Home | Psoriasis | Psoriasis in de bilnaad
psoriasis in je bilnaad

Psoriasis in de bilnaad

⏱ Leestijd: 4 minuten

Psoriasis komt in verschillende vormen, groottes en ernstigheid, maar kunnen overal op het lichaam ontstaan. Zo ook kan psoriasis ook in de bilnaad ontstaan en in andere lichaamsplooien. Bij 30% van de mensen met psoriasis komt deze vorm van psoriasis ook voor, maar er zijn ook mensen die enkel psoriasis in de bilnaad of andere lichaamsplooien hebben zonder het ergens anders op het lichaam te hebben. Het kan zorgen voor schaamte en om dit te voorkomen, is een goede behandeling ervan belangrijk.

Er zijn meerdere genen gevonden die gelinkt worden aan psoriasis en daardoor kan het een erfelijke huidaandoening zijn die in de familie overgedragen wordt. Het is ook een auto-immuunziekte waarbij een foutje in het systeem ervoor zorgt dat de huidcellen zich abnormaal snel delen en er teveel doden huidcellen achterblijven op en onder de huid. De huid zal hierdoor verdikken en rode geïrriteerde plekken tonen. Met behandelingen kunnen deze plekken nagenoeg verwijderd worden, maar helemaal voorgoed weg krijgen, behoort momenteel nog niet tot de opties.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Anders dan gewone psoriasis

Als iemand psoriasis in de bilnaad heeft, toont zich dit niet als gewone psoriasis op andere delen van het lichaam. Het zijn namelijk niet de dikke harde schilferende plekken, maar het zijn juist zalmkleurige of rozerode plekken die heel erg kunnen jeuken. Wanneer er veel aan gekrabd wordt, kunnen er wondjes en kloofjes ontstaan die de psoriasis verergeren. Naast in de bilnaad, kan deze vorm van psoriasis ook in de liezen, navel en bij vrouwen onder de borsten voorkomen.

Mocht je het idee hebben dat je psoriasis in de bilnaad hebt, dan is het wel verstandig om even een bezoek aan een arts te brengen. Het moet namelijk wel goed behandeld worden om te zorgen dat de klachten en symptomen verdwijnen. Meestal ziet een arts direct wel of het psoriasis is of niet, maar soms is verder onderzoek nodig. Dan wordt er een huidbiopsie gedaan om te kunnen onderzoeken of het niet een soort schimmel is in plaats van psoriasis.

Geen genezing, wel behandeling

Het is dus mogelijk om met goede behandelingen de klachten en symptomen van psoriasis in de bilnaad te onderdrukken. Het is echter niet te genezen op dit moment en daarom is dit de enige optie om er mee te kunnen leven. Door er niets aan te doen, zal het steeds erger worden en dan is het behandelen ervan wel erg lastig. Daarom moet je niet te lang wachten als je het vermoeden hebt zodat tijdig begonnen kan worden met het behandelen van psoriasis in de bilnaad.

Er zijn meerdere vormen van behandelingen mogelijk voor psoriasis in de bilnaad en dan is het maar net hoe hevig je het hebt. De behandelende arts zal bepalen hoe je psoriasis het beste behandeld kan worden in overleg met jou. Als een bepaalde behandeling niet helpt, zijn er nog alternatieven die geprobeerd kunnen worden om je toch grotendeels van de klachten af te helpen. Dit is iets wat de arts allemaal met je zal bespreken.

Behandelingen tegen psoriasis in de bilnaad

Er zijn een aantal manieren om psoriasis in de bilnaad te behandelen. 1 hiervan is met behulp van zalfjes en crèmes die op de psoriasis plek zelf aangebracht dient te worden. De arts zal je zo’n zalf voorschrijven en meestal zitten hier corticosteroïden in. In sommige crèmes wordt deze stof ook gecombineerd met vitamine D. In de meeste gevallen werkt deze manier van behandelen het beste en kun je het met een simpele tube zalf af.

Als je er behoorlijk last van hebt en er sprake is van hardnekkige en ernstige klachten en symptomen, kan lichttherapie uitkomst bieden. Bij dit type therapie wordt er met UV licht gewerkt. Met het juiste stralingsniveau kunnen de symptomen en klachten aanzienlijk verminderd worden. Het is aan de arts om te bepalen of je hiervoor echt in aanmerking komt.

Psoriasis

Lichttherapie voor hardnekkige plekken

Naast zalf en lichttherapie kan ook gewerkt worden met systemische middelen. Dit zijn middelen waarmee de psoriasis in de bilnaad van binnenuit behandeld wordt. Je krijgt dan tabletten, capsules of injecties waar fumaarzuur, methotrexaat of apremilast in zit die ervoor zorgen dat de ontstekingen van de psoriasis verminderen. Dit is in veel gevallen ook de juiste manier van behandelen als er sprake is van psoriasis op meerdere plekken op het lichaam.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis in de bilnaad

Kan psoriasis zich ontwikkelen in de bilnaad

Psoriasis kan op het hele lichaam ontwikkelen en ook in de bilnaad is dit mogelijk. De huid van dit type psoriasis ziet er wel anders uit en zijn zalmkleurige plakkaten waarbij ook wondjes en kloofjes aanwezig kunnen zijn. Dit zijn vaak pijnlijke plekken en de plakkaten kunnen enorm jeuken.

Is psoriasis in de bilnaad te behandelen?

Er zijn meerdere opties om psoriasis in de bilnaad te behandelen. Welke methode het beste is voor jou psoriasis, hangt van de grootte en hevigheid af. Je kunt het behandelen met zalf, tabletten of lichttherapie.

Wat gebeurt er bij psoriasis?

Als iemand psoriasis in de bilnaad heeft, maakt het lichaam veel te snel nieuwe huidcellen aan. Deze gaan dood en hopen zich op waardoor de verdikte plekken ontstaan. Door de plekken te behandelen kan de psoriasis verminderd worden.

Hoe wordt psoriasis in de bilnaad gediagnosticeerd?

Als je het vermoeden hebt dat je psoriasis in de bilnaad hebt, moet je hiermee naar een arts. Deze kan meestal direct zien of het psoriasis is en zal vervolgens een behandeling kunnen adviseren. Als het niet duidelijk is wat het precies is, wordt er een huidbiopsie gedaan om uitsluitsel te geven.

Is lichttherapie voor iedereen met psoriasis in de bilnaad geschikt?

Lichttherapie is een manier van behandelen die vooral gebruikt wordt als er sprake is van hardnekkige psoriasis in de bilnaad. Of deze behandelmethode de juiste is voor jou, heeft dus te maken met hoe ernstig je klachten zijn. Je arts kan dit met je bespreken tijdens een consult.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!