Volgens de huidige theorieën is psoriasis een chronische huidaandoening die grotendeels door de genen wordt veroorzaakt en doorgegeven wordt van generatie op generatie. Bij de meeste mensen start het beginstadium van psoriasis tussen de 16 en 21 jaar of tussen de 57 en 60 jaar. Het kan heel erg verschillen per persoon, maar het is in feite een huidaandoening die iedereen kan krijgen. Bij iemand die psoriasis heeft, gaat het proces van de vernieuwing van de huidcellen harder dan de huid dit aankan en dit zorgt voor ophopingen.
Bij elk mens zal de huid zich steeds vernieuwen en nemen nieuwe cellen de plek van de oude cellen in. Normaal gesproken gaat dit in een tempo dat je er weinig van merkt en de oude cellen zijn zo klein dat je normaal niets meemaakt van dit proces. Elke 28 dagen schilferen de oude cellen af en ontstaan er nieuwe cellen voor in de plaats. Bij iemand die psoriasis heeft, gaat dit proces elke 6 tot 7 dagen in en doordat de nieuwe cellen niet goed ontwikkelen, zijn deze al snel dood.
De mogelijke oorzaak van psoriasis
Hoewel het nog onduidelijk is wat de precieze oorzaak is van psoriasis, is het vermoeden wel dat het immuunsysteem een hele grote spil in het web is. Bij iemand die psoriasis heeft, zit er een kleine fout in dit systeem en valt het eigen lichaam de huidcellen aan. Dit is dan ook waarom de plekken ontstoken raken en er zo rood en ontstoken uitzien. In het psoriasis beginstadium zullen dit kleine plekjes zijn waarna deze na verloop van tijd steeds erger worden wanneer er geen behandeling plaatsvindt.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Psoriasis Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over de vervelende huidaandoening Psoriasis!
Het is vandaag de dag nog niet mogelijk om een genezing voor psoriasis te bieden en het is dus enkel mogelijk om het te behandelen om de klachten te verminderen. Als een behandeling van psoriasis goed aanslaat, kan het zijn dat je er een tijd geen last van hebt, maar na verloop van tijd zullen de plekken weer terugkomen als je stopt met de behandeling. Als je ervoor zorgt dat je in het psoriasis beginstadium er direct goed bij bent en op tijd de behandeling start, kun je in ieder geval zorgen dat het nagenoeg niet zichtbaar is. Dit is in ieder geval al fijn voor je eigen zelfvertrouwen als je bijvoorbeeld graag met blote benen of blote armen wilt lopen.
Bij klachten contact opnemen met de huisarts
Het is dus mogelijk om psoriasis te behandelen en daar zijn een paar methodes voor. Het maakt daarbij niet uit of je in het beginstadium van psoriasis zit of al in een vergevorderd stadium zit. Zolang de behandeling maar aanslaat, zullen je klachten al een groot deel verminderd worden en kun je misschien wat beter leven met deze chronische huidaandoening. Wanneer je je wilt laten behandelen voor psoriasis, kun je hiervoor het beste contact opnemen met je huisarts.
Wanneer je voor onderzoek naar de huisarts gaat om de psoriasis te laten vaststellen, maakt het ook hierbij niet uit of het in het beginstadium zit of al uitgebreider aanwezig is. De huisarts kan je onderzoeken en een stukje huid afnemen om te onderzoeken. Dit is omdat het ook een schimmelinfectie kan zijn in plaats van psoriasis en zo’n biopt moet uitsluitsel geven. Als er sprake is van psoriasis dan kan de huisarts je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een dermatoloog.
Mogelijke behandelingen voor psoriasis
Er zijn een aantal manieren waarop een dermatoloog of arts psoriasis kan behandelen om de klachten te verminderen. 1 van die manier is door een lokale behandeling met zalf of crème die direct op de plek wordt aangebracht. Als je niet heel veel last van psoriasis hebt in het beginstadium, dan is dit meestal de beste manier om de psoriasis te behandelen. In veel gevallen is dit dan ook de manier dat de dermatoloog je psoriasis zal gaan behandelen.
Het is ook mogelijk om lichttherapie als behandeling te krijgen wanneer je psoriasis hiervoor in aanmerking komt. Dit is iets wat de dermatoloog voor je zal bepalen en kan ingezet worden als een lokale behandeling niet goed genoeg werkt. Het is ook mogelijk om psoriasis te behandelen met capsules, tabletten of injecties. De medicijnen zullen dan via het bloed naar de plekken toe gebracht worden en proberen van binnenuit het probleem enigszins op te lossen.
Zelfzorg om psoriasis te verminderen
Mocht je in het psoriasis beginstadium zitten, zijn er ook een aantal dingen die je zelf al kunt doen om de plekken te verminderen. Als eerste is het belangrijk dat je je huid goed vettig houdt met een vettige zalf of crème en dit meerdere keren per dag erop te smeren. Verder is het belangrijk dat je niet te heet of lang gaat douchen aangezien dit je huid heel erg kan uitdrogen en de psoriasis kan verergeren. Het belangrijkste is misschien wel dat je absoluut niet moet krabben en desnoods je nagels kort moet knippen om dit te voorkomen.
Vijf veelgestelde vragen over het psoriasis beginstadium
Wanneer kan psoriasis ontstaan?
Psoriasis is een chronische huidaandoening die kan opkomen tussen je 16e en 21e en tussen je 57e en 60e. Dit kan per persoon verschillen, maar het is wel zo dat iedereen het kan krijgen. Het is deels ook erfelijk bepaald, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Het is overigens niet besmettelijk.
Waardoor ontstaan psoriasis vlekken?
Psoriasis plekken ontstaan omdat de vernieuwing van de huid te snel gaat en de nieuwe cellen nog niet genoeg gevormd zijn. Deze huidschilfers gaan dood en zullen zich ophopen op de plek waar je psoriasis hebt. Een normaal huidvernieuwingsproces start elke 28 dagen, maar bij iemand die psoriasis heeft, is dit elke 6 tot 7 dagen.
Is psoriasis helemaal te genezen?
Op dit moment is er nog geen volledige genezing mogelijk van psoriasis, maar kunnen er wel behandelingen geboden worden die je klachten kunnen verminderen. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts welke je eventueel kan doorsturen naar een dermatoloog. Zo’n behandeling kan met zalf zijn, maar ook lichttherapie, tabletten en injecties behoren tot de mogelijkheden.
Hoe wordt psoriasis onderzocht?
Een arts of dermatoloog kan een biopt afnemen van je huid om deze te onderzoeken op psoriasis. Aangezien de plekken vaak jeuken en pijnlijk zijn, word je hierbij gewoon plaatselijk verdoofd. Zo’n biopt zal aangeven of het inderdaad psoriasis is of dat het om een andere aandoening gaat.
Is zelfzorg ook mogelijk bij het psoriasis beginstadium?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om psoriasis in het beginstadium al goed onder controle te krijgen. 1 van de dingen is dat je ervoor zorgt dat je een goede crème of zalf gebruikt die vet is en je huid soepel en gevoed houdt. Verder is het belangrijk dat je voorkomt dat je huid uitdroogt door niet te heet of te lang te douchen. Zorg ook dat je je nagels goed kort knipt zodat je niet alles kapot krabt.
Wil je leren hoe je jouw psoriasis effectief kan bestrijden?
Download dan ook meteen even het uitgebreide Psoriasis Handboek!
- 50+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!