Home | Psoriasis | Wat is de relatie tussen psoriasis en zuivel
Zuivel en psoriasis relatie

Wat is de relatie tussen psoriasis en zuivel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De chronische huidaandoening toont zich bij elk mens anders en dat maakt het ook zo lastig om een behandeling die voor iedereen geschikt is te vinden. Het is ook 1 van de redenen dat er nog geen genezing van psoriasis mogelijk is. Er zijn ook verschillende meningen over of voeding een rol speelt bij psoriasis en of psoriasis en zuivel wel zo’n goede combinatie is. Ook dit kan weer per persoon verschillen, juist omdat de aandoening zich in veel verschillende vormen, maten en hevigheid toont.

Gezond eten is natuurlijk altijd beter voor je lichaam dan ongezond eten en veel mensen met psoriasis hebben er baat bij om hun voedingspatroon om te gooien. Sommige mensen hebben meer last van psoriasis als ze veel zuivelproducten gebruiken en voor anderen maakt dit geen verschil. In een zuivelproduct als melk zitten veel vitamines en calcium maar er wordt gezegd dat het een product is dat psoriasis kan verergeren. Of dit bij jou ook zo is, kun je zelf prima testen.

Langere tijd van zuivel afstappen

Als je wilt bekijken of het nemen van zuivelproducten bijdraagt aan de hevigheid van je psoriasis, dan zou je deze producten eens een bepaalde tijd links kunnen laten liggen. Zo kun je zelf bekijken of er verandering op je lichaam optreedt of dat de psoriasis er niet anders van wordt. Dit is natuurlijk niet als je maar een paar dagen geen zuivel neemt, je moet er wel langere tijd voor van zuivel afstappen als je de effecten wilt bekijken. Om de tekorten op te vangen, kun je bijvoorbeeld wat meer water drinken en noten en meer groenten aan je voedingspatroon toevoegen.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!

Wil je toch iets van melk drinken, dan kun je ook voor sojamelk of rijstmelk gaan. Dit komt niet van een koe en behoort in principe niet tot de echte zuivelproducten. Een ontstekingsziekte als psoriasis doet het goed op zuivelproducten en dat is de reden waarom je deze zou moeten mijden. Er zijn genoeg alternatieven te vinden welke net zo lekker of goed zijn voor je psoriasis en als je echt melk wilt drinken, kies dan magere in plaats van volle melk vanwege het vetgehalte.

Zuivelproducten verergeren ontstekingen

Als je last hebt van de huidziekte psoriasis, is het belangrijk om voor een dieet te gaan waarbij je eten mijdt dat ontstekingen kan veroorzaken. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd dat een gezond dieet helpt tegen psoriasis, maar er zijn genoeg patiënten die er wel hele positieve effect van ondervinden. Een anti-ontstekings dieet is een dieet waarbij je zoutarme producten eet en dit kan helpen je psoriasis te verminderen. Baat het niet, schaadt het niet is dan de juiste slagzin.

Ook psoriasis en zuivel lijken een duidelijk effect op elkaar te hebben. Dit is omdat zuivelproducten gezien worden als een verergerende factor bij ontstekingen. Dit is vooral het geval bij zuivelproducten waarbij het vetgehalte heel hoog is. Door te minderen in je inname van zuivel kun je je psoriasis misschien wel helpen verminderen.

Laat bewerkte melk links liggen

Tegen de tijd dat jij je melk in pak uit de koelkast haalt om te drinken, is dit al bewerkt om de houdbaarheid te verlengen en ook de ziekteverwekkers eruit te halen. De enzymen die goed zijn om de melk te verteren worden er dus grotendeels uitgehaald en het gebrek ervan zou een reden kunnen zijn dat je psoriasis erger wordt als je bijvoorbeeld melk drinkt. Door te kiezen voor onbewerkte en verse producten verklein je de hevigheid van je psoriasis klachten. Laat voor een langere tijd melk of andere zuivelproducten staan om het effect ervan op jouw psoriasis te bekijken.

Er wordt door sommige mensen met psoriasis gezworen bij het drinken van paardenmelk of de huid er juist mee in te smeren. Bij sommigen werkt het wel, bij anderen helemaal niet. Bij mensen met psoriasis die de rauwe paardenmelk drinken, helpt het bij een gedeelte ervan tegen de roodheid en schilferigheid van de huid op de plekken waar psoriasis zit. De melk wordt rauw verkocht, maar is eigenlijk niet bedoeld om zo te drinken.

