hebt. Er is nog geen echt wondermiddel om psoriasis te genezen, maar met dit soort therapieën kom je een heel eind in het verminderen ervan.
Simpele middelen die zouden kunnen helpen
Zoals eerder vermeld, kan een behandeling voor de ene persoon wel helpen en voor de andere niet. Dat is dus ook waarom er geen echt wondermiddel is, maar wel meerdere wondermiddelen kunnen zijn die per persoon verschillen. Het kan bijvoorbeeld helpen voor sommige mensen met psoriasis om in bad te gaan en er dood zeezout bij in te gooien. Ook probiotica, vriendelijke bacteriën, kunnen helpen door je immuunsysteem te stimuleren en te versterken.
Vijf veelgestelde vragen over een wondermiddel tegen psoriasis
Is er een wondermiddel tegen psoriasis?
Op het moment is er niet 1 middel op te noemen dat een wondermiddel tegen psoriasis is. Dit is omdat het per persoon kan verschillen wat wel en niet helpt. Wat voor jou een wondermiddel is, kan bij iemand anders met psoriasis wel helemaal niet werken. Er is dus nog niet een middel wat voor iedereen even goed werkt.
Is psoriasis onder controle te houden?
Psoriasis is een chronische aandoening die goed te behandelen is. Je kunt hiervoor naar de huisarts of dermatoloog gaan die je middelen of therapieën voor kunnen schrijven die je kunnen helpen de symptomen onder controle te krijgen. Het is dan uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Dit kan 1 middel zijn maar ook een combinatie van behandelingen.
Wat is de oorzaak van psoriasis?
Er is nog geen duidelijke oorzaak van psoriasis aan te wijzen op het moment. Er wordt in sommige gevallen wel gedacht aan een erfelijke aandoening die van generatie op generatie doorgegeven wordt. Er is ook een theorie dat het een auto immuunziekte is, maar ook dit is nog slechts een theorie.
Is er een wondermiddel tegen psoriasis dat in een gewone winkel te krijgen is?
Er is niet echt een wondermiddel tegen psoriasis dat voor iedereen werkt. Het kan zomaar zijn dat jij een wondermiddel tegen psoriasis bij de plaatselijke drogisterij vindt dat perfect werkt voor jou. Er wordt wel door veel mensen met psoriasis gezegd dat een bad met dood zeezout kan helpen en het nemen van probiotica ook een positief effect heeft.
Hoe wordt bepaald of het om psoriasis gaat?
Als je denkt psoriasis te hebben, is het aan te raden naar de huisarts te stappen. Deze kan je onderzoeken en bekijken of het psoriasis is. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog als dit nodig is.
Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!
- 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!