Home | Psoriasis | Alles over psoriasis bij een kind
Kind en psoriasis

Alles over psoriasis bij een kind

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij psoriasis heb je rode plekken op de huid waarbij zilveren schilfers tevoorschijn komen. Ook bij kinderen is deze aandoening te vinden en de piektijd ervoor is vaak rond de pubertijd. Een kind kan het als baby al hebben, maar rond het 5e levensjaar kan dit pas echt duidelijk worden. Als een kind jong is, is de huid nog gevoelig en zul je rode plekken zien, maar er zijn nog geen schilfers die je vanaf het 5e jaar wel ziet.

Psoriasis bij een kind kan op het hele lichaam voorkomen, al zijn de meest voorkomende plekken op de ellebogen, knieën, scheenbenen en op de hoofdhuid. In sommige gevallen kan er ook jeuk optreden, maar ze doen vooral ook pijn. Het is bij psoriasis ook mogelijk dat je naast de rode plekken ook pijn in je gewrichten krijgt, maar dit is maar bij een klein gedeelte van de mensen met psoriasis het geval. Gelukkig is psoriasis prima te behandelen, ook bij een kind.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan zonder exacte reden

Het maakt niet uit hoe oud iemand is, psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan en dus ook bij een kind. Vaak is dit tussen de leeftijd van 16 en 21 jaar of op latere leeftijd tussen de 57 en 60 jaar. Waarom iemand het krijgt, is niet helemaal bekend, maar de genen spelen er wel een rol in bij sommige mensen. Er zijn namelijk meerdere genen gevonden die psoriasis bevatten en daardoor kan het in sommige gevallen een erfelijke aandoening zijn.

Er wordt ook gedacht dat het een auto-immuunziekte is waarbij je lichaam goede cellen aanvalt en psoriasis veroorzaakt. Door een foutje in je immuunsysteem worden er veel te snel nieuwe huidcellen aangemaakt welke niet af zijn en dus doodgaan. Deze dode huidcellen stapelen zich vervolgens op en vormen de rode schilferachtige psoriasisplekken op je lichaam. Doordat je lichaam de plek zelf aanvalt, ontstaan er ontstekingen en dat resulteert in de rode pijnlijke of jeukende plekken.

Onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid maakt het moeilijk te genezen

Aangezien nog niet helemaal duidelijk is wat psoriasis bij een kind veroorzaakt, is het ook nog niet 100% duidelijk hoe het te genezen is. Op het moment is het dus niet te genezen, enkel te behandelen in zoverre dat het nagenoeg weg is. Psoriasis is behoorlijk onvoorspelbaar waardoor je niet altijd grip hebt op de mate van je psoriasis. Het is goed te behandelen, maar het is wel belangrijk dat je dit consequent doet om het beste resultaat te krijgen.

Er zijn een aantal manieren waarop psoriasis bij een kind behandeld kan worden, maar het hangt daarbij wel af van de leeftijd van het kind. De meest gebruikte manier van behandelen is met zalf of crème welke op de psoriasisplekken zelf direct aangebracht wordt. Je kunt ook middels tabletten psoriasis van binnenuit behandelen zodat de ontstekingen via het bloed verminderd worden. Als laatste is lichttherapie ook mogelijk, maar dit kan alleen bij kinderen vanaf de puberteit vanwege de sterkte van de huid.

Zelf psoriasis onder controle krijgen

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om psoriasis bij je kind te verminderen en de symptomen onder controle te houden. Als eerste is het belangrijk dat de huid goed vettig gehouden wordt en daarvoor kun je het beste een goede crème gebruiken die goed voedt en vet houdt. Het is dan wel belangrijk dat de schilfers zoveel mogelijk van de huid afgehaald worden voor je de zalf aanbrengt zodat deze ook echt in kan trekken. Zo’n zalf kun je gewoon bij de drogist halen.

Het is verder ook goed om niet te lang of te heet te douchen of badderen, want dit droogt de huid namelijk enorm uit. Dit verergert de psoriasis bij een kind en het uitdrogen van de huid is iets wat je moet willen voorkomen. Verder is het ook goed om bij een kind met psoriasis zeep te vermijden. Er zijn genoeg producten op oliebasis die de huid beter kunnen voeden.

Geef je kind het nodige zelfvertrouwen terug

Als een kind psoriasis heeft, dan is dit natuurlijk erg vervelend voor het kind zelf. Het kan namelijk in sommige gevallen best zorgen voor schaamte vanwege onbegrip van andere kinderen. Door de psoriasisplekken goed te verzorgen, kun je er toch voor zorgen dat de schaamte wat kleiner kan worden omdat het minder zichtbaar is. Als ouder is het de taak om een kind jonger of wat ouder te helpen om deze chronische huidaandoening onder controle te houden.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis bij een kind

Waar kan een kind psoriasis hebben?

De chronische huidaandoening psoriasis kan bij kinderen op dezelfde plekken voorkomen als bij een volwassene. Dit zijn onder meer de knieën, ellebogen, hoofdhuid en scheenbenen, maar ook op de rest van het lichaam kunnen kinderen psoriasis krijgen.

Vanaf welke leeftijd ontstaat psoriasis bij een kind?

Qua leeftijd kan je op elke leeftijd psoriasis krijgen, dus ook een baby kan al psoriasis krijgen. De piektijd van de aandoening voor een kind is in de meeste gevallen in de puberteit tussen de 16 en 21 jaar. Dit kan wel per persoon verschillen en kan dus ook eerder en later zijn.

Welke behandelingen zijn er voor een kind met psoriasis?

De meest gekozen behandeling voor psoriasis bij een kind is plaatselijk met een zalf met een stof welke de symptomen van de psoriasis minder maakt. Het is ook mogelijk om met injecties of tabletten te werken, maar dat zul je met een arts of dermatoloog moeten overleggen. Lichttherapie kan ook een optie zijn, maar dit kan pas in de puberteit bij een kind.

Is zelfzorg ook mogelijk voor psoriasis bij een kind?

Het is zeker mogelijk om zelf wat aan de psoriasis bij je kind te doen, maar het is wel belangrijk om hierover duidelijkheid te vragen bij een huisarts. Wat altijd verstandig is, is niet te lang douchen of badderen zodat de huid niet teveel uitdroogt. Ook een goede vettige crème doet wonderen.

Is genezing van psoriasis bij een kind mogelijk?

Psoriasis bij een kind is op het moment nog niet te genezen, juist omdat de exacte veroorzaker ervan nog niet gevonden is. Er is dus nog geen wondermiddel of wonderbehandeling gevonden waarmee psoriasis bij een kind verdwijnt. Er zijn wel een aantal behandelingen die kunnen helpen psoriasis onder controle te krijgen.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!