Voeding aanpassen op psoriasis

Bekijk of je zonder zuivel kunt

Doordat psoriasis een chronische huidaandoening is dit van binnenuit je lichaam ontstaat, is het belangrijk dat je een blik werpt op de voeding die je binnen krijgt. Door juist te kiezen voor producten die plantaardig, vers en onbewerkt zijn, kun je je klachten van psoriasis verminderen. Zuivel hoort niet bij deze groep producten en daarom is het de moeite waard om te bekijken of je zonder kunt. Misschien levert het geen effect op je psoriasis op, maar misschien is het ook wel een enorm verschil.

Vijf veelgestelde vragen over psoriasis en zuivel

Kunnen zuivelproducenten psoriasis verergeren?

Aangezien psoriasis zich bij ieder persoon die het heeft anders ontwikkelt, kan het bij de een zijn dat zuivelproducten de psoriasis erger maken, waar bij de ander er geen verschil is. Of zuivelproducten psoriasis bij jou aanwakkeren, zul je zelf uit moeten zoeken door er een tijd vanaf te stappen. Het is dus grotendeels zelfonderzoek wat je hiervoor moet doen.

Hebben sojamelk en rijstmelk een negatief effect op psoriasis?

Voor mensen met psoriasis kunnen sojamelk en rijstmelk goede alternatieven zijn voor het zuivelproduct melk. Dit zijn namelijk plantaardige producten die geen ontstekings verergerende eigenschappen hebben. Normaal gesproken verergeren deze producten dus niet je psoriasis.

Werkt paardenmelk goed tegen psoriasis?

Er zijn mensen die psoriasis hebben en zweren bij het drinken van paardenmelk. Er zijn ook mensen waarbij het drinken van paardenmelk geen enkel effect heeft. Ook in dit geval is het aan jezelf om te testen of het wel of niet een effect heeft op je psoriasis.

Is een paar dagen zonder zuivel lang genoeg om het effect te merken?

Als je wilt bekijken of zuivelproducten een effect hebben op de hevigheid van je psoriasis, dan zul je deze een tijdje opzij moeten zetten. Dit houdt in dat een paar dagen niet lang genoeg zijn, maar dat je dit voor langere tijd moet doen. Je lichaam moet ook wennen aan het feit dat het deze producten niet meer krijgt en pas na langere tijd zal het effect wanneer dit er is zichtbaar zijn.

Is volle melk beter dan magere melk voor psoriasis?

Als je toch zuivelproducten wilt gebruiken terwijl je psoriasis hebt, kies dan voor de magere versie ervan. Kies dus magere melk in plaats van volle melk. Dit is omdat het vetpercentage hierin lager is en daardoor minder effect heeft op je psoriasis.

Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?

Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!

  • 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over psoriasis. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over psoriasis

De meest gestelde vragen over psoriasis

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over psoriasis. Door deze veelgestelde vragen over psoriasis kom je er meer over te weten en kun je beter je plaques aanpakken. Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die zich uit in rode...

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Do’s: wat kun je zelf doen bij psoriasis

Psoriasis is een erg vervelende huidaandoening waar je veel last van kunt hebben. Niet alleen kunnen de vlekken jeuken of pijn doen, maar mensen schamen zich er ook wel eens voor. Zeker wanneer deze plaques op plekken zitten die goed zichtbaar zijn. Het kan...

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Don’ts: wat moet je niet doen als je psoriasis hebt

Als je last hebt van psoriasis wil je er natuurlijk alles aan doen om de vlekken te laten verdwijnen en om zo min mogelijk last van jeuk en pijn te hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen die kunnen helpen, maar er zijn helaas ook genoeg dingen...

“Wow! Alles wat ik nodig had om mijn Psoriasis te verminderen in één compleet e-book!”

Psoriasis Handboek bevat 50+ pagina’s vol info, tips en tricks over Psoriasis!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze meer te weten komen over jouw psoriasis?
  • Heb je van alles geprobeerd om er vanaf te komen maar lijkt niets te helpen?
  • Wil je alle bewezen effectieve manieren ontdekken om psoriasis te bestrijden?
  • Wil je ontdekken welke methodes en manieren je vooral niet moet proberen?
  • Wil je je jouw psoriasis voortaan structureel en effectief verminderen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Psoriasis Handboek perfect voor jou.
50+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!